NRK Meny
Kronikk

Frihet må trumfe KrFs moralisme

Det er ikke opp til Knut Arild Hareide å bestemme hvilke dager som skal være «annerledes». Hvorfor skal politikere ha noen mening om hva folk gjør på en søndag?

Kunde i kjølerommet på dagligvarebutikk

«Det kan tenkes at noen ønsker å ha god tid til å handle i en søndagsåpen butikk», skriver kronikkforfatteren.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

På Politisk Kvarter fredag kunne vi høre at KrFs Knut Arild Hareide er provosert over at Regjeringen legger frem forslag om søndagsåpne butikker.

Hareide hadde mange argumenter som kun overbeviste meg om én ting: KrF er et moralistisk parti som tror de vet hva som er best for alle.

Annerledes dag

Hareide er imot søndagsåpne butikker blant annet fordi «søndagen skal være en annerledes dag». Alle kan nok være enige om at det er fint med en annerledes dag. Men det må være opp til hver enkelt å bestemme hva man gjør på en slik dag.

Selv om Hareide foretrekker å gå tur og bake boller, kan det tenkes at noen ønsker å ha god tid til å handle i en søndagsåpen butikk. Hareide sa videre at vi lever i en «rytme» der det passer best at butikkene er stengt på søndager. Det kan godt hende at Hareide trives med det, men for meg er en slik «rytme» ikke noe annet enn at jeg må huske å handle på lørdag eller at jeg må stå som sild i tønne i verdens minste butikk – fordi det bare er små butikker som får holde åpent på søndager.

FØLG DEBATTEN: NRK Ytring på Facebook.

KrF er et moralistisk parti som tror de vet hva som er best for alle.

Jenny Clemet von Tetzschner, leder, Oslo Unge Høyre

Motstand i folket

Hareide argumenterte videre med at to tredjedeler av det norske folk ikke ønsker søndagsåpne butikker. Han viste også til at både næringen, LO, NHO, kirken og miljøbevegelsen er imot søndagsåpne butikker. Men hvis både store deler av befolkningen, næringen og store organisasjoner ikke ønsker søndagsåpne butikker: Er det da nødvendig med et statlig forbud? Hvis det er sant som Hareide sier, vil jo folk holde seg hjemme og butikkene holde stengt – og da er det vel ikke grunn til å frykte Regjeringens forslag?

SVAR FRA KrFU: Handler ikkje om moralisme

For meg er det uansett avgjørende at en tredjedel av befolkningen faktisk ønsker søndagsåpne butikker. Kanskje er det studenter som vil jobbe i helgene. Kanskje er det trebarnsmoren som ikke har tid til å handle i løpet av uken. Eller kanskje det er de som bare vil ha et mer levende bysentrum – også på søndager. At flertallet av Norges befolkning ikke vil handle på søndager, bør ikke være til hinder for at mindretallet kan gjøre det.

En tredjedel av befolkningen ønsker faktisk søndagsåpne butikker.

Jenny Clemet von Tetzschner, leder, Oslo Unge Høyre

Hareides moralisme

«Ønsker vi at de som går på tur i marka på søndager, skal handle i stedet?» spurte Hareide som om dette var det viktigste spørsmålet vi må ta stilling til i vår tid. Men da spør jeg tilbake: Hvorfor skal «vi» som politikere ønske noe som helst om folks søndagsaktiviteter? Det spiller ingen rolle om folk vil gå tur i marka, bake boller, jobbe eller handle på søndager.

Hareide kan velge å gå tur hver søndag. Å mene at andre skal gjøre det samme, er moralistisk.

Jenny Clemet von Tetzschner, leder, Oslo Unge Høyre

Hareide kan selv velge å gå tur i marka. Men å mene at andre skal gjøre det samme, er moralistisk. Jeg mener at hver enkelt person og familie vet best hvordan de vil bruke helgen sin. Og jeg har tillit til at de vil gjøre det beste for seg og sin familie – uansett om butikkene er åpne på søndager eller ikke. Og hvis det viser seg at det blir færre turgåere i marka med søndagsåpne butikker, er vel det bare et uttrykk for at motstanden ikke er så stor som Hareide skal ha det til og at folk faktisk ønsker søndagsåpne butikker.

FØLG DEBATTEN: @NRKYtring på Twitter.

Mer frihet

Jeg mener at regjeringens forslag gir mer frihet. Butikkeiere får frihet til å bestemme om de vil holde søndagsåpent, uavhengig av hvor mange kvadratmeter butikken deres er og hvilke varer de selger. Forbrukere får frihet til å velge når de skal handle. Det blir flere arbeidsplasser som gir flere mulighet til å jobbe.

Og til tross for alt dette vil det fortsatt være mulighet til å ha en «annerledes dag». Jeg har nemlig tillit til at Hareide klarer å handle inn alt han trenger på lørdagen, slik at han kan ta seg en skitur på søndagen.