Kronikk

Et fyrverkeri av piskeslag

Jeg håper så inderlig at vi en dag kan stå med rak rygg og si: Norge er et fyrverkeri for menneskerettighetene.

Leila Bayat etter angivelig pisking

Bilde av Leila Bayat etter en straff på 80 piskeslag i Iran. Vi ble alle vitne til hennes blodige og såre rygg som for alltid vil minne om Norges svik, skriver kronikkforfatteren.

Foto: privat

Kjære Erna Solberg: Du har tidligere sagt at «Norge skal være et fyrverkeri for menneskerettigheter». Jeg mistenker at dette var en svært dårlig spøk.

Vi smykker oss med fine ord, men ord mister mening når de er så altfor langt unna virkeligheten. Norge gir ikke bare et stilltiende samtykke når menneskerettighetene brytes, vi er aktivt med på å bryte dem når vi utviser mennesker til land som torturerer og bomber dem.

80 piskeslag

Leila Bayat kom til Norge i 2009 med tung bagasje – en dom på 80 piskeslag. Hun opplyste norske myndigheter om hvilken straff som ventet henne dersom hun ble returnert til Iran, men de påstod at dette var løgn. UDI avslo asylsøknaden hennes, og i mars ble hun sendt ut av Norge.

Forrige uke fikk hun 80 sviende piskeslag, og vi ble alle vitner til hennes blodige, såre rygg. Bayat sitter igjen med dype arr som for alltid vil minne om Norges svik.

Fyrverkeriet som en gang farget himmelen har sluknet.

Erna Solberg, kjenner du til artikkel tre i Den europeiske menneskerettskonvensjonen? Den gir nemlig vern mot å bli returnert til områder der man risikerer å bli utsatt for tortur. Det viser også rettspraksis knyttet til konvensjonen.

LES OGSÅ: Frykter at Leila er i stor fare

Én av mange

Jeg skulle ønske at tragedien med Bayat var unik, men det er den ikke. Dette er bare ett av mange tilfeller hvor Norge systematisk undergraver menneskerettighetene.

Gang på gang har man utvist asylsøkere som deretter opplever bombeangrep. Norske myndigheter påstår at Afghanistan er trygt, og i fjor tvangsreturnerte de blant annet en barnefamilie til Kabul. Noen uker senere er familien på besøk i en moské. En selvmordsbombe går av. IS står bak angrepet. Subhan på 2 år blir skadet.

LES OGSÅ: Listhaug må forklare

Festen er over

Dette er ikke første gang Norge bryter menneskerettighetene, men vær så snill: la det være den siste! Det er ikke for sent å sikre en rettferdig og human behandling av mennesker på flukt.

Vi smykker oss med fine ord, men ord mister mening når de er så alt for langt unna virkeligheten

Kjære Erna Solberg: Festen er over. Fyrverkeriet som en gang farget himmelen har sluknet. Stjerneskuddene har for lengst brent ut. Og jeg håper du snart våkner opp med skikkelig fylleangst og spør deg selv: Hvordan skal jeg gjøre det godt igjen?

Et skjebnesvangert valg

Erna Solberg, du står overfor et skjebnesvangert valg: Skal dere fortsette å bryte menneskerettighetene – eller skal dere endelig begynne å håndheve dem? Jeg håper du velger det siste.

Jeg håper så inderlig at vi en dag kan stå med rak rygg og si: Norge er et fyrverkeri for menneskerettighetene.

Følg NRK Debatt på Facebook og Twitter