Replikk

Hvor er du, Erna?

Når Erna Solberg reiser til Russland må hun være tydelig om forfølgelsen av homofile. Vi trenger en politisk leder, ikke en smilende og vinkende statsminister.

Erna i London

Hvor er Erna? I forgårs var hun i utenfor den britiske statsministerboligen i nummer 10, Downing Street. Nå ber både AUF og hennes partifeller i Unge Høyre at hun skal gjøre tydelige politiske markeringer under sin deltakelse under vinter-OL i Sotsji.

Foto: Rangøy, Nina Eirin / NTB scanpix

Denne replikken følger opp kronikken «Vis regnbuefargene i Sotsji, Erna».

Med litt over 3 uker til den olympiske ilden tennes i Sotsji, har debatten om Erna Solbergs rolle under lekene allerede begynt å slå gnister her hjemme i Norge. Sist ut var Unge Høyre-representantene Paul Joakim Sandøy og Kristian Tonning Riise, som følte for å kritisere kritikken av statsministeren.

Det er tydelig at Sandøy og Tonning Riise føler for å forsvare egen partileder, når de velger å karakterisere min oppfordring til Erna Solberg som «parodisk». Dette til tross for at både jeg, Sandøy og Tonning Riise virker svært samstemte i denne saken.

Norge må ta avstand

Det finnes gode argumenter for at Norge skal boikotte OL og holde seg hjemme fra lekene. Jeg har forståelse for dem som mener at dette ville være en god løsning, men samtidig mener jeg, som Sandøy og Tonning Riise, at det vil være langt mer effektfullt om Norges statsminister deltar på lekene. For i Russland kan hun markere seg og klargjøre at Norge tar sterk avstand fra både Russlands nye homolovgivning og behandlingen av LHBT-befolkningen i landet.

Deltakelse fra Norge krever et klart budskap og en pekefinger, ikke kun et smil og en vinkende hånd.

Eskil Pedersen, leder i AUF

Barack Obama holder seg hjemme. Angela Merkel holder seg hjemme. Hollande holder seg hjemme, mens Erna Solberg skal delta. Når en rekke statsledere går til det drastiske punktet ved å boikotte en OL-seremoni så forteller det oss hvilken situasjon som nå utspiller seg i Russland. En deltakelse fra Norges statsminister krever dermed et klart budskap og en pekefinger, ikke kun et smil og en vinkende hånd.

Vær tydelig, Erna!

Om Unge Høyre hadde brukt like mye tid og energi på å være indignert over menneskerettssituasjonen i Russland, som de er over å få kritikk fra undertegnede, så hadde vi kommet langt i å avklare Norges politiske rolle under disse lekene. Det er flott at Unge Høyre oppfordrer Erna til å ikle seg en regnbue-pin eller liknende, det støtter jeg helhjertet.

Men det jeg aller helst ønsker meg er en statsminister som både nå og når hun reiser til OL markerer at hun skal være tydelig ovenfor russiske myndigheter, be om politiske samtaler og være tydelig i sine uttalelser til mediene.

Jeg etterlyser statsministeren. Jeg etterlyser et tydelig standpunkt.

Eskil Pedersen, leder i AUF

Selv om det faller Unge Høyre tungt for brystet, vil mange vite om hun skal innta statistrollen blant vinkende og smilende statsledere, eller har hun tenkt å stå opp mot undertrykkelse og grove brudd på menneskerettighetene?

For til tross for hva Sandøy og Tonning Riise tror, så var jeg ikke ute etter en partipolitisk debatt da jeg kom med min kritikk. Og nå bruker de mer energi på å kritisere den avgåtte rødgrønne regjeringen, enn å stille krav til sin egen statsminister og den sittende regjeringen.

Jeg etterlyser statsministeren. Jeg etterlyser et tydelig standpunkt. Et standpunkt vi alle kan stille oss bak.