Hopp til innhold
Kronikk

Ingen forelsket ungpike lenger

22 år gamle Monica Lewinsky var neppe med å regissere Lewinsky-skandalen. Men hva er motivene hennes når hun nå, to tiår senere, senere står frem i Vanity Fair?

Vanity Fair Monica Lewinsky

Monica Lewinsky brøt stillheten etter 20 år da hun skrev en artikkel om livet sitt til Vanity Fair. Hvorfor? spør kronikkforfatteren.

Foto: EDUARDO MUNOZ / Reuters

«I did not have sexual relations with that woman, Miss Lewinsky».

Med disse ordene forseglet tidligere president Bill Clinton Lewinsky-affærens skjebne som tidenes mest omtalte sexskandale.

Hun var den første

Snart 20 år har det gått siden Monica Lewinsky avslørte forholdet til presidenten i samtale med venninnen Linda Tripp, Kenneth Starr innledet sin etterforskning og Clinton ble stilt for riksrett for å ha løyet under ed. Lewinsky, som den gang bare var 22 år gammel, har nå, som 40-åring, valgt å stå frem med sin historie i bladet Vanity Fair.

Har nettet brakt med seg en ny form for politiske sexskandaler? Helt klart!

Elin Strand Hornnes

Hvorfor gjør hun dette?

I intervjuet legger Lewinsky vekt på at hun var en av de første til å rammes av den globale ydmykelsen som internett bringer med seg. Har nettet brakt med seg en ny form for politiske sexskandaler? Helt klart! Normbruddet, utroskapen – den pikante avsløringen er den samme. Men måten avsløringen gjøres kjent og spres verden over har skapt en helt ny type sexskandaler, og Lewinsky var den første til å bli kastet ut i den verdensomspennende offentligheten.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Aktører i det skjulte

Den nye, medierte synligheten utgjør en risiko for dagens politikere – økt synlighet gir flere skandaler knyttet til politikerens karakter og privatliv. Det den nye synligheten imidlertid ikke fanger opp, er alle de som jobber i kulissene av en skandale.

Her gjelder det å velge en sak etter dens evne til å vekke umiddelbar harme.

Elin Strand Hornnes

Selv om Clinton og Lewinksy var skandalens hovedkarakterer, var det flere ulike aktører – politikere og andre – som i det skjulte forsøkte å påvirke skandalens utvikling og utfall.

Ut fra et slikt synspunkt er skandalen og skandaliseringsprosessen sett som et maktmiddel som politiske aktører tar i bruk for å fjerne konkurrenter eller svekke politiske motstandere. Her gjelder det å velge en sak etter dens evne til å vekke umiddelbar harme, lekke den til en forutsigbar journalist og om mulig unngå selv å stå åpent frem som kilde.

Penger, oppmerksomhet eller skandalregi?

Hørte Lewinsky den gang hjemme blant disse strategisk handlende aktørene, ute etter å sko seg på presidentens feilgrep? Neppe.

I forbindelse med hennes intervju i Vanity Fair, valgte jeg å gå tilbake og se på et 15 år gammelt intervju med henne i ABC News' 20/20. Jenta som da snakket ut om sitt forhold med presidenten fremstod usikker, litt forvirret, litt hevngjerrig, men også veldig forelsket. Det er vanskelig å plassere henne i rollen som en av de strategiske aktørene som ønsket å felle presidenten. (Ja, hun hadde forsøkt å true Clinton til å gi henne tilbake jobben i det hvite hus, men det handlet nok mer om kjærlighetssorg enn om utpressing).

Hva tjener hun nå, som en moden og trygg 40-åring, på å stå frem med sin historie?

Elin Strand Hornnes

Lewinsky ble dessuten rammet av den samme synligheten og kritikken som rammer dagens skandaliserte politikere, men uten selv å sitte i en politisk posisjon. Derfor tror jeg henne når hun nå sier: «I. Myself. Deeply. Regret. What. Happened». Kanskje dette er ordene som vil stå igjen etter Lewinsky-affæren fra nå av.

Da gjenstår bare dette spørsmålet: Hva tjener hun nå, som en moden og trygg 40-åring, på å stå frem med sin historie? Er det noe nytt å tillegge? Har det blitt for ensomt i medieskyggen? Betaler Vanity Fair henne godt? Eller har hun rett og slett tatt steget fra forelsket ungpike til strategisk regissør tidenes mest omtalte sexskandale?