Kronikk

Ikke mobb kollegaen min

Lekeplassen er byttet ut med arbeidsplassen. Du er ikke alene. Mobbing på arbeidsplassen rammer alle slags typer mennesker.

Deprimert kvinne

Forskning utført ved STAMI og UIB viser at opptil 135 000 nordmenn har selvmordstanker som følge av at de blir mobbet på jobben. - Mitt inntrykk er at bedrifter er lite rustet til å håndtere arbeidskonflikter, skriver kronikkforfatteren.

Foto: Frank May / NTB scanpix

- En drittsekk er en drittsekk. Han vil alltid være ute etter deg – uansett hvor bra eller dårlig du gjør det.

Jeg er forbannet. Skikkelig provosert. Grenseløs irritert. Hva er galt med arbeidsplassen hans som ikke tar tak i dette og lar dette skje? Jeg opplever dette altfor ofte. De gir blanke.

Så her sitter han. En voksen mann i sin beste alder og gråter. Ikke bare litt; han hulker høyt, og det ser ikke ut som han klarer å stoppe med det første. En oppegående og ressurssterk person som gjennomgår et av sine største nederlag. Det gjør vondt å se på. Hva er det som skjer? Hvordan kan det gå så langt at han er helt psykisk nedbrutt?

Mobbing er alt annet enn tilfeldig. Lekeplassen er byttet ut med arbeidsplassen. Det er ikke barn som mobber barn, men voksne som mobber voksne. Få ønsker å stå frem som mobbeofre og bedrifter ønsker ikke å få dårlig omdømme.

Lekeplassen er byttet ut med arbeidsplassen. Det er voksne som mobber voksne.

Thuy-Linda Nguyen

Alvorlige senskader

Visste du at cirka fem prosent av de ansatte i det norske arbeidsliv føler seg mobbet? Det betyr omtrent 10.000 opplever mobbing årlig i Norge! Nesten på høyde med hjerneslag og hjerteinfarkt.

Visste du at voksne som mobbes på jobb kan få alvorlige senskader som ligner på dem som krigsflyktninger og overlevende etter ulykker kan få?

De kan få et totalt fysiologisk sammenbrudd med smerter i nakke, skuldre og rygg, hodepine og mageproblemer. Plages med søvnløshet, mareritt, anspenthet og frykt. Ja, mobbing er ikke mindre fælt for voksne enn for barn.

Hva er mobbing?

Det dreier seg om situasjoner på arbeidsplassen der en person over lengre tid føler seg utsatt for negativ behandling av én eller flere andre personer på en slik måte at han eller hun ikke klarer å forsvare seg mot disse handlingene. Det kan starte med noe harmløst. Over tid blir mange bekker små til en stor og brusende å. Det kan være sjefen eller kollegaer som mobber eller underordnet som mobber sjefen.

En av utfordringene i mobbesakene er at man ikke tar opp problemene mens de er små.

Thuy-Linda Nguyen

Hva kan jeg gjøre for pasienten min? Hvordan kan jeg beskytte han mot disse monstrene på jobb? Eller er det han som overreagerer? Det har rett og slett ingenting å si. Det er min jobb å ta vare på helsa hans og ikke minst være der når han trenger meg mest. Uansett grunn. Det viktigste er å bli trodd.

For mens den enkelte person kan føle seg mobbet, vil ikke omgivelsene nødvendigvis anerkjenne at så er tilfelle. Det er nettopp dette som er så vanskelig i mobbesaker.

Sykemelding kan gjøre det verre

En av utfordringene i mobbesakene er at man ikke tar opp problemene mens de er små. De kommer som oftest til meg når problemene er blitt store og innfløkte. Nå klarer de ikke lenger å stå i jobben.

Mobbing, varsling og konflikter på arbeidsplassen gir ikke rett til sykmelding med mindre pasienten har alvorlig helsesvikt.

I vårt samfunn er dette et voldsomt tabuområde, og få ønsker å stå fram som mobbet.

Thuy-Linda Nguyen

Det er heller ikke den optimale løsningen. Jeg ser det om og om igjen: Pasienten blir sykemeldt, flokene på arbeidsplassen blir ikke løst, pasienten kommer tilbake og alt er like ille som før. Eller verre, pasienten blir sykemeldt og faller fullstendig ut av arbeidslivet. Sykemelding bidrar til utstøting og unnvikelse som mestringsstrategi.

Urealistiske forventninger

Pasienten blir helt knust når han får vite dette. For han tenker at en pause fra elendigheten er akkurat det han trenger. Jeg forstår frustrasjonen. Jeg skulle ønske jeg kunne si at nå vil det løse seg og ting vil bli bedre. Men jeg vil ikke at de skal føle seg sviktet og ha urealistiske forventninger til det som kommer til å skje. Sannheten er at dette er noe av det vanskeligste jeg møter i min hverdag som allmennlege.

Mitt inntrykk er at bedrifter er lite rustet til å håndtere arbeidskonflikter. Prosessen kan ta tid og eventuelle tiltak vil avhenge av alvorligheten.

Du er ikke alene

Dette er en min bønn: Du er ikke alene. Mobbing på arbeidsplassen rammer alle slags typer mennesker. Snakk med noen du er fortrolig med. Meld ifra til bedriftshelsetjenesten, verneombudet, tillitsvalgt, fastlegen eller ledelsen.

Opplever du at andre er mobbet på jobb? Det er plikt til å varsle dersom man observerer trakassering av andre på arbeidsplassen.

Mitt inntrykk er at bedrifter er lite rustet til å håndtere arbeidskonflikter.

Thuy-Linda Nguyen

Jeg ber alle ledere om å ta melding om arbeidskonflikter og mobbing på alvor. Ingen mobbesak skal avvises før den er undersøkt og fulgt opp. Mobbing er nemlig klart forbudt etter Arbeidsmiljøloven §4–3. Resultater fra en tilsvarende britisk studie viser at 32,5 prosent mener at mobbing på egen arbeidsplass reduserer virksomhetens effektivitet som følge av dårlig helse og mistrivsel. Dette fører til høyt sykefravær og turnover.

Man skal være sterk for å vise seg svak

Jeg drar frem Kleenex. Han tørker tårene mens han unnskylder seg. Unnskylde deg for hva, spør jeg. Han ser på gulvet og trekker på skulderen. Det er dødsflaut. I vårt samfunn er dette et voldsomt tabuområde, og få ønsker å stå fram som mobbet. Det er et tegn på svakhet. Eller er det, det? Man skal være sterk for å vise seg svak.

- Du har båret på dette alene altfor lenge.

Og han bryter sammen i tårer igjen.