Kronikk

Hjulene måtte fortsette å trille

Et støtteapparat som må ha skjønt at dette bar galt av sted, kan ha bidratt til å holde dansen rundt gullkalven Lance Armstrong i gang, skriver Dag Erik Pedersen.

CYCLING-ARMSTRONG/ Handout photo of Lance Armstrong speaking with Oprah Winfrey in Austin

Lance Armstrong satte seg denne uken ned med Oprah Winfrey. Det er ventet at intervjuet, som blir sendt natt til fredag, vil være Armstrongs første innrømmelse av doping.

Foto: George Burns / Reuters

En stund kunne det se ut som om Lance Armstrongs hjerte var laget av samme kompositt karbon som syklene han har brukt. At han nå velger å stå fram i et intervju med Oprah Winfrey, viser at han må ha hatt en voldsom tørn med alle de som har stolt på ham. Sponsorer, kreftpasienter, sykkelfans og venner i Texas har nok alle stilt ham del ubehagelige spørsmål.

Til slutt må det ha gått inn på ham.

SE VIDEO: Her nekter Armstrong for dopingbruk

Oprah Winfrey twitret i store bokstaver at Armstrong møtte FORBEREDT. Jeg vil tro det innebærer en runde med advokater i forkant, med avtaler om hva som skal tilbakebetales, og hvordan ulike erstatninger skal ordnes. Det er nemlig enorme summer involvert i sirkus Armstrong. Det er også grunnen til at det har kunnet gå så langt.

FØLG DEBATTEN: @NRKYtring på Twitter

Som Elvis og Michael Jackson

Gullkalven Armstrong er en type vi kjenner igjen fra underholdningsindustrien. For eksempel fra dansen rundt Michael Jackson og Elvis Presley: Et støtteapparat som må skjønne at dette bærer galt av sted holder dansen i gang av hensyn til egen lønn og, ikke minst, dimensjonene i det økonomiske økosystemet en har bygd opp rundt utøveren og hans lag.

Etter Lance var ikke sykling lenger bare en europeisk idrett. Det ble en verdensidrett.

Dag Erik Pedersen, tidligere proffsyklist

For Tour de France finnes det helt klart et før og et etter Lance. I årene han deltok gikk sponsorinntektenegikk til værs, tett fulgt av prisen for TV-rettigheter. Plutselig var Hollywood-stjerner og verdensberømte artister interessert i et sykkelløp i Frankrike. Etter Lance var ikke sykling lenger bare en europeisk idrett. Det ble en verdensidrett.

Da må hjulene fortsette å trille. Da er det positivt for sykling som idrett at Armstrong vinner. Og da kan ikke Armstrong bli tatt i doping.

Det desiderte nullpunktet

Derfor kan det fort vise seg at det internasjonale sykkelforbundet UCI ikke bare har sett mellom fingrene med Armstrongs doping. De kan sågar ha lagt til rette for at han ble testet på tidspunkt som passet han. Dette samarbeidet kan ha gått helt til topps i forbundet.

Da vil vi nå det desiderte nullpunktet i moderne sykkelhistorie.

Dag Erik Pedersen, tidligere proffsyklist

At Armstrong nå endelig tilstår doping, er ikke oppsiktsvekkende. Men det vil definitivt være oppsiktsvekkende om det viser seg at dopingspillet går til topps i organisasjonene. Da vil vi nå det desiderte nullpunktet i moderne sykkelhistorie.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Hvor ender det?

Jeg velger uansett å se positivt på det. Mange har sett fram til dette, at han endelig skal stå fram. Det er bra for sykkelsporten. Jeg gleder meg til å se intervjuet.

Det store spenningsmomentet kommer når Armstrong eventuelt skal avgi vitneforklaringer mot UCI. Hvor ender det?