Kronikk

En engelsk bandiera

Jeg brukte mange år på å «hate» Liverpool. Men jeg klarte aldri å mislike Steven Gerrard.

Steven Gerrard

Steven Gerrard har varslet at han ikke fortsetter i Liverpool etter denne sesongen. Han kom til klubben som åtteåring, og har spilt 697 kamper på toppnivå.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Av og til dukker det opp spillere det er umulig å ikke like, sjøl om de spiller for motstanderne. Spillere som har en eller annen egenskap som gjør at du må respektere dem, og være takknemlig for at de er en del av fotballen. Som Steven Gerrard.

Jeg brukte mange år på å «hate» Liverpool. Som AC Milan-supporter gjør det fortsatt vondt å tenke på den dagen i Istanbul da Steven Gerrard og Liverpool snudde 3–0 til 3-3, og vant Champions League på straffer. Det begredelige nederlaget ga meg en intens motvilje mot de røde fra Anfield. Men jeg klarte aldri å mislike Steven Gerrard. Fordi Steven Gerrard er det man i italiensk fotball vil kalle en «bandiera».

Bandiera er italiensk for «flagg», og en Bandiera er klubbens flagg. Begrepet brukes om spillere som i kraft av lang og tro tjeneste blir et symbol på klubben. En klubblegende. I Italia har man bandieraer som Del Piero, Maldini og Totti. Spillere som hadde hele eller mesteparten av karriera si i en og samme klubb, og som spilte med hjertet utenpå drakta hver eneste kamp.

Spillere som Steven Gerrard. En engelsk Bandiera.

MER OM GERRARD: – Vil alltid være blant de største

Gir håp til supporterne

I dagens kjøp-og-salg-fotball er det er noe vakkert nostalgisk over de klubblojale legendene. Fordi de gir oss et håp om at fotballen fortsatt handler om mer enn penger og berømmelse. At det finnes spillere som også er supportere. Som faktisk elsker laget sitt. Steven Gerrard er en sånn spiller. Og når alt kommer til alt, er det slike spillere som skaper et bånd mellom supporterne og laget.

Det gjør meg trist å tenke på at Stevie G sannsynligvis aldri får noen gullmedalje fra Premier League.

Mina Finstad Berg

Mens superstjerner og toppscorere kommer og går, gir spillere som Steven Gerrard supporterne kontinuitet, lojalitet og en følelse av at lagets sjel består. Og det er slike lojale spillere som blir respektert selv av sine argeste motstandere.

LES OGSÅ: – Jeg var skeptisk til Gerrard

Gerrard har hatt en fantastisk karriere. Han har i perioder vært en av verdens beste midtbanespillere, og han har vunnet nesten alt. Når han blir gammel kan han hente fram en imponerende medaljesamling, inkludert Champions League, UEFA-cupen og drøssevis med individuelle priser. Men det er en ting som mangler. Seriemesterskap.

Jeg håpet intenst at Liverpool skulle ta seriegullet forrige sesong. Ene og alene fordi det er fotballfaglig feil og urettferdig at Steven Gerrard aldri har vunnet Premier League. Det finnes få spillere som fortjener et Premier League-gull mer enn ham. Dessverre ser det ikke ut til at det kommer til å skje. Gerrard gir seg etter årets sesong, og årets Liverpool er milevis unna å bli seriemestere. Jeg kan ikke se for meg Gerrard tar en Lampard og går til en annen engelsk toppklubb. Det gjør meg trist å tenke på at Stevie G sannsynligvis aldri får noen gullmedalje fra Premier League.

Syndebukk, men mest briljant

Ekstra trist er det fordi han selv var med på å kaste bort muligheten forrige sesong. Av og til er fotballen blodig urettferdig. For det som sitter igjen for mange etter fjorårets sesong er Stevie G som sklir mens Demba Ba fosser forbi og scorer for Chelsea. Stevie G som innser at det ikke går i år heller. Som møtes med skadefro sang fra motstandernes supportere, som synger at han «slipped on his f*king arse». Stevie G som syndebukk.

Gerrard har hatt en fantastisk karriere. Han har i perioder vært en av verdens beste midtbanespillere, og han har vunnet nesten alt.

Mina Finstad Berg

Men han fortjener å bli huska for så uendelig mye mer. Han er en ekte engelsk bandiera, og fortjener å huskes som den briljante fotballspilleren han har vært.

FØLG DEBATTEN: @NRKYtring på Twitter

Takk for tårene og taklingene

Kjære Steven Gerrard. Jeg veit ikke hva du gjør etter sommeren. Om du som andre aldrene fotballstjerner prøver deg i USA, eller om en eller annen europeisk storklubb snapper deg opp for å gi deg en siste sjanse til en ny runde i Champions League. Uansett hvor veien går videre, vil jeg takke deg.

Jeg vil takke deg for alt du har gitt oss fotballsupportere. For frisparkene. De nydelige pasningene. Innsatsen. For tårene på bana. For taklingene. For kjærligheten du viste til Liverpool, som lar oss få tro at fotballspillere egentlig er akkurat som oss supportere. At dere virkelig elsker laget dere spiller for like høyt som det vi gjør.

Du har vært en glitrende ambassadør for Liverpool. Du har gjort dem vanskeligere å hate. Takk for innsatsen, Stevie G. Du vil bli savnet, selv av oss som ikke heier på Liverpool.