Kronikk

Én million ekstra til alle

Gi hver norsk statsborger 250 000 kroner fra Oljefondet hvert år.

Erna Solberg på årskonferanse for olje og gass

Statsminister Erna Solberg åpnet årskonferansen for olje og gass i 2015. Nå er det på tide at politikerne tenker nytt om oljepengene vi plasserer i fond (Statens pensjonsfond utland) og heller deler ut fondspenger til hver norske statsborger, skriver kronikkforfatteren.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Alle partier arbeider med sine programmer nå. Men ingen reiser et svært viktig spørsmål: Hva gjør vi med oljefondet framover? I dette fondet har hver nordmann omtrent 1,5 millioner kroner hver. Hvis et parti foreslo at alle familier på fire skulle låne seks millioner kroner for å sette inn i dette fondet, ville du stemt på dem? Nei. Sannsynligvis ikke.

Fondet sies å være for fremtidige generasjoner. «Pensjonsfond utland» kaller de dette fondet som er dine og mine sparepenger. Likevel bruker de 200 milliarder av fondets 7400 milliarder til å dekke underskuddet på statsbudsjettet. De sier de kjemper for velferdsstaten.

Bruk pengene nå

Fondet har vokst jevnt og trutt med oljeinntektene. Derfor er mitt forslag at i neste stortingsperiode overfører fondet 250 000 hvert år til hver norsk statsborger. Blir oljeprisen høy vil det ikke tære på fondet, blir den lav, vel så er det bedre at alle får del i fondet nå. For dem som lever nå er foreldre og besteforeldre til kommende generasjoner. Gjennom en slik overføring til eierne vil mange flere enn i dag bli i stand til å skape seg velstand og ikke bli avhengig av velferd.

Det vil gi attenåringer en fin start når de kan bruke av kontoen. Det vil gi barnefamilier en større frihet fra økonomisk stress. Pensjonistene som strever, som ikke har klatret opp og trukket stigen etter seg kan få et verdig liv etter et langt slit. De som har nok av penger vil kunne investere i arbeidsplasser, skape nye jobber som gjør at velstanden for alle øker.

Penger er som møkk. Samles de, lukter de ille.

4 650 000 norske statsborgere vil kunne investere dette for en langt bedre fremtid for alle enn et samlet fond. Men jeg foreslår ikke å fjerne fondet, bare gjøre som andre demokratiske land med slike ressurser. I dag er det slik at statsbudsjettet blir subsidiert kraftig fra et fond vi alle eier like mye i. Det betyr at utenlandske arbeidstakere, utenlandske selskaper som har overskudd i norske bedrifter, blir subsidiert med dine og mine sparepenger. Vil du det?

Det er dårlig framtidsplan. Arbeidet med å sikre fremtidige generasjoner starter nå. Ikke i 2090. Fremtiden er nå! Det er nå vi legger grunnlaget for kommende generasjoners velstand og trygghet.

Forsvar og utdanning

Men to felles krafttak bør fondet sikre:

Forsvaret må gjenoppbygges. Et dybdeforsvar med evne til å forsvare landet mot en mulig okkupant bør få et fond på til sammen 250 milliarder kroner for at landet skal være tryggere i en usikker tid. 25 år med naive regjeringer har skapt et svekket forsvar. Nåværende langtidsplan skal dekke kravene vi har som Nato land. Fondet skal dekke et dybdeforsvar i tillegg. Uten forsvar, ingen framtid.

Vil folk akseptere å fortsette med gjeld og økonomisk stress, mens politikerne leker med sparepengene våre?

Utdanning mer enn noe kan sikre fremtidige generasjoners mulighet til å bli født i et sterkt og levende samfunn. Vi må oppgradere grunnforskning og høyere utdanning. Vi må sikre fagutdanning på et helt annet nivå i dag. Her trengs et eget fond for omstilling på ytterligere 250 milliarder kroner.

Penger er som møkk

Våre partier i dag har til forveksling like partiprogram. Denne utfordringen går til alle. Hvis ikke partiene forstår det, vil jeg oppfordre folk til å danne et nytt parti som kan regjere fra 2017.

Fremskrittspartiet ble stiftet for å stanse formynderstaten. I dag er Siv Jensen hovedformynder. Høyre ville ha selveierdemokrati. Nå vil de samle alt på staten? Arbeiderpartiet var engang et arbeiderparti som ville sørge for en bedre fordeling. Gjør de det nå? SV vil dele godene. Vil de det? KrF vil ha et varmt samfunn, hvorfor vil dere da ta pengene fra fremtidens foreldre og besteforeldre? Venstre virker mer forvirret enn noen gang. Senterpartiet snakker om å bygge ut hele landet. Ja vel? MDG går jeg forbi i stillhet, for de vil bruke alle oljepengene på vindmøller som ødelegger miljøet.

Gjennom en slik overføring til eierne vil mange flere enn i dag bli i stand til å skape seg velstand og ikke bli avhengig av velferd.

Vil folk akseptere å fortsette med gjeld og økonomisk stress, mens politikerne leker med sparepengene våre? Dette tilhører de 4 650 000 nordmenn. Innenfor landets grenser bor det nå mer enn 5.2 millioner. Vi har skapt verdier i en kombinasjon av hardt arbeid og gode ressurser i havet. Skal dette forsvinne? Vi skal bygge en solid framtid for alle norske statsborgere uavhengig av opphav.

Penger er som møkk. Samles de, lukter de ille. Spres det utover jordene lukter det litt og skaper vekst. Folk flest kan skape langt mer enn en gruppe byråkrater.

FØLG DEBATTEN: Facebook og Twitter