Hopp til innhold
Kronikk

Helt på grensen

Skal vi få ned voldtektstallene må vi begynne med barneoppdragelsen.

Nei er nei

Russetiden er høysesong for seksuelle overgrep. Høyt alkoholinntak, bruk av rusmidler og mangel på søvn er med på å svekke dømmekraften, skriver kronikkforfatteren. Bildet er av russ fra i for, som bærer merket fra Amnestys aksjon mot overgrep, NeiERNei.

Foto: Martha Våge / NRK

Se for deg, du er på fest og du har drukket alkohol. I løpet av kvelden har du flørtet med noen du har syns virker kul og interessant. Dere har en god tone, men utover kvelden merker du at du kanskje har drukket litt for mye og trenger å legge deg nedpå. Du finner et rom med en seng eller sofa og tar deg til rette. Du skal jo bare hvile litt. Sove litt.

Plutselig våkner du. Det sitter noen skrevs over deg og har kneppet opp buksen din og har begynt å dra den av deg. Hjernen registrerer alt som skjer, men kroppen føler seg lammet. Du forsøker å gjøre motstand, å si noe, men får ikke frem så mye.

En altfor vanlig historie

Dette er begynnelsen på en historie jeg er blitt fortalt litt for ofte. I følge en norsk studie fra 2014 kom det frem at 11,6 % av kvinner og 2,3 % menn hadde vært utsatt for seksuelt overgrep i et livstids perspektiv. Definisjonen var «voldtekt noen gang i løpet av livet og/eller seksuell omgang før fylte 13 år».

Det ble skilt på «andre former for seksuelle overgrep» deriblant uønsket seksuell kontakt når man beruset/ikke i stand til å samtykke eller stoppe det, beføling av kjønnsorganer ved bruk av makt eller trusler, press til seksuelle handlinger og andre former for seksuelle krenkelser/overgrep. Her oppgav 25,4 % av kvinner og 8,8 % av menn at de hadde opplevd minst en av ovennevnte hendelser.

1 av 10 kvinner har altså opplevd noe jeg mener er noe av det mest krenkende som finnes, og 1 av 4 kvinner har ufrivillig deltatt i andre krenkende handlinger. Tallene for menn som har opplevd seksuelt overgrep og krenkelser er betydelig lavere.

Det kan være fordi menn i mindre grad utsettes for det, men jeg tror at selv i dagens samfunn er det fremdeles tabubelagt at menn kan utsettes for overgrep, og enda vanskeligere for å innrømme og snakke om det. Er man utsatt for seksuelt overgrep så er man utsatt for seksuelt overgrep, uansett kjønn!

Er man utsatt for seksuelt overgrep så er man utsatt for seksuelt overgrep, uansett kjønn!

Voldtas på fest

Siste tall fra Kripos sin voldtektsstatistikk er fra 2015. Andel anmeldte voldtekter som var «festrelatert» lå da på 39 %. To av fem anmeldte voldtekter skjer på fest! Til sammenligning så ligger overfallsvoldtekt på så lite som 9 %. Misforstå meg rett, det bør ligge på 0 %, men jeg ønsker å få frem forskjellen. Andelen personer som opplever å bli utsatt for seksuelt overgrep på fest er skremmende høy. Og dette er bare de anmeldte! Så hvorfor skjer det?

Det skal ikke så mye til å gå fra en helt vanlig person, til overgriper. Et lite nei, litt motstand, kanskje noen angret seg? Når jeg har undervist videregåendeelever har jeg alltid hatt med en Youtubevideo som heter «Samtykke til te». På en enkel måte forklares forholdet til samtykke. Du ville vel ikke helt glovarm te ned i halsen på noen som ikke vil ha eller noen som ikke er våken?

Så hva er det som gjør at det fremdeles er kvinner og menn som utsettes for overgrep, og blir overgripere? Hvorfor vil du ha sex med en som ikke vil ha sex med deg? Jeg kommer ikke til å gå inn på alle mulige bakenforliggende årsaker, men jeg ønsker å fortelle hvordan jeg tror man kan jobbe for et tryggere samfunn.

Andelen personer som opplever å bli utsatt for seksuelt overgrep på fest er skremmende høy.

Begynn tidlig

Jeg er overbevist om at den viktigste jobben mot vold og voldtekt må gjøres av foreldre i barneoppdragelsen. Barn og unge utsettes for et enormt press fra media og samfunn om utseende, oppførsel, alkohol og sex. Det er for sent å snakke med dem om kropp og grenser når de skal til å bli tenåring. Man må begynne tidligere, og tidligere enn du tror.

Barn er naturlig nysgjerrige, og spesielt om kroppen. Fra de begynner å snakke og vise evne til å forstå og svare deg tror jeg det er lurt å begynne å snakke om det på deres nivå. Barna må føle seg trygge på at dette er noe man kan snakke med sine foreldre om.

Dersom de fra tidlig alder lærer å sette grenser og respektere andres grenser vil «vedlikeholdsarbeidet» med å snakke om dette gjennom oppveksten bli lettere.

Dette er et foreldreansvar og ikke noe som skolen skal måtte ta ansvar for.

Følg NRK Debatt på Facebook og Twitter

Overgrepssesongen

Russetidens offisielle startskudd går til helgen, og med den kommer også høysesong for overgrep. Høyt alkoholinntak, bruk av rusmidler og mangel på søvn er med på å svekke dømmekraften. Husk at russetiden påvirker også yngre elever som ønsker å bli med på feiringen, og er dermed er med i gruppen som kan bli utsatt for overgrep.

Den viktigste jobben mot vold og voldtekt må gjøres av foreldre i barneoppdragelsen.

Ved undervisning for russen lokalt et år siden fikk jeg et spørsmål som jeg har tenkt mye på i etterkant; «Hvordan kan jeg unngå å bli voldtatt?». Der og da svarte jeg noe som: unngå å være alene, pass på drikken din, unngå å bli for beruset, gå med sykkelshorts eller onepiece under klærne (gjør det vanskeligst mulig), tiss på deg selv (det kan virke) og sist men ikke minst, pass på hverandre, både kjente og ukjente!

Vit at det finnes overgrepsmottak som er der for deg om noe skulle skje. De undersøker deg, sikrer spor, og oppbevarer bevisene i en viss tidsperiode i tilfelle du ikke føler for å anmelde med en gang.

Ikke gjør noe mot noen andre som du ikke vil at de skal gjøre mot deg!