NRK Meny
Kronikk

Tre års fengsel for maling på gjerde

I skyggen av OL-festen fengsler russiske myndigheter en miljøverner for en bagatell.

Jevgenij Vitisjko

Jevgenij Vitisjko må belage seg på et tre år langt opphold i en arbeidsleir. Dette minner om prosessen mot Alexander Nikitin, mener kronikkforfatterne. Forskjellen er at Nikitin til slutt ble frikjent.

Foto: Hand-out

Mens OL-festen i Sotsji tar det meste av lyset, betaler lokale aktivister dyrt for sitt engasjement. Vladimir Putins apparat holder det russiske samfunnet i et stramt grep.

Et av de mest graverende tilfellene finner vi i saken mot Jevgenij Vitisjko, den modige miljøverneren fra organisasjonen Environmental Watch on North Caucasus (EWNC). Kall det gjerne en klisjé, men det er umulig ikke å trekke paralleller til hvordan kritiske røster blir behandlet i George Orwells roman 1984.

Vi kan se klare paralleller til saken mot Alexander Nikitin, som avslørte omfattende atomforurensning i Russland. Både Alexander Nikitin og Jevgenij Vitisjko har skrevet rapporter og avslørt alvorlige forhold, og de har begge blitt trakassert av myndighetene. Begge steder er det fabrikkerte anklager. De er begge blitt erklært som samvittighetsfanger. Men en viktig forskjell: Der Alexander Nikitin til slutt ble frikjent i desember 1999 av et fungerende rettssystem, har Putin nå strammet grepet om det russiske samfunnet.

En brysom mann

EWNC har de senere årene avdekket alvorlige miljøkonsekvenser av utbyggingene i forbindelsene med Sotsji-OL. De har tatt i bruk det de fleste av oss oppfatter som legitime demokratiske virkemidler – kunnskapsinnhenting, organisering og fredelige protester. Jevgenij Vitisjko har blitt en brysom mann for russiske myndigheter. Etter en demonstrasjon i fjor grep de sjansen til å bli kvitt ham: Sammen med andre aktivister markerte Vitisjko sin motstand mot et gjerde som var satt opp ulovlig i en naturpark. Den ansvarlige for det ulovlige gjerdet var Alexander Tkatsjev, guvernøren i Krasnodar-regionen. En mann med mektige venner, med andre ord.

Den ansvarlige for det ulovlige gjerdet var en mann med mektige venner.

En person i demonstrantgruppen spraymalte «Tkatsjev er en tyv» på et gjerde som var satt opp ulovlig i et naturreservat. Kort tid etter ble Vitisjko arrestert og anklaget for ødeleggelse av annen manns eiendom. Det er ikke klart hvem som faktisk sto for «ugjerningen», i den grad det er rimelig å ta i bruk et slikt uttrykk. Vitner hevder at det var andre enn Vitisjko som utførte spraymalingen.

Beskjed til IOC

Miljøaktivistene hadde nok forstått at de hadde lagt seg ut med makta. At reaksjonen skulle bli så streng, var de likevel neppe klare over: Like før jul ble Vitisjko dømt til tre års straffarbeid for spraymalingen. Mangelen på proporsjonalitet mellom påstått forbrytelse og straff er ikke til å tro.

Hvis det at jeg havner i en fangekoloni kan vise IOC at OL ikke må bli gitt til land som ikke håndterer det ansvarlig, har jeg lyktes med å få fram noe viktig.

Jevgenij Vitisjko

I påvente av at Vitisjkos anke skulle bli tatt opp, ble han nektet å forlate småbyen Tuapse, noen mil nordvest for Sotsji. Det var der Bellona traff han da vi i slutten av januar møttes for et intervju. Sikkerhetspolitiets nærvær var åpenbart. Ingen utenlandske journalister skulle få møte Vitisjko usett. Vitisjko selv hadde på dette tidspunktet gitt opp håpet om å bli frikjent. «Vi har prøvd alt vi kan, men jeg tror ikke vi vil nå fram med anken. Jeg havner i fengsel», sa han til Bellonas journalist. Han trodde likevel at noe godt kunne komme ut av saken: «Hvis det at jeg havner i en fangekoloni kan vise IOC at OL ikke må bli gitt til land som ikke håndterer det ansvarlig, har jeg lyktes med å få fram noe viktig».

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Fengslet for banning

Men historien slutter ikke der: Mandag 3. februar kom meldingen om at Vitisjko var blitt arrestert. Denne gangen var han anklaget for å ha bannet på en bussholdeplass. Ja, du leste riktig. Og dommen? Femten dager i fengsel, en såkalt administrativ straff. Det var tilstrekkelig til å holde Vitisjko bak lås og slå inntil ankehøringen på den treårige spraymalingsdommen skulle behandles 12. februar. Dermed var han effektivt avskåret fra å snakke med flere utenlandske medier.

Torsdag i forrige uke slo staten den siste spikeren i den lille manns kiste.

Torsdag i forrige uke slo staten den siste spikeren i den lille manns kiste: Vitisjkos anke ble avvist. Den treårige dommen for spraymalingen ble opprettholdt av en domstol i Krasnodar. Den domfelte fikk ikke selv lov til å delta på høringen, noe som etter vestlig rettslig standard er uhørt. Han måtte følge saken på videolink fra fengselet i Tuapse, mange mil unna rettslokalet.

Vitisjko hadde rett da han spådde om utsiktene til å vinne fram med anken. Det er ikke hyggelig å si det, men i denne omgang vant Putin. Gjennom kontroll over domstolen og fabrikkerte anklager fikk han en som våget å protestere dømt til en urimelig streng straff. Dette er Russland, året er 2014.