Kronikk

En bauta jeg beundrer

På samme måte som Nansen og Heyerdahl satte norske spor i verden, etterlater Bjørn Kjos seg et avtrykk som er uutslettelig.

Stordalen og Kjos 2010

Bak sjarmen og den smittende latteren er det også en person med ufattelig mye kunnskap, oversikt og nese for timing, skriver kronikkforfatteren. Her er er Stordalen avbildet med Kjos i 2010.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Petter Stordalen startet opp kommunikasjonsbyrået Storm Communications, der Norwegian er kunde. Han er en personlig venn av Kjos, og har tidligere vært styremedlem i Norwegian.

Noe av det første jeg tenker på når Bjørn Kjos blir nevnt, er veggen på kontoret hans. Hvor samtlige ruter, avganger, ankomster, forsinkelser og fly Norwegian har i omløp finnes.

Det var allerede imponerende å se hvor enorm kontroll Kjos hadde på selskapet da jeg var der for første gang. Det er enda mer imponerende i dag, når rutekartet strekker seg over hele verden. Fra Buenos Aires til Bodø til Bangkok.

Norwegian har gjort at verden ble gjort tilgjengelig for nordmenn.

Jeg har tidligere kalt Kjos for norsk næringslivs viktigste person. Men han har vært like viktig for dem som kalles «folk flest». Norwegians disrupsjon av flybransjen har gjort at verden ble gjort tilgjengelig for nordmenn

Gjennom Kjos’ livsverk har vi fått impulser, inspirasjon og inntrykk vi ellers ikke ville fått.

Få hadde troen da lille Norwegian med fire fly skulle utfordre mastodonten SAS som nettopp hadde kjøpt opp hovedkonkurrenten Braathens i 2002. Jeg har tidligere uttalt at den enkleste måten å tape penger på, er å gå inn i flybransjen. Så usikker, risikabel og kompleks er den.

Dette er en av de mest imponerende reisene som er gjort i norsk næringsliv.

Det å gjøre en bitte liten lokal aktør til å bli et dominerende flyselskap i Europa og den største utenlandske aktøren på New Yorks flyplasser, er en av de mest imponerende reisene som er gjort i norsk næringsliv.

Kjos har gjort det ved å tørre der andre tvilte. Han har turt fordi bak sjarmen og den smittende latteren er det også en person med ufattelig mye kunnskap, oversikt og nese for timing. Gjennom kalkulert risiko har Kjos satt Norge på det internasjonale flykartet.

Kjos har gjort det ved å tørre der andre tvilte.

Gjennom noen av tidenes råeste forretningsavtaler, som Europas største flybestilling noensinne i 2012, den største ordren plassert av en nordmann, har Kjos ikke bare utfordret SAS og de andre europeiske storaktørene. Han har gått forbi dem.

Det var knapt plass til flere rutenett på den veggen din, Bjørn. Så når du nå trekker deg tilbake, kan du gjøre det med stolthet.

På samme måte som Nansen, Amundsen og Heyerdahl satte norske spor i verden, etterlater du deg et avtrykk som er uutslettelig. En bauta for historien.