Replikk

Faktisk skivebom fra Natur og Ungdom

Natur og ungdom viser i sitt innlegg en merkelig tilfeldig holdning til fakta.

Skreifiske ved Gryllefjord på utsiden av Senja

Det er ingen fare for torskebestanden utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, selv ved de verst tenkelige utslippene, skriver direktøren i Norsk olje og gass i en replikk til Natur og Ungdom.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Gaute Eiterjord, leder i Natur og Ungdom, mener i en kronikk på Ytring at det er pinlig fremstilling av fakta når Karl Eirik Schjøtt-Pedersen slår fast at et eventuelt oljesøl i Lofoten, Vesterålen og Senja ikke ville true skreibestanden.

Det er en merkelig påstand. Jeg sa at «de to tunge rapportene om torsk er helt entydige på at det er ingen, absolutt ingen, fare for torskebestanden [utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja], selv ved de aller verst tenkelige utslippene».

Det slo også den uavhengige faktasjekkeren Faktisk.no fast i en grundig gjennomgang, hvor de skrev at Schjøtt-Pedersens påstand var «Faktisk delvis sant.»

Faktisk.no skriver videre:

Det er riktig at flere rapporter viser at torskebestanden skreien vil klare seg, selv med et betydelig oljeutslipp utenfor Lofoten, Vesterålen eller Senja.

En forskningsrapport fra Akvaplan-niva og Havforskningsinstituttet tilsier at et verst tenkelig utslipp kun vil ha en forbigående effekt på bestanden av skrei. Havforskningsinstituttet understreker imidlertid selv at det er en viss usikkerhet knyttet til resultatene.

En rapport fra Det Norske Veritas fra 2012 viser at et verst tenkelig utslipp gir 80 prosent sannsynlighet for at det vil ta tre til ti år før skreibestanden henter seg inn igjen. Faren for at et slikt utslipp vil finne sted er imidlertid svært lav, ifølge forskerne.

Det bør være oppklarende.