Kronikk

Ikke min ordfører

Jeg er muslim og homo, og gift med en norsk kristen mann. Shoiab Sultan fra MDG er ikke min ordfører.

Kaltham Aleksander Lie

Muslimske Kaltham Alexander Lie har stått fram som Norges første homofile muslim i offentligheten. Nå kritiserer han MDG sin ordførerkandidat Shoaib Sultan for å ikke stå opp for homofiles rettigheter.

Foto: Olsen Olav / Aftenposten

Som eldste sønn i familien kunne jeg valgt å bli klanens leder etter faren min. Alt var lagt til rette for det, men det krevde at jeg rettet meg etter klanen og samfunnets regler, og sharialovens galskap. Jeg kunne holdt munn og levd et dobbeltliv, som så mange andre gjør, i alle verdens land. Jeg fant meg ikke i det.

Jeg valgte å lide for menneskeverdet og retten til å leve som jeg er. Jeg bøyde meg ikke for prinsippene til de religiøse og imamene. Heller ikke for familiens og samfunnets falske tro. Jeg fikk etter hvert mulighet til å nyte livet og leve godt slik som jeg vil.

Endelig opplyst

Miljøpartiet de grønne (MDG) sin ordførerkandidat i Oslo, Shoaib Sultan, sa i 2007 at homofili ifølge Koranen er synd. Da var arbeidsgiver Islamsk Råd. I dag sier Sultan at homofili ikke er synd og at homofile skal ha de samme rettighetene som alle andre. Det er veldig bra! Men Sultan kunne vist mer lederskap den gang.

Det er ikke historisk om Shoaib Sultan blir ordfører i Oslo, men vondt og tragisk.

KALTHAM ALEXANDER LIE

Alle opplysningene om homofili var tilgjengelige. Vi homofile muslimer gjorde mange forsøk på å komme i dialog.

Ser ikke alvoret

MDG sier at Sultan er varm, god og flott. Jeg tror ikke at MDG ser alvoret i hva vi homofile muslimer risikerer. En ting er at vi risikerte dødsstraff i de muslimske landene som vi flyktet fra. Det er imidlertid svært sørgelig at vi også i Norge risikerer å bli stoppet på gaten og slått ned, blant annet på grunn av Islamsk Råd Norges tidligere leder. Forstår ikke Sultan at hans uttalelser i 2007 fremdeles oppleves alvorlige, og fremdeles gjør vondt?

Vi homofile muslimer trenger støtte for at vi skal føle oss trygge i Norge.

Kaltham Alexander Lie

Hans tidligere uttalelser tas fremdeles på alvor, ikke minst i de ekstreme muslimske miljøene. Det handler ikke bare om følelser slik Rasmus Hanssons og hans parti tror, men om liv og død. Vi homofile muslimer er svært sårbare og vi har et enormt behov for støtte for at vi skal føle oss trygge i Norge.

Mye smerte

Spør du meg, vil jeg si at det ikke finnes frihet uten kamp og lidelser. Valgene jeg tok føles i dag veldig gode, og jeg er stolt av meg selv.

Da jeg ble dyttet inn i et trangt rom uten lys og måtte være der i mange dager uten vann og mat, visste jeg ikke om jeg kom til å overleve. Jeg har opplevd mye vold og mishandling fordi jeg er som jeg er. Tidlig forstod jeg hva det dreide seg om, nemlig å kjempe hardt mot hardt. Jeg har designet mitt liv som jeg selv ønsker å ha det. Ikke slik en gal gruppe mennesker som tror på en uekte Islam og Allah vil. Det å kjempe for menneskerettigheter er verdt en million ganger mer enn å få en maktposisjon i samfunnet.

Jeg har opplevd mye vold og mishandling fordi jeg er som jeg er.

KALTHAM ALEXANDER LIE

Derfor mener jeg at det ikke vil være historisk om Shoaib Sultan blir ordfører i Oslo, men vondt og tragisk. Hvorfor vil MDG fremme en slik person som ordfører? Oslo trenger en sterk leder som vet hva det er å lede og være et forbilde. Det gjør dessverre ikke Sultan. Det han har vist seg flink til, er å snu kappen etter vinden.

Dobbeltmoralsk

Selv om Sultan i dag uttrykker liberale meninger, er det verdt å huske på at han fremdeles holder fast på konservativ islamsk teologi. Uttalelsene han ga som generalsekretær i Islamsk Råd Norge må ikke glemmes. Han sa at homofili er synd. Han forsvarte sin trosfelle Asghar Ali, som ikke klarte å avstand fra dødsstraff for homofili. Sultan mente selv at dødsstraff var feil på "et generelt grunnlag". Ali var i 2007 nestleder i Islamsk Råd og styremedlem i Oslo Arbeidersamfunn, som er det største lokallaget i Arbeiderpartiet.

Det står ingenting i Koranen om homofili!

KALTHAM ALEXANDER LIE

Jeg mener at Sultan har vist seg å være dobbeltmoralsk, i likhet med Islamsk Råd Norge, imamer og miljøet i moskeene. De lever etter en gammeldagse familietradisjoner som ikke passer i 2015. Disse menneskene må finne veien til Allah og be om tilgivelse. Jeg ber om at Allah skal veilede dem.

Noe må gjøres

Det er mange homofile blant flyktningene også. Sultans posisjon vil bidra til at homofile flyktninger ikke vil føle seg trygge i landet. Jeg ber muslimske politikere, som Hadia Tajik, om å bruke sin politiske innflytelse. Hun kjenner godt til problemene jeg sikter til.

Sultan våger nok ikke å si at det ikke står noe om det vi i dag forstår som homofili i Koranen. Jeg kan gjøre det for ham; det står ingenting i Koranen om homofili!

Han kunne vist verden da han var generalsekretær i Islamsk Råd Norge at han satte menneskerettighetene over alt annet på jord. Det gjorde han ikke! Hvordan skal vi kunne stole på at han nå er en tolerant, rettferdig og klok leder?