Hopp til innhold
Kronikk

Et hus som heter Mangfoldighet

Bygda mi må gjøre det lettere å være en minoritet i minoriteten. For det å være skeiv og same er ikke alltid så greit.

Erlend Elias hvis jeg var ordfører

Vi vet at de som sliter med å føle seg 'annerledes' ofte enten flykter til hovedstaden eller inn i dødens åpne armer. Og jeg er overbevist om at et slikt tiltak kan redde våre unge, skriver Erlend Elias Bragstad

Foto: Per Heimly

I min kommune satser vi på mangfold, her vi bor skal du kunne være deg selv og det skal jeg som ordfører hjelpe deg med å kunne klare!

Fagpersoner skal hjelpe

I min samiske bygd er alle velkommen. Vi vil lage en institusjon for dem som føler de sliter, de som ikke helt vet hvem de er, hva de er eller hva de føler.

Huset Mangfold skal få bygda opp igjen, og jeg ønsker alle velkommen!

Erlend Elias Bragstad

Jeg skal få inn fagpersoner som kan hjelpe unge samiske homofile, lesbiske og transpersoner. Her skal man kunne komme for å snakke anonymt med personer som har ekspertbakgrunn. Jeg vil også ansette en som har vært i lignende situasjon selv og har klart å finne veien til et fullverdig liv. En av de ansatte skal også ha utdannelse i helse og psykiatri.

Det er opp til deg

Vi har et hus som skal døpes Mangfoldighet. På Mangfoldighet skal du kunne være deg selv, uansett om du bare vil henge og treffe likesinnede eller om du vil prate med en av de dyktige menneskene som jobber der. Det er opp til deg. Her har vi et hjem der du kan føle deg trygg.

Fordommer kommer ofte av fremmedfrykt og lite kunnskap, og på Mangfoldighet vil vi holde månedlige åpne møter.

Erlend Elias Bragstad

Det viktigste er at alle er velkommen. Er du mor, far eller bestevenn til en som har kommet til deg og fortalt at han eller hun er «annerledes», kan du komme og få hjelp til å skjønne, noen å snakke med om hvordan du skal forholde deg til dette som pårørende, få informasjon nok til å kunne akseptere at din nærmeste er slik han/hun er. Rett og slett hjelp til å skjønne og bearbeide.

Åpenhet bekjemper fordommer

Fordommer kommer ofte av fremmedfrykt og lite kunnskap om det å være lesbisk, homofil eller transkjønnet, og på Mangfoldighet vil vi holde månedlige åpne møter. Møter der alle er invitert. Våre medarbeidere vil også reise rundt i barnehager, skoler og diverse bedrifter og snakke om problemene vi som er «annerledes» møter, opplyse og informere slik at det skal bli mer åpenhet, debatter, kunnskap og aksept.

Inne på Mangfoldighet skal du kunne være deg selv!

Erlend Elias Bragstad

Dette trenger bygda vår, dette ønsker vi å gjøre for dem som er en minoritet i minoriteten.

Motstand og utfordringer

Jeg ser selvfølgelig at dette ikke er noen enkel ting å starte opp. Jeg vet at jeg vil møte mye motstand og mange utfordringer. Det er sikkert noen av dem som stemte på meg som skulle ønske at de hadde stemt på en annen kandidat, men jeg ber dere om å ha tro på meg. Vis omsorg, nestekjærlighet og respekt for deres sambygdinger som sliter.

Dette ønsker vi å gjøre for de som er en minoritet i minoriteten.

Erlend Elias Bragstad

Vi er en liten kommune, vi trenger alle som bor her, og da må de som trenger dette tiltaket få tilgang på det. Vi vet at de som sliter med å føle seg «annerledes» ofte enten flykter til hovedstaden eller inn i dødens åpne armer. Og jeg er overbevist om at et slikt tiltak kan redde våre unge. Hvis vi vil, kan vi få beholde disse flotte menneskene her i vår vakre bygd, men da må vi gjøre en innsats. Det er ikke lenger snakk om at vi kan, dette er noe vi må og noe vi skal!

Få bygda opp igjen

Jeg elsker denne vakre kommunen, jeg elsker fjorden, fjellene og den friske lufta, men jeg elsker også mine sambygdinger, og vi har sett for mange mammaer og pappaer gråte over en grav, låse seg inne av skam og visne bort, vi har sett nok av familier som oppløses. Vi har sett tomheten i deres øyne.

Huset Mangfoldighet skal få bygda opp igjen, og jeg ønsker alle velkommen, enten til å komme innom eller ringe anonymt for en samtale.

Huset Mangfoldighet har ett slagord og det er: Kjærlighet er aksept, aksept er kjærlighet!

Kjærlig hilsen Ordfører Erlend Elias

Følg Erlend Elias på Instagram og les bloggen hans her