Kronikk

Sambafußball

Kan vi etter dette VM bli enige om å begrave klisjeer som «tysk maskinfotball» og «brasiliansk samba»? Det kunne gjort det enda gøyere å være tilskuer.

Se alle målene i den elleville semifinalen mellom Brasil og Tyskland.

"Nå er jeg redd for at vi får et defensivt Tyskland som spiller på resultat", sa kommentator Tom Nordlie etter Tysklands første mål. Det gikk ikke helt slik i semifinalen mellom Tyskland og de forhenværende sambadanserne i Brasil.

Brasiliansk samba, tysk maskineri og defensive, kjedelige italienere. Hvert mesterskap dukker de samme stereotypiene opp. Tanken om at ulike nasjoner har en evig bestemt spillestil sitter godt planta i oss.

Men er de fortsatt relevante? Eller ødelegger klisjeene vår forståelse av fotballen?

Jeg elsker italiensk fotball. Det er få ligaer som kan matche lidenskapen og intensiteten til italienernes calcio. Men å si høyt at man liker italiensk fotball blir gang på gang møtt med et foraktelig snøft og et lengre foredrag om at Italia består av filmende primadonnaer og kyniske, defensive spillere hvis viktigste misjon er å ri inn en kjedelig 1-0-seier.

LES OGSÅ: Slik har VM forandret fotballen

Mytene går ut på dato

Myten om den defensive og lite underholdende italienske fotballen er en av de mest seiglivete stereotypiene blant fotballsupportere.

Er de fortsatt relevante? Eller ødelegger klisjeene vår forståelse av fotballen?

Mina Finstad Berg, fotballblogger

Men tida da det italienske landslaget var ensbetydende med bunnsolid forsvar og defensiv fotball er for lengst forbi. Italia har ikke lenger verdens beste forsvarsspillere. Derimot har de en av verdens mest elegante midtbanespillere, og de har offensive spillere som er mer enn kapable til å skape underholdende angrepsfotball. Myten om den italienske fotballen har gått ut på dato.

Det samme gjelder den tyske «maskinfotballen». Tyskerne er etter sigende disiplinerte, effektive og spiller usexy robotfotball. De vinner alltid på straffer fordi de aldri svikter mentalt. Men det Tyskland viste i årets VM var på ingen måte slik. De har derimot imponert med teknikk og sprudlende angrepsfotball.

Dagens tyske landslagsspillere er unge, dynamiske og tekniske. I semifinalen mot Brasil var det de som brakte sambafotballen inn i mesterskapet.

De kjipeste klisjeene

Brasil gikk inn i turneringa med et enormt forventningspress. De skulle underholde med sprudlende fotballglede og sambafotball, de skulle danse rundt på bana med et stort glis om munnen.

I semifinalen mot Brasil var det Tyskland som brakte sambafotballen inn i mesterskapet.

Mina Finstad Berg, fotballblogger

Og for all del, Brasil har stort sett vært gode. De har underholdt. Men de var langt unna noe sambafotball. Hvis man la fra seg stereotypiene før VM, burde man forvente et Brasil som var solide defensivt, men som ville slite offensivt hvis Neymar og Oscar ikke hadde dagen. Brasils midtbane har først og fremst vært fysiske midtbanekrigere, ikke teknikere med silkeføtter. Verken Fred eller Hulk er noen sambaspillere. Selv om Neymar tidvis byr opp til dans på bana, er ikke han alene nok til at Brasil spiller sambafotball.

De kjipeste fotballklisjeene handler om de afrikanske lagene. Gang på gang gjentas historien om at afrikanske lag og spillere er sterke, atletiske og hardtarbeidende, men at de ofte er lite taktiske og mangler fotballforståelse. Uansett hvor taktisk smart en afrikansk midtbanespiller er, vil han ofte framstilles som en typisk midtbanekriger.

LES OGSÅ: VMs største skuffelser og overraskelser

Stenger ute mye bra fotball

Fotballens stereotypier er kanskje harmløse, men de er også urettferdige. For det første er de urettferdige mot spillerne. De ender fort opp med å bedømmes ut ifra nasjonale stereotypier i stedet for hva de faktisk gjør på bana. I stedet for å se de unike kvalitetene hver enkelt spiller har, måler vi dem opp mot en forutbestemt antagelse av hva slags fotball de skal representere. Hulk vil aldri bli noen sambaspiss. Det betyr ikke at han ikke har viktige kvaliteter som fotballspiller.

For det andre er det urettferdig overfor oss selv.

Det på tide å legge de gamle klisjeene bak seg, og ønske den nye fotballen velkommen

Mina Finstad Berg, fotballblogger

Vår forståelse av den fotballen vi får se i et mesterskap svekkes hvis vi blindes av klisjeer og forutinntatte forventninger. Vi mennesker er ofte flinkere til å legge merke til ting som bekrefter fordommene våre. Og akkurat som det gjør at vi kan lukke øyene for nye impulser ellers i livet, kan vi ende opp med å lukke øynene for gledelige fotballøyeblikk.

Vi kan bli så opptatt av at Italia trekker en midtbanespiller ned i backrekka at vi overser enn 30-meters gjennombruddspasning fra Andrea Pirlo. Vi kan dermed ende opp med å feiltolke en hel kamp fordi vi husker bedre det ene øyeblikket som bygger opp om den stereotypien vi kjenner enn de ti som ikke passer inn. Vi risikerer å gå glipp av fantastiske prestasjoner på fotballbana hvis vi lar klisjeene blinde oss.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Fotballen har blitt mer dynamisk

Tanken om at ulike nasjoner har en evig bestemt spillestil er utdatert. Spillestil vil endre seg med ulike trenere og ulikt spillermateriale.

Kanskje kunne man tidligere hevde at ulike nasjoner hadde en fotballkultur som gjorde at de fikk en bestemt måte å spille på. Men i dagens globaliserte fotballverden har dette endra seg. Fotballen har blitt mer internasjonal og dynamisk.

Det er bra. Og derfor er det på tide å legge de gamle klisjeene bak seg, og ønske den nye fotballen velkommen.