Hopp til innhold
Kronikk

Elefanten i fjorden

Om vi bare gjemmer det kjemikalieblandede gruveslammet under overflaten på den blanke, fine fjorden og sier hysj. Da er problemet løst.

Naustdalsneset - Førdefjorden med Erdalen til venstre og lengst inne Førde.

Hva er det som får politikerne til å vedta og godkjenne miljøforurensning i Førdefjorden? Når det flere steder ved kysten er forbudt å brøyte snø fra veien og ut i sjøen? spør Robert Eidevik, vokalist i Hjerteslag.

Foto: Bjørn Høyvik

For noen uker tilbake ble jeg og bandet jeg spiller i invitert til å spille på Natur og Ungdom sitt sommertreff i Vevring i idylliske Sogn og Fjordane. På agendaen var Førdefjord-saken, og vi valgte å si ja til invitasjonen.

Vi ville støtte engasjerte ungdommer sin kamp for miljøet. Og om vi kan bidra med god stemning på sommertreffet så blir det en fest for oss også. Men for å virkelig kunne stå inne for arrangementet og dets fanesak krevdes det et dypere dykk ned i materien.

En fjord uten fisk er et postkort uten innhold. Er det virkelig slik vi ønsker å framstå?

Robert Eidevik

Det var i 2008, året da Sportsklubben Brann var regjerende seriemestre i fotball, at Nordic Mining ASA søkte om tillatelse til utvinning og oppredning av rutil fra Engebøfjellet i Naustdal kommune. En søknad om gruvedrift som ville gi betydelige fordeler i form av arbeidsplasser og næring, men også betydelige ulemper på grunn av et såkalt sjødeponi.

Anmeldelse: Hjerteslag – Møhlenpris Motell

Et sjødeponi skulle fungere på den måten at Engebøgruvens avfall ville bli deponert på et avgrenset område i Førdefjorden. En avfallsplass for opptil 6 millioner tonn kjemikalieblandet gruveslam per år – i opptil 50 år!

This plan is mad

Livet i Førdefjorden slik vi kjenner det kan bli ødelagt av et sjødeponi. Og vi vet ikke om giften vil spre seg til andre farvann og ødelegge økosystemet i området rundt Førdefjorden også. Og en fjord uten fisk er et postkort uten innhold. Er det virkelig slik vi ønsker å framstå?

I store capslockbokstaver er svaret nei. Og i et felles brev til myndighetene ytrer 60 selskaper innenfor sjømat og reiseliv fra regionen sin største bekymring. Havforskningsinstituttet sendte like gjerne inn en innsigelse. De kritiserer utredningen og setter spørsmålstegnet ved de sterke strømmene som skal frakte de giftige partiklene rundt i Førdefjorden.

Er Erna Solberg den noe griske tanten som tar arveoppgjøret til retten?

Robert Eidevik

Storbritannias ledene marinbiolog, professor Callum Roberts, uttrykker seg noe sterkere til The Guardian og kaller en spade for en spade: «this plan is mad!»

Men fjorden er dyp. Og Monica Mæland sin arendalsdialekt sommerlig frisk. For 17. april 2015 godskjenner regjeringen en reguleringsplan med utslipsløyve som åpner for et sjødeponi på 4,4 kvadratkilometer. Et kjegleformet lager med kjemikalieblandet slam. Midtfjords.

Penger og makt

Men hva er det som får politikerne til å vedta og godkjenne miljøforurensning i Førdefjorden? Når det flere steder ved kysten er forbudt å brøyte snø fra veien og ut i sjøen.

Historisk sett har Høyre alltid vært ærlige med sin kjærlighet for penger og utvikling av næring som generer mer penger.

Robert Eidevik

Og hva betyr egentlig 500 nye arbeidsplasser? Eller et fjell fullt av rutil som skal bli til pigmenter i maling? Når det norske fjordlandskap har verdensarvstatus og Nausta er vedtatt nasjonal laksevassdrag. Er Erna Solberg den noe griske tanten som tar arveoppgjøret til retten? Og hva skal skje når eiendommen er solgt?

Er det ikke mulig å bruke gruveavfallet som en ressurs som kan foredles videre, og samtidig deponere den delen av avfallet som man ikke kan bruke tilbake i fjellet? Det ville vært en mye mer bærekraftig utvikling, og ville i tillegg bidratt til at politikerne når sine egne mål og bestemmelser i mineralstrategien om å bli verdens mest miljøvennlige næring.

Følg debatten: @NRKYtring på Twitter

Men penger er makt. Og historisk sett har Høyre alltid vært ærlige med sin kjærlighet for penger og utvikling av næring som genererer mer penger. En historie som strekker seg like langt tilbake til da laksefiske med garn og not var utstrakt på kysten av Vestlandet. Og det visste vi før valget.

Et spill for galleriet

Det var en gang et folkeeventyr om troll i skoger og vakre fjorder med bryllupsferd på et lerret. Et lerret som våre tippoldefedre og bestemødre vernet om i generasjoner. Norsk kultur og bonderomantikk. En sæter laget av rømme og sjølvfanget fisk fanget med bare hendene midt på fjorden.

Så la oss dumpe elefanten i fjorden slik at noen slipper å peke på den.

Robert Eidevik

I dag er bildet på utstilling i galleriet. På kinesiske frimerker. Og vi kan male et nytt bilde med rømt oppdrettslaks i norske vassdrag. Kall det gjerne nasjonalrealisme. Signert fiskeriministeren. Mens vi fortsetter å feie miljøproblemer under teppet og late som om det ikke eksisterer.

Så la oss dumpe elefanten i fjorden slik at noen slipper å peke på den. For om vi bare legger slagget under overflaten på den blanke fine fjorden og sier hysj. Da er problemet løst.

For fjorden er dyp.
La oss drukne elefanten.