Kommentar

Jakten på usikkerhetstiltak

ÅLESUND/HAREID: Det sies at det er en tid for alt. Nå er det en tid for alt for mye. Da blir usikkerheten en selvstendig faktor i politikken.

erna_simulator

Knut Johan Rønningen i Rolls-Royce viser statsministeren hvordan avansert teknologi er viktig for kunnskap og sikkerhet i simulatoren.

Foto: Lars Nehru Sand / NRK

– Ja, der ble det litt ordentlig vær!

erna_uvær
Foto: Lars Nehru Sand / NRK

Fiktive regndråper prosjekteres piskende på en skjerm så det ser ut som nordsjøregn som gjør det ekstra vanskelig for statsministeren å manøvrere simulatorbåten i havrommet.

Det er så mye som handler om trygghet. Sikkerhetstiltak. Over alt er det plakater om fare. Om ansvar. Vernebriller. Vernesko. Røde knapper og grønne skilt.

Erna Solberg (H) er på besøk på testsenteret til Rolls Royce i Ålesund. Hun har hørt på innspill fra det lokale næringslivet som mener det ikke er så regntungt som det var ved årsskiftet.

For statsministeren handler hverdagen mest om usikkerhetstiltak. Denne uken har hun trålet sørlandet, vestlandet og finnmarkskysten for å finne ut av om tiltakspakken mot arbeidsledighet fungerer som lys i tunnelen for næringslivet. Det kan være, men det er ikke sikkert. Kanskje på kort sikt, men hva på lang sikt?

erna sikkerhet

Statsminister Erna Solberg har ansvar for landets sikkerhet og å navigere i all usikkerheten. Et speil på døren inn til øvingslabben skal hver dag minne ansatte og lærlinger på Rolls Royce om sikkerhetstiltak og ansvar.

Foto: Lars Nehru Sand / NRK

Hun har vært en snartur i Brüssel for å finne ut av hvordan EU og Storbritannia vil håndtere Brexit og uroen som følger i markedene. Kanskje går det bra for kronekursen, oljeprisen, næringsinvesteringene og Norge. Det kan være, men det er jo ikke helt sikkert.

Uforutsett preg

Erna Solberg vil småprate om formueskatt og samferdselsprosjekt med alle hun møter.

-Det er alltid et veiprosjekt, vettu. Dere er vel glad for det regjeringen gjør?

Statsministeren kan å stille mer eller mindre ladede spørsmål.

Hun vet at det er helt andre ting som vel så mye har preget regjeringsperioden hennes av saker hun ikke gikk til valg på, men likevel har måttet prioritere høyt.

  • Russlands annektering av Krim.
  • Fremveksten av IS
  • Kraftig oljeprisfall
  • Økt arbeidsledighet
  • Flyktningsituasjonen
  • Brexit.

Sakene er ulike, men har det til felles at de sprer stor usikkerhet og har måttet håndteres uforutsett på et tidspunkt hvor konsekvensene var uante. Terrenget har endret seg slik at alle kart har vært utdatert. Ting som var sant og sikkert, har på ulike måter plutselig vært i spill. Slikt preger politikken og politikerne. De må ta høyde for alt, men kan ikke regne med noe.

næringslivsmøte

Solberg lytter til næringsliv over hele landet denne uken. Her snakker hun med Åge Remøy (REM Offshore), Inger Marie Sperre (Brødrene Sperre) og Helge Gjerde (Rolls-Royce).

Foto: Lars Nehru Sand / NRK

Store, uforutsette hendelser deler ut kortene på nytt, setter all politikk i en ny kontekst. Spillerne endrer posisjon, taktikk og vurderinger. Til det bedre? Til det verre? I verste fall kan man kun svare på det når det er for sent.

Dersom usikkerhetstiltak ikke settes inn, blir det et vakuum hvor tillit og rasjonalitet er i spill.

Vil bedriftene langs kysten ansette folk? Hvordan skal vi skape arbeidsplasser? Vil utenlandske eiere investere i Norge, eller vente? Vil EU-landene ha nok med tilliten seg imellom, eller også være i stand til å løse overnasjonale utfordringer som flyktningsituasjonen? Hvilke løsninger er de beste? Alt er litt usikkert.

I det tillitsvakuumet som da oppstår kan aktørene agere annerledes enn de ellers ville gjort. Når ingenting er rasjonelt, blir nærmest alt rasjonelt. Det er vanskeligere å si hva som er sikkert som banken.

Lang valgkamp i usikkerhet

Et rødt supply-skip seiler rolig inn fjorden. En sort bil kjører først om bord i MF Høgsfjord med svele-café på Sulesund fergeleie. Solberg drar til lands og til vanns i en sunnmørsnatur på sitt mest dramatiske, mens værgudene maler kulissene på sitt mest nasjonalromantiske.

Mens omgivelsene er en gavepakke til Instagram er situasjonen en krevende politisk pakke.

  • Hva er så kritisk å fikse at man må ta grep man ikke planla?
  • Når er det smartest å ha is i magen?

Med denne helheten skal de ta mange kortsiktige valg med langsiktige konsekvenser inn i et valgår. I den spagaten skal Regjeringen og støttepartiene til høsten forhandle om statsbudsjettet for neste år. Det er ikke rart de trenger ferie først.

Ap og Jonas Gahr Støre har brukt store deler dette året til å be Solberg ta krise-ordet i sin munn. Selv har de prøvd å vise forståelse med sør- og vestlandet ved å si ledighetskrise så ofte som mulig.

Solberg har hele tiden ment at Norge ikke er inne i en nasjonal krise. Hun har blant annet lent seg på tall som viser de store regionale skillene og det faktum at de fleste framskrivninger viser at ledigheten kan flate ut eller stige neste år. Samtidig som veksten kan stige. Hvis det nå er krise, kan det altså hende "hun" klarer å løse den før Støre starter valgkampen.

Men hva nå? Endrer den britiske EU-utmeldelsen, all usikkerheten i kjølevannet av folkeavstemningen alt. Blir den norske veien ut av (Solberg:) lavkonjunkturen eller (Støre:) krisen forlenget av usikkerheten?

Krise kan styrke de som styrer

Krise kan gjøre at velgerne kaster et styrende regime, hvis man mener krisehåndteringen ikke har vært god nok. Krise kan også gjøre at velgerne tenker at det ikke er tid for eksperimenter og støtter det sittende regimet.

Både Solberg og Støre er derfor store aktører i usikkerhets-spillet i de over 430 dagene som gjenstår frem til stortingsvalget. Slik må vi forstå Støres behov for å sette Thatcher-merkelapp på Solberg, og statsministerens desperat-svar til Ap-lederen.

erna solceller

Erna Solberg besøkte landets tredje største solcelleanlegg på taket av Hareid Groups nye administrasjonsbygg. 1600 kvadratmeter med lysceller som også produserer strøm på gråværsdager.

Foto: Lars Nehru Sand / NRK

For Solberg er det tid for solceller. Hun står på et imponerende tak fem etasjer over Hareidsvikas bølgeskvulp. Hun har hilst på lærlingen, direktøren og spurt om kompetansearbeidsplasser. Nå snakkes det grønn omstilling.

– Tenk å tørre å satse på solenergi på steder som dette. Og Bergen, ler statsministeren.

For er det noe som alltid er usikkert, så er det vestlandsværet.