Hopp til innhold
Kommentar

Familiebråk i Washington

Talen Benjamin Netanyahu holder i Kongressen i dag er noe av det mest kontroversielle i amerikansk politikk på lenge. Men det skal mer til for å ødelegge USAs forhold til Israel.

Benjamin Netanyahu taler til AIPAC

I går talte Israels statsminister til Israel-lobbyen AIPAC. Dagens tale til kongressen er mer omstridt.

Foto: NICHOLAS KAMM / Afp

«Uenighet i familien er alltid ubehagelig. Men vi må alltid huske at vi er en familie», beroliget Israels statsminister da han varmet opp foran dagens kongressbesøk med å tale til Israel-lobbyen AIPACs årlige konferanse her i Washington i går. Han fikk applaus der.

Men her i byen er det mange som mener Israels statsminister i dag setter det familiære båndet mellom USA og Israel på en stor prøve. Kanskje på den største prøven det er blitt satt på noensinne.

Når Benjamin Netanyahu i ettermiddag stiller seg på talerstolen foran USAs folkevalgte, gjør han noe knapt noen leder for et annet land har gjort før ham.

Mange mener Israels statsminister i dag setter det familiære båndet mellom USA og Israel på en stor prøve. Kanskje på den største prøven det er blitt satt på noen sinne.

Tove Bjørgaas, USA-korrespondent

Det skjer titt og ofte at en fransk president eller en tysk forbundskansler møter Kongressen. Men ikke uten at de har møtt presidenten først. Og i alle fall ikke etter bevisst å ha ført USAs øverstkommanderende bak lyset.

FØLG DEBATTEN: @NRKYtring på Twitter

Tramper i Obamas bed

Det er president Obama som har ansvaret for USAs utenrikspolitikk.

I dag vil Netanyahu forsøke å påvirke denne politikken direkte ved å advare kongresspolitikerne mot den diplomatiske avtalen med Iran om landets atomprogram som presidenten deres ønsker å inngå.

At forhandlingene om denne avtalen pågår i Genève samtidig som Netanyahu holder talen, gjør den enda mer provoserende for Obama-administrasjonen.

«Det blir som om Frankrikes president hadde kommet til kongressen for å kritisere president Bushs krigserklæring mot Irak like etter at krigen startet i 2003», bemerket president Obama tørt i et intervju i går.

LES OGSÅ: Obama kritiserer Netanyahu

– Obama har seg selv å takke

Det er kongressleder John Boehner som har invitert Netanyahu og som har provosert Det hvite hus aller mest ved å la være å informere om invitasjonen. Boehner og mange i kommentariatet på republikansk side mener imidlertid at Obama har seg selv å takke.

Presidenten ville ikke møte Netanyahu nå fordi det bare er to uker til valget i Israel.

Mange jødiske amerikanere er sterkt kritiske til Netanyahus politikk.

Tove Bjørgaas, USA-korrespondent

En billig unnskyldning, mener kritikerne. De sier at det like mye er Obama som blander seg inn i den israelske valgkampen ved å ydmyke landets statsminister nok en gang.

I en kommentarartikkel i Politico skriver to av dem at Obama heller ikke har informert kongressen tilstrekkelig om avtalen han ønsker å inngå med Iran. Netanyahu er en sann og modig venn som kommer til kongressen for å tale sitt lands sak, hevder de.

Intens jødisk debatt

Netanyahus omstridte tale i dag skaper altså intens debatt, ikke minst i jødiske miljøer. Det tydeliggjør noe vi i Europa ofte har problemer med å forstå:

Mange jødiske amerikanere er sterkt kritiske til Netanyahus politikk. Å støtte Israel er ikke det samme som å støtte landets til enhver tid sittende regjering, og blant jødiske politikere her er det mange som er sterkt kritiske til talen i kongressen.

Kongressleder John Boehner er katolikk og har bare en eneste republikansk kollega med jødisk bakgrunn. De øvrige jødiske politikerne på Capitol Hill er demokrater, og flere av dem har vurdert om de skal la være å møte opp når Netanyahu inntar talerstolen i ettermiddag.

Den store lobbyorganisasjonen AIPAC sier den støtter Netanyahus framstøt og har oppfordret kongresspolitikerne til å være til stede, mens den liberale jødiske organisasjonen J Street er bekymret over at statsministeren har krysset en grense som ikke er blitt krysset før og har kastet Israel inn i den amerikanske partipolitiske debatten på en urovekkende måte.

FØLG DEBATTEN: NRK Debatt på Facebook

Kamp om plassene

Talen i ettermiddag kommer neppe til å føre til endringer i USAs Israel-politikk.

Israel får stadig tre milliarder dollar i militær hjelp fra USA hvert år. Det er mer penger enn noe annet land, og støtten er ikke blitt kuttet i Obamas regjeringstid.

Dessuten er Washington seg selv lik på en dag som denne.

Israel får stadig tre milliarder dollar i militær hjelp fra USA hvert år. Det er mer penger enn noe annet land, og støtten er ikke blitt kuttet i Obamas regjeringstid.

Tove Bjørgaas, USA-korrespondent

Mens enkelte demokratiske kongresspolitikere sier de vil boikotte begivenheten på Capitol Hill, står de som ikke er folkevalgte i kø for å slippe inn.

Hver politiker har fått en eneste billett de kan gi til en gjest på galleriet, og billettene går unna som varmt hvetebrød.

Selv et par politikere som ikke selv ønsker å være til stede, har gitt gjestebilletter til interesserte støttespillere.

Det beviser kanskje at USA og Israel er mer enn gode venner.

Men dersom de to landene er som en familie, bør Benjamin Netanyahu passe seg for å unngå å få stempel som en rebelsk tenåringssønn.