Hopp til innhold
Kronikk

En platt provokasjon

Er virkelig toppen av homoseksuell frigjørelse å ha sex i en kirke foran en hel menighet?

Bilde fra Toojis nye video inne i Frogner kirke

Toojis video fremstår som et forsøk på å provosere ved å tråkke kirken så hardt på tærne som overhodet mulig, fremfor å gå inn i en dialog, skriver kronikkforfatter. Bildet er hentet fra Toojis musikkvideo «Father».

Foto: Knut Joner

Den tidligere MGP-artisten Tooji har, i et intervju med nettstedet Gaysir, nylig stått frem i offentligheten som homofil, gjennom en musikkvideo titulert «Father». Videoen har fått mye oppmerksomhet grunnet sitt seksuelle innhold.

Tooji hevder at han har valgt å lage musikkvideoen for å «utgjøre en forskjell i flere personers liv» og fordi han «har fått nok av at unge jenter og gutter føler skam for hvem de er». Intensjonene bak videoen er altså tilsynelatende gode.

Platt provokasjon

Det er dog flere deler av videoen som fremstår motstridende med tanke på Toojis misjon. Dersom det er så viktig for ham å nå ut til unge homofile og lesbiske som føler skam forbundet med sin legning, burde han ha tenkt seg om flere ganger før han lagde videoen.

Det er mulig å være åpen, frigjort og et godt forbilde uten å simulere sex i et religiøst rom.

Petter Dotterud Anthun, kultursosiolog og tidligere aktiv i Skeiv Ungdom

Den omstridte sexscenen i videoen (som visstnok fikk Tooji sparket fra NRK ifølge ham selv) foregår inne i en kirke, like ved alteret foran kirkens menighet. Selv om det er viktig og flott at homofile skal få uttrykke og vise sin kjærlighet offentlig, er det en vesentlig forskjell på det å vise affeksjon i offentligheten og å ha sex foran andre mennesker.

Det er nemlig ikke nødvendigvis slik at toppen av homoseksuell frigjørelse er å ha sex i en kirke foran en menighet. Sexscenen får videoen til å fremstå som platt og et forsøk på å provosere ved å tråkke kirken så hardt på tærne som overhodet mulig, fremfor å gå inn i en dialog med kirken.

FØLG DEBATTEN: Twitter

Reproduserer stereotyper

Mennene som tar del i sexscenen, der Tooji selv er en av partene, er to muskuløse menn som åpenbart har vært aktive på treningssenteret. Hvis Tooji synes det er så å viktig å være et godt forbilde for unge og underkjenne skam, burde han være bevisst over at det innenfor det homofile miljøet eksisterer det en høy grad av kroppspress.

Videoer som «Father» skaper et bilde av at homofile menn aller helst skal ha slanke og muskuløse kropper, som er en reproduksjon av uheldige stereotyper.

Petter Dotterud Anthun, kultursosiolog og tidligere aktiv i Skeiv Ungdom

Mange føler på skam knyttet til egen kropp grunnet videoer som «Father», som skaper et bilde av at homofile menn aller helst skal ha slanke og muskuløse kropper. Tooji bidrar ikke til å endre på dette, tvert imot tar han del i en reproduksjon av uheldige stereotyper.

FØLG DEBATTEN: Facebook

Homofil kjærlighet er mer enn sex

Tooji forteller i intervjuet med Gaysir at han «vil vise at homofil kjærlighet er like hellig som heterofil kjærlighet». Skal vi tolke det videoen forteller oss om homofil kjærlighet innebærer det penetrerende, gjerne provoserende, sex. Homofil kjærlighet, i likhet med alle andre former for romantisk kjærlighet, innebærer så mye mer enn sex. Det trenger ikke være den avgjørende grunnlag for kjærlighet.

Homofil kjærlighet innebærer så mye mer enn sex.

Petter Dotterud Anthun, kultursosiolog og tidligere aktiv i Skeiv Ungdom

Det er mulig å være åpen, frigjort og et godt forbilde uten å kle av seg og simulere sex i et religiøst rom. Det er også mulig å bidra til en debatt omkring religion og seksualitet gjennom visuelle virkemidler.

Det har nok vært Toojis mål. Men når det visuelle ikke samsvarer med intensjonene og virkemidlene er så enkle, fremstår resultatet som platt, grunt og overfladisk.