Hopp til innhold
Kommentar

Feil valg!

Dagens vinner har et bygg som kommer til å provosere.

Adapt

Forslaget Adapt fra gruppen Team Urbis er valgt til nytt regjeringskvartal. Bygget som skal ligge til venstre for inngangen til Høyblokka er elegant, men stort. Og det kommer til å provosere blant annet ved å kaste lange skygger inn i regjeringsparken, skriver Agnes Moxnes.

Foto: Team Urbis

Charles Darwin sa at alle arter må tilpasse seg. «Every species has to make adaptions.» Adapt betyr å justere seg inn, eller å tilpasse seg. Det er også navnet på det som skal bli Norges nye regjeringskvartal Adapt.

Spørsmålet er selvfølgelig om det blir et regjeringskvartal som er i stand til å tilpasse seg byen, landet og ikke minst menneskene som bor, ferdes og arbeider der. Og om den eksklusive arten regjeringskvartal, som skal reise seg i årene fram til 2027, blir et stolt monument over norsk arkitektur?

Feil valg

Jeg mener Statsbygg har valgt feil.

Det kan skyldes oppdraget de har fått fra regjeringen – at alle departementene skal samles på et ganske lite område i en ikke så veldig stor by. Nesten seks tusen arbeidsplasser og hundre tusen ferske kvadratmeter skal på plass før det nye regjeringskvartalet er ferdig.

Men nå leveres pinnen over til politikerne.

Det blir rett og slett såpass høyt, trangt og mørkt at arkitekturen i alle fall må være strålende, for å kompensere. Ingen av de to forslagene fra dagens superfinale briljerer med spennende og livgivende arkitektur. De er strenge, absolutt stilsikre – men først og fremst kjølige. Og fremfor alt, forbausende like.

En herlig flørt

Men så har altså arkitektgruppen bak de som kom på annen plass, G8+, med Lysning, gjort noen interessante og morsomme valg. Valg som absolutt kan defineres som en herlig arkitektonisk flørt med oss som lever i byen – eller besøker den.

Det ene av disse grepene befinner seg på det høyeste punktet i Regjeringskvartalet. På toppen av Høyblokka. Der har arkitektene dratt linjene fra Erling Viksjøs gamle bygg opp i klassiske kirkespir. Eller som stevnene på en rekke vikingskip som seiler inn fjorden. Det er elegant, og definitivt en klar melding om at her skjer det noe nytt.

En av disse to blir det nye regjeringkvartalet

Konseptene «Lysning» (t.v.) og dagens vinner «Adapt». Arkitektgruppen bak Lysning har gjort valg som er en herlig arkitektonisk flørt med oss som lever i byen, skriver Agnes Moxnes.

Foto: Adapt/Lysning

Det andre grepet er på Einar Gerhardsens plass der det smalt den 22. juli 2011. Midt i hjertet av dagens og morgendagens regjeringskvartal. Der har G8+ laget en ekte og flott plass. En plaza. Med søyler og vinkler og kunst i skjønn forening. Et sted å sitte. Et sted å være – i mangel på kafeer og gallerier og livlige utesteder.

Dette savner jeg i vinnerforslaget.

Kaster lange skygger

Et nytt regjeringskvartal bør leve i god sameksistens med stedet, byen og menneskene. Jeg er sikker på at Adapt blir et bra sted å jobbe og at det er tilpasset arbeidet som skal gjøres der på best mulig måte. Det er funksjonelt og effektivt og har vakre resepsjoner, trapperom, fellesarenaer og kontorer.

Adapt har ett bygg som ber om mer oppmerksomhet enn andre. Det er bygget som skal ligge til venstre for inngangen til Høyblokka – der Y-blokka ligger i dag. Der skal resepsjonen ligge.

Det blir rett og slett såpass høyt, trangt og mørkt at arkitekturen i alle fall må være strålende, for å kompensere.

Det er et elegant bygg, men det er stort. Det kommer til å provosere alle som kjemper for å bevare Y-blokka, og alle dem som ber om at den nye regjeringsparken skal være et romslig område, fullt av liv og lys. Og det nye stasbygget til Adapt kommer til å kaste lange skygger inn i parken.

Hva sier Arbeiderpartiet?

Siste ord er ikke sagt i utviklingen av det nye Regjeringskvartalet. Ett forslag er valgt. Et kompakt forslag. Sånn er det. Statsbygg har ført en god prosess.

Men nå leveres pinnen over til politikerne. Lokale politikere har allerede vært tydelige. Oslo kommune sier – nei, ellers takk. – dette blir for mye. Det sier Venstre også. Så er spørsmålet da; hva sier Arbeiderpartiet?

Et nytt regjeringskvartal bør leve i god sameksistens med stedet, byen og menneskene.

Det var de som i utgangspunktet aksepterte sikkerhetsargumentet som ligger bak avgjørelsen om å samle alle departement – minus Forsvarsdepartementet – på ett sted.

Så hvem skal tilpasse seg til hvem?

Siste ord er definitivt ikke sagt.

FØLG DEBATTEN: Facebook