Hopp til innhold
Kommentar

Ingen i næringslivet kan bare blåse i staten   

Norwegian-topp Geir Karlsen holder seg taus om den omstridte bonusen. Litt mer ydmykhet kunne vært en god investering.

Geir Karlsen

Geir Karlsen er fersk toppsjef i Norwegian. Han la tirsdag frem selskapets andrekvartalsresultat. Bildet er fra en presentasjon tidligere i år.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Det har jeg ingen kommentar til.

Det kontante svaret kom fra den relativt ferske Norwegian-sjefen Geir Karlsen, da han tirsdag morgen ble spurt om han angret på noe i forbindelse med bonusen han fikk for å bli i selskapet gjennom en vanskelig periode.

Sterke reaksjoner

Bonusen på 11 millioner kroner skapte sterke reaksjoner, både fra kreditorer, passasjerer og ikke minst norske myndigheter. Staten har stilt opp for Norwegian i flere runder, for å bidra til at selskapet ikke skulle gå konkurs.

Næringsminister Iselin Nybø kalte bonusene for «dårlig dømmekraft», men har ikke funnet at utbetalingene er i strid med avtalen Staten hadde med Norwegian.

«Det er like fullt svært skuffende at de bevilger store bonuser idet selskapet er ute av kravene i garantiordningen for norsk luftfart. Det er usolidarisk overfor både ansatte, kunder, aksjeeiere og kreditorer som har stilt opp for Norwegian. Det viser dårlig dømmekraft», skrev Nybø i sin respons da bonusene ble kjent.

Norwegain

I kjølvannet av Jacob Schrams (høyre) avgang, vakte en bonusordning som omfattet både Schram og Geir Karlsen oppsikt.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Taus om bråket

Nå har det gått rundt to måneder, uten at ledelsen i Norwegian har villet si noe som helst om bonusene. Heller ikke i dag, som er den første dagen Geir Karlsen opptrer offentlig etter bråket.

«Lederlønninger er det styret som må kommentere», er stort sett svaret. Og formelt sett har han rett i det.

Likevel kan det virke som at Karlsen har gått glipp av viktig innsikt han kunne hatt bruk for som toppsjef for et stort, norsk selskap – som i tillegg har fått hjelp av staten: Staten inngår ikke avtaler kun basert på lovens bokstav, men også tillit. Man jobber etter intensjon.

Norwegian, staten og bonusene

Burde åpnet opp

Pengene som er lånt ut til Norwegian fra Staten er «dine og mine» penger. Derfor kan man argumentere for at det hviler et særlig ansvar på en toppsjef for å svare i hvert fall litt mer utfyllende om bonuser når offentligheten ber om det.

Karlsen er selvfølgelig i sin fulle rett til å avstå fra å kommentere. Men å åpne opp, og vise ydmykhet, kunne vært en smart langtidsinvestering. Kanskje kunne han fått Staten over på sitt lag igjen.

Staten betyr noe

For det er ikke noe tvil om at Statens rolle som døråpner, både her hjemme og ikke minst i utlandet, kan være nyttig å benytte seg av i fremtiden. Det er også Staten som bestemmer regler om både arbeidsliv, reguleringer og avgifter.

Å ha en god dialog, og et godt forhold til næringsdepartementet, kan være en stor fordel for en kommersiell aktør som Norwegian.

Slett håndtering

Selv om mange kan være enige i at Karlsens bonus er vel fortjent, og kanskje også helt nødvendig for å få Norwegian gjennom krisen – så er det mye som tyder på slett håndtering av både Karlsen og styreleder da det ble kjent i offentligheten.

I hvert fall fra et politisk perspektiv.

Ingen i næringslivet kan blåse i Staten. Det er man bare nødt til å forholde seg til.