NRK Meny
Kommentar

Er Obama lei av være president?

Mange Demokrater har nærmest panikk foran debatten i natt. Og spørsmålet som virkelig gir dem frysninger er: Ønsker Barack Obama egentlig å være president i fire år til?

Barack Obama under den første presidentvalgkampen

Valgkamp tar på. En sliten Barack Obama hviler hodet i hånda under presidentvalgkampen da han kjempet om å bli USAs første svarte president. NRKs Tove Bjørgaas spør om han er for sliten av å være president, og selv ikke vil bli gjenvalgt nok til å faktisk bli hørt av velgerne.

Foto: Alex Brandon / AP

Det skulle være en lett seier. President Obama ledet klart på meningsmålingene i alle de viktige vippestatene, og Mitt Romney kom med den ene tabbeuttalelsen etter den andre.

Se nattens debatt direkte: Obama vs Romney i Hempstead, New York

Men så kom 3. oktober. På halvannen time klarte USAs president å ødelegge veldig mye for seg selv. Han virket fjern og umotivert. Det var nesten som han ikke gadd å være med i debatten 60 millioner amerikanere hadde benket seg foran tv-skjermene for å se.

Mitt Romney var ikke brilliant, men motkandidatens fraværenhet fikk ham til å skinne.

Mitt Romney var ikke brilliant, men motkandidatens fraværenhet fikk ham til å skinne.

Humorprogrammet Saturday night live traff da de laget sketsjen der Obamakarakteren i grunnen er for trøtt til å svare på spørsmålene til debattleder Jim Lehrer.

Hva var det som skjedde, spør ihuga demokrater seg. Mange av dem kjenner panikken bre seg foran debatt nummer to i kveld. De vet at Barack Obama ikke er blant de beste debattantene. Vil ha takle folkemøteformatet? De vet at presidenten deres har mye å forsvare. Vil han klare å gjøre det med overbevisning når han virket som han holdt på å sovne i den første debatten?

Les alt om: Valget i USA 2012

Mange eksperter klør seg fortsatt i hodet over Obamas opptreden for to uker siden. Selv avslutningsargumentet hans var elendig. Og det kunne ha jo ha øvd inn. Hva er problemet til Obama, undrer en venn som er en garvet politisk journalist.

Hans svar får panikken til å bre seg enda mer.

Er USAs president rett og slett lei av kritikk og motstand? Ønsker han egentlig ikke en periode til i Det hvite hus?

Ønsker han egentlig ikke en periode til i Det hvite hus?

Det er en skremmende tanke for mange her i USA. For mange sto voldsomt på for å få valgt USAs første afroamerikanske president. Det er trolig heller ikke hold i denne tanken, men faktum er at Barack Obama flere ganger har sagt at han heller ønsker å være en effektiv president i fire år enn en som ikke får utrettet stort i åtte.

Noen ganger kan det virke som han rett og slett er sliten og lei. Og han er også en president med færre nære støttespillere enn mange av sine forgjengere. Bill Clinton hjelper ham i vippestatene nå. Men Clinton hadde selv en annen fascinasjon for verdens mektigste embete enn det later til at Obama har. Bill Clinton elsket det politiske spillet. Barack Obama holdt seg mest mulig unna Capitol Hill da han var senator og har hele tiden vært fokusert på at han ønsker å gjennomføre et veldig stort prosjekt.

Prosjektet hans skulle være å bringe amerikanerne sammen.

– Det finnes ikke et blått og et rødt Amerika eller et svart og et hvitt og et latinamerikansk Amerika, messet han i den berømte gjennombruddstalen sin på Demokratenes landsmøte i 2004.

I natt må Barack Obama først og fremst vise velgerne at han faktisk ønsker å fortsette som amerikansk president.

De siste fire årene har med all tydelighet vist at han ikke hadde rett. USA er mer polarisert enn noensinne. Demokrater og republikaner er i tottene på hverandre, den økonomiske krisen har gjort frontene steilere og Obamas mål om å øke størrelsen på den amerikanske velferdsstaten og bringe samfunnet mot venstre har han slett ikke nådd.

I natt må Barack Obama først og fremst vise velgerne at han faktisk ønsker å fortsette som amerikansk president. Han må forklare at han har en plan og et mål om å få gjennomført mer av politikken sin de neste fire årene.

Lykkes han ikke med det står en forretningsmann fra Massachusetts klar til å overta.

Og om han kan virke keitete og rar, er en ting helt klart: Mitt Romney har fryktelig lyst til å bli USAs neste president.