Hopp til innhold

Hvis de gamle vinner valget

Unge, stem! Vi går mot en "eldreboom" i valget. Igjen.

VALG

'Når ungdommen ikke stemmer, er det færre som krever at politikerne tar tak i utfordringene før det er for sent', skriver kronikkforfatteren og ber flere unge om å stemme i høstens kommunevalg.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Ytring valgkronikk

Norge skal håndtere klimakutt, storbyvekst, fallende oljeinntekter og eldrebølge i tiden som kommer. NRK melder at det er de eldre som dominerer valglistene. Det er farlig for langsiktigheten i norsk politikk. Felles for sakene er at generasjoner med eldre velgere før oss har valgt å stikke hodet i sanden fremfor å løse dem.

Det er vår generasjon som må ta oppvasken når dagens eldre ikke klarer å tenke langsiktig.

Serine Jonassen

De gamle bestemmer valgkampsakene

Den største velgergruppen setter ofte dagsorden. Det betyr at valgkampens viktigste saker fort blir de temaene eldre er opptatt av. Når det er flere gamle enn unge som stemmer blir eldreomsorg viktigere enn stabile kommunebudsjett, sykehjemsplasser trumfer kollektivtilbudet og kulturbevilgninger blir prioritert over klimakutt. Det finnes selvfølgelig mange eldre som er opptatt av bærekraft, og mange unge som er opptatt av sykehjemsplasser, men i hovedtrekk dreies valgkampen mot en kortsiktig politikk.

Om 20 år er det nemlig ikke dagens eldre som må ta ansvar for den politikken de valgte i dag, det er dagens ungdom. Det er vi som må ta grep når kommunene har for høy gjeld, som må betale en høyere pris når det blir bygget for få boliger, som blir arbeidsledige når oljeinntektene faller og som må håndtere forurensning når det allerede er for sent. Det er vår generasjon som må ta oppvasken når dagens eldre ikke klarer å tenke langsiktig.

Utfordringer vi har arvet

Statistisk sentralbyrå kunne melde om den kommende eldrebølgen i 1992. Debatten om hvordan kutte klimautslipp begynte i 1996. Og at oljen en gang tar slutt har vi visst siden vi begynte å pumpe den opp. Alle disse utfordringene ble med andre ord løftet og diskutert allerede før jeg begynte på barneskolen. Likevel er har vi fortsatt ikke klart å løse dem, selv 20 år senere.

I kommunevalg går ikke en gang halvparten av de under 30 til valgurnene.

Serine Jonassen

Politikerne har med andre ord store problemer med å ta de grepene i dag, som først blir viktige 20 år frem i tid. Det er vanskelig å forklare velgerne at vi ikke kan bruke mer penger nå, fordi vi ikke kommer til å ha råd til det samme velferdsnivået i fremtiden. Det er ikke så rart, når den største velgergruppen er over 60.

Under halvparten stemmer

Til tross for at vi en dag må ta oppvasken etter dagens politikere, er det svært få unge som stemmer. I kommunevalg går ikke engang halvparten av de under 30 til valgurnene. Det er både synd for demokratiet og for alle de unge som trenger kryss på listene. Men verst av alt er det for den politiske dagsorden.

At de gamle får bestemme prioriteringene og valgkampsakene er vår egen feil.

Serine Jonassen

Når ungdommen ikke stemmer, er det færre som krever at politikerne tar tak i utfordringene før det er for sent. Færre som presser kommunene til å prioritere langsiktige løsninger over kortsiktig gevinst, og færre som er opptatt av hvordan byen eller kommunen vår skal se ut i fremtiden. Når vi ikke stemmer, blir politikken mindre langsiktig.

Bruk stemmeretten!

At de gamle får bestemme prioriteringene og valgkampsakene er vår egen feil. Det er vi som ikke stemmer, vi som ikke stiller til listene og vi som ikke står opp mot politikerne. Når vi selv ikke gidder å engasjere oss, må vi også regne med å måtte ta oppvasken en dag fremtiden. Den oppvasken er heldigvis lett å fjerne, det er bare å bruke stemmeretten.

Logo valgkronikk