Kronikk

Ja, vi elsker reguleringer!

Den eneste reguleringen jeg virkelig har hatet er tannregulering. Til og med den var bra for meg.

Smågodt

«GODTERI-TERROR»: Helseminister Bent Høie (H) vil at matvarekjedene skal slutte å ha godteri plassert lavt ved kassene i matbutikken for å gjøre handelen enklere for foreldre med små barn. Mange har reagert med at dette er overformynderi. Kronikkforfatteren, derimot, elsker denne typen reguleringer.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Det harseleres med Bent Høies godteri-regulering fra både høyre og venstre om dagen. For å hindre at folk med lavt blodsukker i butikken tar dårlige valg, vil Høie flytte godteriet vekk fra kassaområdet. Ideen er enkel: Øker vi terskelen for å plukke med oss en sjokoladeplate (et dårlig valg) er sjansen mindre for at vi gjør det.

Høies statlige paternalisme har imidlertid satt sinnene i kok. På Facebook har BI-professor Morten Kinander rast over at han blir fratatt muligheten til å oppdra egne barn. På Politisk kvarter på NRK huiet Unge Høyre noe om frihet, ansvar og individet. Det er selvsagt overdrevet, men reaksjonene er ektefølt. Reguleringer som kanskje lurer oss til å leve bedre liv? Nei, takk.

Frihet til å ta dårlige valg?

Jeg derimot, tilhører den gruppen som syns at dette er helt topp. Som en fyr med en lei tendens til å ta ukloke valg på vegne av meg selv (sukker i butikken, øl i sola, øl i skyggen, øl på pub i regnværet, passivt medlemskap på SATS m.m.) både trenger og ønsker jeg hjelp fra Høie.

Det er deilig å slippe å ta stilling til alt. I trygghet om at noen, klokere enn meg selv, allerede har gjort det.

Men det er her diskusjonen står. Folk vil ha frihet til å ta dårlige valg på vegne av både seg selv og barna. Høie skal ikke blande seg.

Spørsmålet er hvor lett tilgjengelig de dårlige valgene skal være. Fordi det forventes at vi tar ganske dårlige alkoholvalg har staten begrenset muligheten til å kjøpe øl og sprit. Det fratar oss ikke muligheten, det gjør det bare litt vanskeligere.

Regulering gjør fri

Det er dette jeg elsker med reguleringer. Det er deilig å slippe å ta stilling til alt. I trygghet om at noen, klokere enn meg selv, allerede har gjort det. Helt siden lærerne på 90-tallet begynte å mase om «globalisering» har jeg innsett av verden er altfor kompleks til at jeg kan få god nok oversikt alene. Det gjelder også enkle valg i hverdagen. I butikken.

Jevnt over gjør det meg derfor lite at staten tar gode valg for meg. Snarere tvert imot: Gjennomregulert trafikk, tusenvis av forbud mot kjemikalier og giftstoffer i både mat og industri, «halv skatt» i desember. Alt dette gir meg et bedre liv, og muligheten til å konsentrere meg om andre, viktigere ting. Regulering gjør fri. Fra andres uansvarlighet og fra min egen manglende evne til å alltid ta gode valg for meg selv.

Norge er på sitt vakreste når bilisten, midt på natten, ingensteds, venter på grønt lys for å kjøre.

Reguleringer er også frigjørende for fellesskapet. I boka Darwin Economy bruker forfatter Frank Robert et eksempel om ishockey:

«Ingen ishockeyspillere vil få skallen sin knust av en puck, så de vil bruke hjelm. Men hvis man ikke regulerer (altså påbyr) hjelm, så kan noen velge å ikke spille med hjelm, som gir dem en stor fordel i spillet. Da må andre følge etter og ikke spille med hjelm. Men når ingen spiller med hjelm er det heller ingen fordeler ved å ikke ha hjelm, og ingen vinner noe. Resultatet er at ingen kommer i pluss, men alle taper tryggheten hjelmen gir.»

Venter på grønt lys

Trafikkreguleringer er av denne grunn kanskje min favoritt. Hadde det ikke vært for ei venninne (som dro meg over) ville jeg aldri krysset gata i Bangalore. Folk kjørte etter en egenkomponert regelbok, men virket ikke mye friere av den grunn.

Følelsen av frihet er sjelden større enn når jeg går gatelangs i verdens mest regulerte land og nyter hvor beskyttet og fri jeg er på samme tid. Og Norge er på sitt vakreste når bilisten, midt på natten, ingensteds, venter på grønt lys for å kjøre.

Her kan du høre Bent Høie i debatt mot Unge Høyre på Politisk Kvarter:

Intervjuer, kommentarer og analyser på direkten