Kommentar

Har herset med alle

Ukebladet Charlie Hebdo har lenge utfordret ytringsfrihetens grenser. Ofte savnet de nok den støtten de burde fått fra politikere og kolleger i inn- og utland.

Redaktøren i satiremagasinet Charlie Hebdo med karikaturen av profeten Mohammed

Tidligere angrep og trusler mot Charlie Hebdo er knyttet til det såkalte «Muhammed-nummeret» fra 2011, der en karikatur av profeten var på bladets forside. Fransk politi bekrefter at sjefredaktør Stéphane Charbonnier, som her holder et eksemplar av magasinet, er blant de de drepte i terrorangrepet i Paris.

Foto: ALEXANDER KLEIN / Afp

Det franske ukebladet Charlie Hebdos fremste våpen har i 23 år vært satiren. Ved hjelp av sine utfordrende karikaturer og sitt kvasse polemiske vidd har de høstet sine politiske seiere i form av leseres latter og ikke minst deres gjenkjennelse av det selvhøytidelig, intolerante og brutale.

I god fransk tradisjon har Charlie Hebdos herset med de kongelige, med politiet, politikere, kapitalister og de religiøse. Katolikker, jøder og muslimer har fått gjennomgå.

I 2010 vant de en rettssak mot en katolsk organisasjon som stevnet dem for å ha knyttet pedofili til et Jesus-sitat.

Den forrige redaktør måtte ta sin hatt og gå på grunn av av det som ble definert som antisemittisme.

FØLG UTVIKLINGEN I PARIS: NRKs Nyhetssenter

Blitt omfavnet av høyresiden

Charlie Hebdo har definert seg selv på ytterste venstre side i fransk politikk, men er i de senere årene også blitt omfavnet av Le Pens Nasjonal Front.

Det siste på grunn av av deres utrettelige kamp mot ekstrem islam. I 2006 publiserte Charlie Hebdo Kurt Westergaards Muhammed-karikatur, og stilte seg dermed solidariske med Jyllands-Posten.

I god fransk tradisjon har Charlie Hebdos herset med de kongelige, med politiet, politikere, kapitalister og de religiøse.

Agnes Moxnes

I deres egen versjon av Westergaards karikatur sier Muhammed: «Det er hardt å være elsket av slike idioter».

1. november 2011 publiserte de en lignende karikatur på sin førsteside. Der ble profeten presentert som magasinets gjesteredaktør.

Dagen etter smalt det for første gang. Redaksjonsrommene sto utbrent tilbake etter at en bensinbombe ble kastet inn i lokalene.

Utfordret grensene

Året etter trykket de tegningene av en naken profet. Det førte til sterk kritikk fra ledende politikere og samfunnsstøtter både i Frankrike, i USA og i arabiske land.

Men redaktør Stephane Charbonnier gjentok nok en gang at dette handler om normal ytringsfrihet, i en tradisjon både hans magasin og Frankrike i alle år har løftet som en verdifull del av sin og vår sivilisasjon.

Charlie Hebdo utfordret ytringsfrihetens grenser. Ofte savnet de nok den støtten de burde fått fra politikere og kolleger i inn- og utland.

LES OGSÅ: Bekmørk dag for ytringsfriheten

Jobbet med islamnummer

Det kommer til å bli et tema i dagene og årene fremover. Forleden publiserte satiremagasinet en twitter-melding der de karikerte en IS-leder. Hvilke aviser, hvilke medier, hvilke personer på sosiale medier kommer til å publisere den karikaturen på nytt?

Charlie Hebdo utfordret ytringsfrihetens grenser. Ofte savnet de nok den støtten de burde fått fra politikere og kolleger i inn- og utland.

Agnes Moxnes

I dag satt Charlie Hebdos redaksjon og jobbet med et spesialnummer om islam. Det skulle hete Sharia Hebdo.

Hvis det er slik at ekstrem islam står bak dette angrepet på ytringsfriheten, så må man bare bøye seg i respekt over Charlie Hebdos egen karikatur: «Det er hardt å være elsket av slike idioter.»