Hopp til innhold
Replikk

Hold dere hjemme!

Det kommer gode dager. Da er dere velkommen og da er vi klare.

Geilo

Både næringsliv og offentlige tjenester i hyttekommunene rustes opp for å ta imot besøkende i høysesongen. Men det er helt urimelig at de skal håndtere et tilsvarende innrykk under en pandemi, mener replikkforfatteren. Bildet er fra Geilo i Hol kommune.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Hyttedebatten har eskalert til det komiske i det siste. Oppfordringen var klar: Ikke dra på hytta, ikke overbelast hyttekommunen din både for din egen og innbyggerne i kommunens sikkerhet.

Når jeg nå leser Irene Ojalas kronikk om at hyttekommunene har et ansvar blir jeg for det første sjokkert, men først og fremst redd.

Selv er jeg fra Hol kommune i Hallingdal. Verdens tryggeste kommune, som er kjent for sin mangedobling av innbyggere i høysesongene. Jeg ser at Ojala mener at kommunene skal være dimensjonert for slike kriser da « ... storting og regjering har invitert mennesker til å investere flere millioner kroner i fine hytter ...». Virkelig? Hol kommune har nå 8 bekreftet smittede, et gamlehjem i isolat og frykt for klyngesmitte.

Jeg sier ikke at dere er dårlige mennesker, men jeg mener at dere bør ha hytteskam.

Ojala skal ha rett i at bygda er rigget for solskinnsdager. Og solskinnsdager skal det bli mange flere av. Dette er vel hyttas formål? Det hun glemmer er at hyttekommunene dimensjonerer seg for stortrafikk i sesongene og på såkalte «solskinnsdager».

I sesongene mangedobles styrkene til Røde Kors. Flere frivillige står i beredskap om noen trenger hjelp i fjellet. Røde kors-styrker fra hele landet kommer til bygdene for å stå i beredskap til det mangedoblede innbyggertallene i høysesongene.

Hjemmesykepleien i Hol kommune styrker også sin beredskap og pleier pasienter på både hyttene og hotellene eller hvor de befinner seg. Luftambulansen har også økt beredskap med base på Ål.

Næringslivet øker også kapasiteten når hyttefolket melder sin ankomst. Butikkene øker bemanningen og dagligvarebutikkene øker kapasiteten tilpasset den økte trafikken ved fulle butikkhyller og et godt vareutvalg.

La oss for all del håpe vi slipper å gjennomgå dette en gang til.

Alle de jeg nevner har nå kritiske samfunnsoppgaver. Røde Kors kan ikke patruljere fjellet og løypene, hjemmesykepleien har nok med sitt og butikkene er ikke forberedt. Før helgen ble flere butikker tømt for varer, et varelager som ikke var forberedt på at dere trosset alle råd og kom.

I høysesongene er byene «tomme» og «hele» Norge har fri, dette gjør at kommunene kan øke beredskap og bemanning og passe på alle. Da har vi noen å «ta av», det har vi ikke nå.

Jeg sier ikke at dere er dårlige mennesker, men jeg mener at dere bør ha hytteskam.

Det er lett å tenke at man ikke gjør noe skade ved å oppholde seg på hytta langt fra folk. Men hva om alle tenker slik? Det kan godt hende at dere ikke bærer smitte eller blir smittet i hyttekommunen, men hjerteinfarkt, hjerneslag og benbrudd kan vel alle inntreffe selv om dere er på hytta?

Selv flyttet jeg fra Hol kommune for noen år siden men er «heime» så ofte jeg kan.

Hyttekommunene dimensjonerer seg for stortrafikk i sesongene.

Nå har jeg hjemmekontor i Oslo og en far i risikogruppen som er i Hol. Du aner ikke hvor lyst jeg har til å dra «heim» nå!

Ojala vil ha en ny nasjonal helse- og sykehusplan på bakgrunn av dette. Jeg sier: La oss for all del håpe vi slipper å gjennomgå dette en gang til.

Om vi gjør det, så håper jeg hyttefolket har lært.

Les kronikken: