NRK Meny
Kronikk

Ingen kjære mor

Når det forventes at mødre skal se ut som hollywoodstjerner rett etter fødselen, gambler vi med både mødrene og de unge døtrene våre, skriver Kadra Yusuf.

Exercise

'Det er som om vestlige mødre deltar i OL i vekttap', skrive Kadra Yusuf, som mener kroppspresset er blitt for stort etter man har født barn.

Foto: Colourbox.com

Tidligere var graviditet og barsel en pause fra kropp og utseende. Mange kvinner så på det som en tid for å slippe ut magen og slippe å være et objekt. Den tiden er for lengst forbi.

Nå er det som om vestlige mødre deltar i Olympiske Leker i vekttap. Klikk deg inn på forskjellige mammasider og nettforum og du vil se at spørsmålet om hvordan gå fortest ned i vekt etter fødsel er et brennhett tema. I parkene driver mødrene selvpålagt bootcamp, og treningssentre skor seg på babypass.

Hvordan er det mulig?

I pressen skrives det stadig vekk om hvor kjapt stjernekvinnene kommer tilbake i form etter fødselen. Jo tynnere, jo bedre. Jo flere kilo de celebre damene har mistet fortere enn lynet, jo større før- og etterbilde, og dermed høyere applaus.

Hollywoodkjendiser som Angelina Jolie og Posh Spice er ambassadører for «slank deg etter fødselen»-trenden. Tabloidene heier dem fram, og kvinnelige lesere peker og sier: «Hvordan klarte hun å gå ned så fort?»

Selv om kjendismødrene er mer edruelige her hjemme enn i Hollywood, er mammaslankingen godt i gang også i lille Norge.

Kadra Yusuf

LES: Pust med magen, ikke hat den

Selv om kjendismødrene er mer edruelige her hjemme enn i Hollywood, er mammaslankingen godt i gang også i lille Norge. Fiolinist Marte Kroghs seneste uttalelser ble feil fremstilt i VG, med påfølgende beklagelse, men hun har tidligere uttalt seg om trening etter fødselen. For eksempel i Dagbladet, med den slående tittelen: «Slik mistet jeg babykiloene!»

«Jeg har vært flink til å trene, jeg trente mye under svangerskapet. Jeg begynte igjen to, tre uker etter fødselen», forteller en smilende Krogh med minishorts og bar mage. Olympiagull i grenene flinkhet og fettforbrenning.

Seksualisering

For 20 år siden var mamma og sexy noe som ikke helt passet sammen. Det var før «Yummy mummy», «MILF» og tabloidene kom på banen. Frigjøringsprosjektet der mødre kunne si «Ja, jeg er mamma, men fortsatt kvinne», har nå blitt et fengsel. Nok en arena i kvinners liv har blitt seksualisert.

Frigjøringsprosjektet der mødre kunne si «Ja, jeg er mamma, men fortsatt kvinne», har nå blitt et fengsel.

Kadra Yusuf

Hvorfor gjør vi det? Når en har opplevd noe av det største et menneske kan oppleve, å gi liv til et annet menneske, hvorfor skal det på død og liv ikke synes?

Høsten 1991 stod Demi Moore, gravid i sjette måned, naken på coveret av Vanity Fair. «Jeg vil gi gravide mødre lov til å være sexy», stod det. Det ble rabalder uten like. Hva gjorde en naken gravid kvinne på coveret av et magasin?

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Sexy mamma

På 2000-tallet våknet markedet og forstod at her var det penger å tjene. Engelske tabloider bader i det de kaller «Yummy mummy», en sexy mamma uten babygulp på skjorta. De er ikke «ferdige som dame», selv om de har fått barn. De er sylslanke, blankpolerte og smilende, og om ikke en avis hadde fortalt deg det, så ville du ikke visst at de hadde vært gravide i det hele tatt.

JESSICASIMPSON/ A pregnant Jessica Simpson is pictured on the cover of the April 2012 issue of Elle magazine

Demi Moore var den første nakne gravide kvinnen på et magasincover, i 1991. Kjendiser som Jessica Simpson har gjort det samme senere, her på forsiden av ELLE i 2012.

Foto: HANDOUT / Reuters

Magen bæres gjerne fram som en accesoir på lik linje med en veske. Etter fødselen er magemusklene kjapt på plass igjen, der de fleste normalt hadde slitt med babyfett. Nedkomsten er heller ikke unntatt de nye mammaføringene. Kate Moss, Liz Hurley og Posh Spice ga navn til uttrykket «Too posh to push». En periode var det dermed mange som ikke vil føde normalt, men med keisersnitt.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Twitter

Et gjøremål på kalenderen

Begrepet «Yummy» er nå erstattet av «Supermamma». Hun som klarer å sjonglere jobb, hjem, fine barn og et fungerende kjærlighetsliv. Glamorøse mammaer som har kontroll på alt. Graviditet og småbarnsperioden er bare enda en ting på din kalender.

Men har mediene, populærkulturen og hva som forventes av en mamma noe å si for hvordan vanlige mødre har det? Ja.

Graviditet og småbarnsperioden er bare enda en ting på din kalender.

Kadra Yusuf

Mødre som nettopp har fått barn føler seg presset til å slanke seg, for å få figuren raskt tilbake. Nesten halvparten av 500 gravide og nybakte engelske mødre sier det de bryr seg mest om etter fødselen, er å bli kvitt kiloene de la på seg under graviditeten, viser en undersøkelse fra Norwich Union Healthcare. Mer enn 80 prosent la skylden på kjente mødre som får det til å se enkelt ut å gå ned i vekt, og mener de er dårlige rollemodeller.

Her hjemme florerer nettet med desperate mødre som vil gå ned i vekt fortest mulig. Helst før de har forlatt fødeavdelingen.

Fengsel for kvinner

Mest skremmende er konsekvensene for unge jenter. Forskning publisert i sommer viser at unge jenter allerede i en alder av seks til ni år ser på seg selv som seksuelle objekter. Psykologene viste jentene to typer dokker. Den ene var sexy kledd, den andre trendy, men påkledd. De fleste jentene i testgruppen valgte å identifiserte seg med dokken med sexy klær. De mente at den som så slik ut, hadde mest potensial til å være populær.

Når det forventes at mødre skal se ut som en million dollar én måned etter fødselen, har en snublet over toppen av sin egen behovspyramide og gamblet med ungens.

Kadra Yusuf

Forskningen viste også at jentenes valg ikke nødvendigvis var et resultat av mediepåvirkning og mediekultur, men deres mor. De jentene som hadde mødre som var mest opptatt av utseende, klær og vekt, valgte dokkene som så mest sexy ut.

Frigjøringsprosjektet har blitt et fengsel for kvinner. Prisen er det våre jenter som betaler. Når det forventes at mødre skal se ut som en million dollar én måned etter fødselen, har en snublet over toppen av sin egen behovspyramide og gamblet med ungens.