NRK Meny
Kronikk

Hvor er den ansvarlige ydmykhet?

Ledelsen i Helse Sør-Øst har en fremtoning som bekymrer meg som pasient. Det er forståelig at de ansatte reagerer, skriver Paal André Grinderud.

Sykehus

De ansatte ved Oslo universitetssykehus gjør en god jobb. Men fremtredenen til styrelederne og direktøren i Helse Sør-Øst bekymrer meg som pasient, skriver Paal André Grinderud. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

De fleste av oss vet hvordan det går når vi stresser og har et for hardt arbeidspress både på jobb og i hverdagen. Vi mister oversikten, og ting går på tverke. Denne sommeren har jeg som pasient møtt mange flinke og faglig dyktige medarbeidere ved Oslo universitetssykehus, Ullevål og Diakonhjemmet sykehus, som tilhører Helse Sør-Øst. Jeg har med egne øyne sett hvordan leger og sykepleiere har strevd og slitt seg gjennom dagene. Jeg har ofte spurt dem om de er slitne. De svarer tappert og alltid med et smil at det går bra. Når samtalen har vart litt lenger, har jeg forstått at stresset sliter på dem, og er ødeleggende for arbeidsmiljøet.

Frontalangrep på ansatte

Fremtredenen til styrelederne og direktøren i Helse Sør-Øst bekymrer meg som pasient. I Aktuelt på NRK 2, mandag 17. september, og på TV2 nyhetene 20. september, gikk både styreleder Per Anders Oksum og direktør Bente Mikkelsen til frontalangrep på de ansatte. Dette var ubehagelig å se på, fordi det vitner om en ledelsesstruktur som er angripende, istedenfor å møte de ansatte med forståelse og tillit. Først sa Bente Mikkelsen at hun tar ansvaret. Deretter angrep hun de ansatte på TV2 Nyhetene noen dager senere. Det er ikke å ta ansvar.

Tenker ledelsen i Helse Sør-Øst på pasientene?

Paal André Grinderud, forfatter

LES OGSÅ: Støre fjerner sykehustopper

Som pasient tenker jeg: Vil jeg få den nødvendige hjelpen jeg trenger i den vanskelig og sårbare situasjonen jeg er i? Tenker ledelsen i Helse Sør-Øst på pasientene? De som eventuelt blir skadet ved feilbehandling? Det ville vært rimelig om de satte seg ned og snakket om hvorfor det har blitt som det har blitt. Det virker som det viktigste for Mikkelsen og Oksum er at det går etter deres plan, ikke hvordan det går med pasientene, og personalet som hver eneste dag strever med å gjøre en best mulig jobb for oss.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Twitter

Takknemlige tårer

En av undersøkelsene jeg måtte gjennom var Christa biopsi. Det er en litt tykk nål som blir ført inn i hoftekammen. Det gjorde vondt. Veldig vondt. Etter undersøkelsen lå jeg en stund på gangen utenfor rommet der prøven ble tatt. Jeg gråt. Måten jeg ble behandlet på under undersøkelsen var enestående. En sykepleier så min redsel og holdt meg i hånden. Jeg telte hennes fingrer fra ti og nedover. Det ga meg fokus på noe annet enn redselen.

Midt i alt stress og for lite personell på jobb, utviste de ansatte god omsorg og pleie.

Paal André Grinderud, forfatter

Det kom en sykepleier bort til sengen min og sa: «Du kan da ikke ligge her og gråte alene». Jeg fortalte henne hvorfor jeg gråt, at det var i takknemlighet. Hun holdt hånden min og sa: «Tusen takk». Litt senere på dagen snakket jeg lenge med en annen sykepleier. Hun fortalte meg at det var en travel kveld, men at jeg måtte bare dra i ringesnoren om det var noe jeg lurte på eller trengte. Midt i alt stress og for lite personell på jobb, utviste de god omsorg og pleie.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Sunn reaksjon på noe usunt

Direktør Bente Mikkelsen og styreleder Per Anders Oksum i Helse Sør-Øst, slik behandler deres ansatte oss, på en god og omsorgsfull måte. Det som undrer meg er at dere ikke behandler deres ansatte likedan? Når det skjer feil på grunn av stress, underbemanning og stadige nedskjæringer, har jeg et betimelig spørsmål til dere: Har dere tenkt på at en av de store årsakene til feil kan være at dere kjører deres ansatte så hardt, at dere som helseforetak faktisk er en del av årsaken til feil som begås?

Har dere tenkt på at en av de store årsakene til feil kan være at dere kjører deres ansatte så hardt?

Paal André Grinderud, forfatter

Bente Mikkelsen står frem og sier at hun tar ansvar. Likeså styreleder Oksum. Nei, dere gjør ikke det. Hadde dere gjort det, så hadde dere sørget for gode og stabile arbeidsforhold for deres ansatte, eller fratrett deres stillinger. Det er godt at de ansatte og deres tillitsvalgte viser motstand mot dere. Det er en skikkelig sunn reaksjon på noe usunt.