Kommentar

Ikke lenger Demokratenes Messias

Barack Obamas tale på landsmøtet var mindre flammende og inspirerende enn de som trollbandt partifellene i 2004 og 2008. Men den forklarte effektivt hvilke to veier amerikanere må velge mellom i november.

Obama taler

President Barack Obama var i sin tale langt mer forsiktig med løfter enn sin motkandidat Mitt Romney.

Foto: JIM YOUNG / Reuters

Landsmøtet i det Demokratiske partiet har skilt seg klart fra den euforiske ”hope and change”-festen partiet holdt i Denver for fire år siden. Den gangen sto idealismen i fokus: Drømmen var et nytt USA med en svart mann som president og mindre forskjell på fattig og rik.

Årets møte var et sirkus som alltid, men mellom konfettien og jubelbrusene var det også sinne og angrepsvilje. Og høydepunktet; Obamas nominasjonstale, skilte seg klart fra den forrige.

Årets møte var et sirkus som alltid, men mellom konfettien og jubelbrusene var det også sinne og angrepsvilje.

Tove Bjørgaas, utenriksmedarbeider i NRK

Vekk var de romerske søylene som prydet scenen bak presidentkandidaten på Mile High Stadium i Denver for fire år siden.

Borte var den berusende musikken som bar bud om storslagen forandring.

Reddet av værmeldingen

Heldigvis for Demokratene gjorde dessuten værmeldingen at Obamas tale ble flyttet innendørs til selve landsmøtesalen i år.

Det skapte en helt annen stemning og holdt minnene fra 2008 på avstand for dem som er skuffet over at Obama ikke har levd opp til forventningene.

To ulike veier for USA

Obamas tale minnet mest om en av de årlige han har holdt om rikets tilstand. Han beskrev hva han har fått til og var langt mer forsiktig enn sin republikanske motkandidat med videre løfter. Mens Romney i forrige uke lovet amerikanerne 12 millioner nye arbeidsplasser, nøyde Obama seg med å love en million nye industrijobber innen 2016.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Twitter

Mest tid brukte han på å forklare det som er det viktigste ved dette amerikanske valget: At amerikanerne skal velge mellom to fundamentalt ulike veier for USA. Mens Republikanerne vil skape vekst gjennom skatteletter og deregulering, vil demokratene stimulere til oppgang gjennom offentlige tiltak og fortsette sine forsiktige utvidelser av den nærmest ikke-eksistende, amerikanske velferdsstaten.

Mest tid brukte presidenten på å forklare det som er det viktigste ved dette valget: At amerikanerne skal velge mellom to fundamentalt ulike veier for USA.

Tove Bjørgaas, utenriksmedarbeider i NRK

Obama vil få USA på fote ved å fortsette å eksperimentere med nye offentlige løsninger slik Franklin Roosevelt gjorde da USA var inne i sitt dypeste økonomiske mørke på 1930-tallet.

Slike ekspansjon av staten skremmer mange amerikanere, men Obama lovet det likevel i talen.

Et dårlig menneske

President Obama har de siste fire årene måtte tåle harde personangrep fra Republikanere som har hevdet at fødselsattesten hans er falsk og at vitnemålene hans ikke er korrekte.

Obamakampanjen bruker mye tid og penger på å fremstille Mitt Romney som inkompetent og klønete, rett og slett som et dårlig menneske.

Tove Bjørgaas, utenriksmedarbeider i NRK

I går slo han tilbake ved å komme med flere og direkte angrep på Mitt Romney. Valgkampen har så langt vært svært negativ, og Obamakampanjen bruker mye tid og penger på å fremstille Mitt Romney som inkompetent og klønete, rett og slett som et dårlig menneske.

Obama fortsatte disse angrepene i talen sin hvor han blant annet spurte om Mitt Romney virkelig er klar til å være Commander In Chief når han sier at Russland er USAs fiende nummer en.

Gang på gang har Obama også fortalt historien fra tidlig 1980-tallet da Romneyfamilien reiste på bilferie med familiehunden Seamus spent fast i et bur på taket. Slik tegner han et bilde av Romney som en inhuman presidentkandidat som bare tenker på sine egne penger.

Viktige debatter

Det er imidlertid nå valgkampen begynner for alvor.

3. Oktober møtes Obama og Romney til den første av tre direktesendte TV-debatter.

Og mange mener at debattene vil bli spesielt viktige denne gangen.

Obama er ikke verdens beste debattant. Det viste han i nominasjonskampen mot Hillary Clinton for fire år siden. Men Mitt Romney er på enda mer usikker grunn i formatet.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Hans er allerede blitt sammenlignet med Al Gores litt keitede og messende debattstil fra valgkampen i 2000.

Dersom det ikke dukker opp en svært dramatisk begivenhet, er det imidlertid ett tema som kommer til å avgjøre valget om knappe to måneder: Den økonomiske situasjonen.

Clinton var best

Det vet ikke minst Demokratenes sysselsettingsikon Bill Clinton, som holdt den beste talen på årets landsmøte.

I Obamas presidentperiode har arbeidsledigheten holdt seg unormalt høy.

Tove Bjørgaas, utenriksmedarbeider i NRK

Han ba amerikanerne forstå at ingen president, selv ikke ham selv, ville ha klart å løse alle de økonomiske problemene President Obama overtok i 2009 på bare fire år.

Clinton er den amerikanske presidenten som har bidratt til å skape flest arbeidsplasser, godt hjulpet av internettrevolusjon.

Høy ledighet

I Obamas presidentperiode har arbeidsledigheten holdt seg unormalt høy.
Ingen president i amerikansk historie, bortsett fra Franklin Roosevelt, er blitt gjenvalgt når ledigheten har vært høyere enn 7,4 prosent. Det kommer den til å være 6. november, Derfor kan ingen ta for gitt at Obama blir gjenvalgt.

Blir han det, vil han igjen skrive historie.

Tove Bjørgaas var NRKs USA-korrespondent fra 2006-2010,og gav i 2011 ut bok om Barack Obamas første periode.