Kommentar

Ikke mye sex for barn

Mens ungdomsbøkene flommer over av sex-skildringer eller tanker og drømmer om sex, er seksualitet nærmest fraværende i barnebøkene.

Barnebøker på Deichmanske 1947

'I skjønnlitteraturen for barn glimrer seksualiteten med sitt fravær', skriver kronikkforfatter. Bildet er fra barnebokavdelingen på Deichmanske i 1947.

Foto: Scanpix / NTB scanpix

Vi er omsluttet av det på alle kanter. Reklame, TV-serier, filmer. Fokuset på kropp, kjønn og sex er umulig å ikke få øye på, selv om du er et barn. Men i skjønnlitteraturen for barn, der glimrer seksualiteten med sitt fravær.

Er det bare den spekulative biten av kjønnslivet barn skal introduseres for? I sin siste barnebok «Verdas søtaste turist» skriver Rune Belsvik svært konkret om hvordan man lager barn - og om gleden man kan oppleve «under produksjonen».

Verdas søtaste turist

Fra Rune Belsvik og Inger Lise Belsviks 'Verdas søtaste turist'.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

NRKs anmeldelse av Verdas søtaste turist

Der sex er mangelvare

Går man den norske barnelitteraturen etter i sømmene, er det ikke mye som er skrevet for små barn om seksualitet, verken den de voksne bedriver eller den de fleste barn har erfart med egen kropp.

Rune Belsvik er av de sjeldne forfatterne som våger å skrive om det fysiske begjæret og de konkrete handlingene det kan føre til for barn under pubertetsalderen. «Tjuven» (med illustrasjoner av Kari Stai) vakte stor debatt da den kom i 2008. Der kan vi lese om Jolver, Bob og Eline - de kan vel være i tiårsalderen - som har funnet et pornoblad og selv kler av seg og gnir seg mot hverandre for å oppnå lyst og lengsel.

Skal ikke barna skånes for noe?

Skal ikke barn skånes for noe, tenker du kanskje. Skal sex også presses på seksåringer? Nei, slett ikke, men seksualiteten er en del av barns liv, og mens andre temaer det kan være vanskelig å snakke om, som sykdom, død, skilsmisse og krig stadig blir beskrevet på skikkelig vis i barnelitteraturen, er det sjelden å lese bøker som tar for seg seksualiteten på en grundig måte.

Trond-Viggo Torgersen fortalte både små og store hvordan barn ble til i TV-programmet «Kroppen». Bokversjonen med illustrasjoner av Vivian Zahl Olsen kom i 1983 og ble en bestselger.

HØR OGSÅ: Innslag om barnebøker og sex i Kulturhuset

Mange foreldre synes nettopp det er vanskelig å snakke om seksualitet med barna sine. Mange barn har erfaringer av lyst og glede, og kan ha godt av å høre at seksualiteten ikke trenger å være skambelagt. Men altfor mange barn har erfaringer de ikke skulle hatt med voksne som bryter grenser.

Ikke minst for disse barna kan litteraturen gi et språk å uttrykke det forbudte med, eller et begrepsapparat som det går an å bruke for å fortelle andre voksne om det som ikke er greit og få hjelp og støtte til å ha bestemmelsesrett over egen kropp.

Les også:

Ny barne- og likestillingsminister i dag: – Må ha debatt om barn skal fortelles om homofili

Eskil Askeladd og prinsen som ikke ville gifte seg