NRK Meny
Replikk

Høyres politiske spill

Det viktigste i et komitemøte på Stortinget er at den får jobben gjort, ikke hvilke representanter som er til stede.

Erna og Jonas

Statsminister Erna Solberg (H) og Ap-leder Jonas Gahr Støre i vandrehallen på Stortinget. Begge har hatt stort fravær fra komitémøtene på Stortinget.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Hvor er du, Erna Solberg? Forrige uke så vi en bitende kritikk av deg og din håndtering av rollen som stortingsrepresentant og partileder. Først var Høyres Hårek Elvenes ute med tydelige meninger om hvor ofte en partileder bør delta på komitemøter i Stortinget. Så kommer angrepet fra hans partifelle, Michael Tetzschner. Før 2013 var du borte fra 31 av 35 møter i utenrikskomiteen i løpet av et år. Det må derfor være en sviende dom over deg når Tetzschner skriver: «Når man ikke møter på 30 av 32 møter i stortingskomiteen har man etter mitt syn de facto nedlagt sitt stortingsverv.»

For det er vel en generell og prinsipiell kritikk Elvenes og Tetzschner kommer med? Ikke et forsøk på politisk spill, som du alltid påstår du misliker?

Du har sikkert tenkt at dette er greit for deg, fordi du tror debatten om fravær i komiteene rammer Arbeiderpartiet nå. Det er kortsiktig tenkt. En virkelig leder ville gjort klart at det er denne måten partilederne stort sett har jobbet på i Stortinget, og at det har ligget en felles forståelse til grunn for det. Kan vi vente at du tar det ansvaret, Erna?

Det er et paradoks at man skal møte kritikk når man så til de grader har vært til stede.

Skylapper

Jonas Gahr Støre er uten tvil Stortingets mest innflytelsesrike politiker. Å sette seg ned og skrive at det er en fare for at han ikke vet hva som rører seg, eller hvordan det jobbes i Stortinget, er en jobb det kreves store politiske skylapper for å klare. Ikke overraskende tok Tetzschner oppgaven på strak arm.

Jeg kom inn på Stortinget i 2005. I min komite satt Høyres nåværende parlamentariske leder Trond Helleland. Per Sandberg ledet komiteen. De var begge tydelige på at komitemøter skulle være korte og effektive. Arbeidet gjorde vi før møtene, og debatten tok vi i salen. Det var viktig lærdom som har tjent meg godt. Synd at ikke Elvenes og Tetzschner har fått samme råd.

Jonas Gahr Støre er uten tvil Stortingets mest innflytelsesrike politiker.

Komiteens møte har nemlig som fremste oppgave å formalisere de tekstene og beslutningene som er skrevet av enkeltpartier, eller av flere partier sammen, i en innstilling som sendes Stortinget i plenum. Det viktigste i et komitemøte er at partiene er representert, og at de som er der har fullmakt til å snakke for sitt parti dersom noe allikevel må avklares over bordet. Da unngår man unødige forsinkelser.

Tullediskusjon

Min erfaring er at Jonas Gahr Støre ikke bare er viktig for én komite. Han er viktig for alle. En god partileder gjør seg kjent med det meste som rører seg på Stortinget. Slik må det være. I tillegg tar gode partiledere et valg om å være mye ute blant folk. Politikk handler faktisk om mennesker og vår mulighet til å leve gode liv.

Det er et paradoks at man skal møte kritikk når man så til de grader har vært til stede. Denne uken var Jonas igjen på Vestlandet, der han besøkte elleve arbeidsplasser på tre dager. En landsdel som ikke bare lider under en kraftig lavkonjunktur i oljebransjen, men også under en Høyre/Frp-regjering som gjør lite for å holde hjula i gang og bidra til ny, framtidsrettet aktivitet.

Situasjonen på Vest- og Sørlandet vil trolig gjøre sitt til at du etter valget er tilbake på Stortinget, Erna. Da blir det spennende å se hvilken arbeidsform du velger. Jeg tviler på at du vil velge å holde Hårek Elvenes i hånda på samtlige komitémøter, men det hadde vært fint om du kunne avklare dette nå. Slik at vi får parkert en tullediskusjon som Høyre plutselig fant det opportunt å ta.

Følg debatten: Facebook og Twitter