Hopp til innhold
Replikk

En skje tran gjør ingen sommer

Mange har skjønt at det å gulpe tran i noen måneder ikke hjelper på plagene forbundet med D-vitaminmangel. Nå må helsemyndigheter endre regelverket så folk kan velge selv å ta vitamin D-tilskudd.

Bølger og sol

Det er ikke alle som har tilgang på sol året rundt. Gir det oss nordmenn dårligere vilkår for god helse?

Foto: Flickr/esther- (CC BY-NC-SA 2.0)

I sitt svar «For mye Møllers tran» til «D-vitamin for bedre folkehelse» formidler lege Anders Danielsen Lie følgende budskap:

Man vet ikke nok om hvorvidt sommerverdier av solvitaminet er sunnere enn vinterverdier, ei heller om D-vitamin er godt for annet enn skjelettet. Man bør derfor holde seg til tran (men ikke for mye!) om vinteren og joggeturer i sola om sommeren – mer kan være skadelig.

Dette viser bare at det er uenighet om hva man kan vite og med hvilken sikkerhet. Ledende D-vitaminforskere som professorene Michael Holick, Bruce Hollis, Cedric Garland, Reinhold Vieth, Robert Heaney og Johan Moan er bare et lite utvalg autoriteter som taler for D-vitamins potensiale til å forebygge sykdom.

Lie er mer tilbakeholden i frykt for at tilskudd skal sende pasientene hans inn i en tidligere død. Jeg kan berolige leserne med at tre nye oversiktsartikler har vist at D-vitamintilskudd og høye blodverdier tvert imot forlenger livet. Det er heller ikke snakk om å overdosere, men snarere at det kan være sunnere å etterstrebe sommerverdier fremfor å balansere på mangelgrensen.

LES OGSÅ: – Kvinner som holder seg unna sola risikerer å dø tidligere.

Ikke alle blir friske

I Polen har mangelgrensen for vitamin D allerede blitt økt fra 50 til 75 nanomol per liter (nmol/L), som kan anses som en lav sommerverdi. I Norge har vi fortsatt en mangelgrense på 50 nmol/L. Dessverre kan man få plager også ved verdier mellom 50 og 75 nmol/L, typisk slitenhet og økt søvnbehov. Muskel- og skjelettsmerter kommer først ved uttalt mangel.

Mange er lei av å være syke og slitne.

Jan Øyvind Lorgen, lege

Mange oppsøker fastlegen fordi de er slitne, men blir avvist med beskjed om at blodprøvene er normale. Om vinteren har halvparten av befolkningen D-vitaminmangel (under 50 nmol/L). Ungdommer og gravide er mer utsatt. Blant gravide har nesten 9 av 10 mangel om vinteren.

Hvis de som ligger under mangelgrensen møter en lege som tenker som Lie gjør, får de beskjed om å dra på joggetur og ta en spiseskje tran. Men behovet for D-vitamin er veldig individuelt. Selv fem ganger så mye D-vitamin som helsemyndighetene anbefaler, gir ikke blodverdier over 75 nmol/L hos nærmere halvparten.

Dermed blir ikke alle friske av en spiseskje tran, men retningslinjene tilsier at de visstnok skal ha blitt det likevel. Hvis D-vitaminstatus ikke kontrolleres etter behandling, blir ikke dette oppdaget. Preparater som kunne ha hjulpet finnes som billige kosttilskudd i Sverige og andre land, men er reseptbelagte, dyre legemidler i Norge.

FØLG DEBATTEN: NRK Ytring på Facebook.

Vi kan ikke vente på sommeren

Mange er lei av å være syke og slitne. De har skjønt at å gulpe tran i noen måneder ikke hjelper, at det er litt for kaldt i mange deler av landet til å ta seg en joggetur i bar overkropp og at det er litt for lenge å vente til neste sommer med å bli kvitt plagene sine.

Folk må få anledning til å velge selv.

Jan Øyvind Lorgen, lege

D-vitamin er ingen vidunderkur, men gjør underverker for plager som skyldes D-vitaminmangel. Jeg synes samtidig at det er riktig å informere mine pasienter om at de sannsynligvis kan høste helsegevinster ved å ha sommerverdier av D-vitamin, enten de har fått det fra sola eller tilskudd. Folk må få anledning til å velge selv.

Lie må gjerne henvise sine pasienter til meg for behandling av D-vitaminmangel, dersom han finner ut at en spiseskje tran ikke er nok.