Hopp til innhold
Kronikk

Hundetortur satt i system

Det er blitt forbudt med avl på Cavalier King Charles hunder. Og takk for det.

Per Espen Fjeld

Raseklubber som har et syn på hundeavl med dyrevern, dyrehelse og etikk i første linje, må stanse NKK, skriver kronikkforfatteren.

Foto: Privat

Det er rundt 300 registrerte hunderaser i Norge. Må det være så mange?

Det må uansett være uetisk å avle frem raser kun på grunn av et spesielt utseende, som samtidig gir mange av hundene fryktelige smerter og plager.

Å avle hunder på grunn av vakkert utseende er helt greit, men det må være en prioritet langt bak avl som setter helse og gemytt først.

Det må uansett være uetisk å avle frem raser kun på grunn av et spesielt utseende.

Lytt til veterinærene! De får inn alle hunderaser og de har lenge ropt et varsku på flere raser, hvor avl etter selve rasestandarden, gir hundene plager, sykdommer og smerter.

Når veterinærer, som har tusenvis av hunder innom sine kontorer, sier høylytt ifra, må man lytte til dem. Ikke til de enkeltmenneskene som har vært heldig å ha en hund av disse rasene som skiller seg ut ved ikke å ha synlig smerter.

Norsk kennelklubb (NKK) burde juble over en dom som setter hundehelse og etikk i hundeavl foran et jålete utseende.

NKK burde oppfordre hundekjøpere til å velge de sunne, friske, trygge rasene. Isteden vil de anke saken på vegne av oppdrettere som avler raser med smertefulle misdannelser. Det er direkte flaut!

Lytt til veterinærene! De får inn alle hunderaser og de har lenge ropt et varsku.

Hvor er de andre raseklubbene som er medlemmer av NKK? Kan de vennligst si høyt og tydelig til NKK at de må sette dyrevelferd og etikk foran jåleri. Det er mer enn nok av flotte hunderaser å velge i, store, små, brukshunder, jakthunder, selskapshunder.

Alle raseklubbene i Norge er «fanget» av NKK som sitter med blant annet registreringer av alle hunder, stamtavler, påmeldinger til og gjennomføring av utstillinger og jaktprøver.

Jeg ønsker meg at de raseklubber som har et syn på hundeavl med dyrevern, dyrehelse og etikk i første linje, sier klart fra til NKK.

Om Norsk kennelklubb ikke vil lytte er det kanskje på tide å se på hvilken tilknytning man vil ha til NKK og om det er mulig å etablere andre sammenslutninger av raseklubber.