NRK Meny
Kronikk

En sterk forklaring

Etter lunsj senket alvoret seg i sal 9 i Eidsivating lagmannsrett. Med juryen som tause vitner tok den nå 17 år gamle jenta fatt på den vanskelige forklaringen.

anke Øygard

Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal (t.v.) og den fornærmede jenta før ankesaken mot Rune Øygard, tidligere ordfører i Vågå og overgrepsdømt, i Eidsivating lagmannsrett i Hamar tinghus mandag.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Selv om hun var utstyrt med mikrofon var det nesten umulig å høre stemmen til 17-åringen da hun forklarte seg om hvordan det første overgrepet skal ha skjedd.

Det var åpenbart for alle i salen at det var svært tungt for jenta å nok en gang skulle fortelle om hva den voksne mannen skal ha utsatt henne for da hun bare var 13 år gammel. Gråtkvalt og lavmælt, men likevel med klar stemme, kom hun seg til slutt gjennom det.

LES OGSÅ: NRKs samleside om rettsaken mot Rune Øygard

Forklarte seg i to timer

Aktor, statsadvokat Torbjørn Klundseter, tok seg god tid i utspørringen av jenta. Og han satte en strek for dagen etter forklaringen om det første overgrepet. Da hadde jenta forklart seg i over to timer, om både overgrepet som skal ha skjedd,

Selv om hun var utstyrt med mikrofon var det nesten umulig å høre stemmen til 17-åringen.

Olav Rønneberg, NRKs reportasjeleder for krim

og tiden i forkant, da hun ble kjent med ekteparet Øygard.

Jenta startet sin forklaring med å fortelle hvordan hun kom i kontakt med Rune Øygard sommeren 2008, hvordan kontakten dem imellom ble tettere og tettere, og hvordan hun etter hvert kom på gjentatte besøk hjemme hos ekteparet Øygard i Vågå.

– Ekteparet var skikkelig koselige, fortalte jenta i retten.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Twitter

Husker detaljer

Etter hvert skal imidlertid forholdet ha utviklet seg til noe mer – noe som jenta selv beskrev som et slags kjæresteforhold.

Det er påfallende hvordan hun nå, flere år senere, husker detaljer om relasjonen til den daværende ordføreren. Hvor de tilbrakte tid sammen, hvem de var sammen med, og hva de snakket om. Hun forklarer seg helt uten notater og i stor grad i samsvar med hva hun tidligere har sagt i tingretten og i dommeravhør. Juryen fulgte nøye med og tok grundige notater.

Det er påfallende hvordan hun nå, flere år senere, husker detaljer om relasjonen til den daværende ordføreren.

Olav Rønneberg, NRKs reportasjeleder for krim

Rune Øygard fulgte jentas forklaring fra en plass bak i salen, utenfor hennes synsvidde. Den tiltalte eksordføreren noterte flittig på små gule lapper som han gav til medforsvareren sin. For øvrig vekslet han på å følge jenta med blikket og å sitte med hodet i hendene og stirre ned i pulten.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Svekket Øygard

For det er en tydelig svekket Rune Øygard vi ser i lagmannsretten. Mens han i tingretten var aktiv og offensiv, virker han denne gangen å være langt mer passiv. Hans forsvarer Mette Yvonne Larsen kunne også opplyse retten om at Øygard har måttet søke psykiatrihjelp etter dommen på fire års fengsel.

Mens Øygard i tingretten var aktiv og offensiv, virker han denne gangen å være langt mer passiv.

Olav Rønneberg, NRKs reportasjeleder for krim

Øygard skal forklare seg senere denne uken. Men først er det 17-åringens historie som skal presenteres for jury og dommere. I dag fikk hun forklare seg fritt, uten konfronterende spørsmål. Det var tungt nok. Tyngre blir det når Øygards forsvarere de neste dagene skal borre i forklaringen hennes.