NRK Meny
Replikk

Feministene må åpne øynene

Hilde Bojer fra Norsk Kvinnesaksforening gjør et fåfengt forsøk på å overbevise om at feministbevegelsen ikke har glemt innvandrerkvinner.

Nei til tvangsekteskap, banner i 8. mars-tog 2007

Maria Alseth mener kvinnebevegelsen har sviktet innvandrerkvinner i Norge. Bilde fra 8.mars 2007.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

I sitt debattinnlegg 7.januar klarer Bojer bare å komme med ett eksempel på det hun mener er reelt feministisk engasjement for innvandrerkvinner. Det er kampen for økt barnetrygd.

Spørsmålet jeg sitter igjen med, er hvordan økt barnetrygd bidrar til å forhindre kvinneundertrykking. Det er nemlig ikke til å stikke under en stol at mange innvandrerkvinner utsettes for undertrykking i form av vold, sosial kontroll og tvangsekteskap. Noen blir også utsatt for kjønnslemlestelse. Det er en hån overfor innvandrerkvinnene når feministene flagger økt barnetrygd som sin største seier.

Det er en hån overfor innvandrerkvinnene når feministene flagger økt barnetrygd som sin største seier.

Det er påfallende hvor stille den feministiske bevegelsen sitter i båten, når samfunnsdebattene raser om undertrykking av innvandrerkvinner. Hva har vært feministenes bidrag i kampen mot kjønnslemlestelse eller tvangsekteskap? Hvilken kritikk har de kommet med mot imamer som fronter kvinnefiendtlige holdninger? Svaret er at de har vært totalt fraværende.

Bojer forsvarer seg med at man ikke kan innta standpunktet om at kvinneundertrykking skyldes islam. Det hjelper imidlertid ikke de kvinnene som blir utsatt for undertrykking, at man lukker øynene for det som skjer. Skal man kunne bekjempe undertrykkingen, må man være villig til å erkjenne at dette er et reelt problem i mange muslimske familier. Det er derfor på tide at feministene åpner øynene.

Det blir interessant å se om Bojer, og resten av feministbevegelsen noen gang kommer på banen i kampen mot undertrykking av innvandrerkvinner. Fremskrittspartiets ungdom (FpU) oppfordrer bevegelsen til å bruke årets kvinnedag til å åpne øynene, og begynne denne kampen.