Hopp til innhold

Edruelighet er den nye fylla

Det viser seg at til og med nordmenn kan ha det gøy uten alkohol.

Heller i ett glass rødvin

Vann eller vin? Finnes det rom for et trendskifte i Norge når det gjelder alkohol, spør kronikkforfatterne. De har gjort sitt for å bidra - med å åpne en edru klubbkveld. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Frank May / NTB scanpix

Kronikkvignett Ytring

Men, det er vanskelig å gå mot allmennheten. Motstanden er stor, og som individer er vi ekstremt redde for at noen skal tro at vi har problemer med alkohol. Mange tør ikke å publisere deltakelsen sin på en edru klubbkveld i sosiale medier. Det å ikke drikke alkohol er stigmatisert.

Tankesmien Soundmind arrangerte en Sober Club i Oslo som et sosialt eksperiment og et alternativ til de som ønsker en edru kveld på byen. Den 18. juni kom cirka 100 personer til et velkjent utested i Oslo for å danse, omgås, drikke ingefærshots og ha det gøy uten alkohol.

Nei til alkohol

Vi hørte kommentarer som ”Skal jeg danse edru?”, ”Er det ikke alkohol der i det hele tatt?” og ”Hæ? Skal man bare prate da, liksom?” Mange var veldig positive, men turte ikke komme. De som kom, de hadde det gøy.

Hvordan nærmer vi oss hverandre uten at alkoholen bedøver oss og gir oss mot?

Men, vi ser at pendelen er i ferd med å svinge. SOBER IS THE NEW SHITFACED. Vi ser trenden med edru utesteder i utlandet. Sober Clubs har blitt et selvfølgelig og populært innslag i de større byene verden over, der folk sier nei til alkohol og sier ja til å treffes, ha det hyggelig, slippe bråk og å ha en sunnere innstilling til seg selv og samfunnet.

LES OGSÅ: «Derfor er avholdsfolk kjedelige»

Uten bedøvende drikke

Vi vet at en Sober Club i Norge blir møtt både med skepsis og oppmerksomhet. Det fører til at folk stiller spørsmål; Hvordan reagerer vi i en slik situasjon? Hvordan nærmer vi oss hverandre uten at alkoholen bedøver oss og gir oss mot? Hvilke fordeler kan det gi samfunnet? Kan vi skape en trend? Så vi skapte Soundmind Sober Club for å finne det ut. En alternativ klubbkveld for folk som tør.

Kanskje blir det mer trendy å ikke drikke enn å rulle hjem klokka 03.00 på natta med fylleangst?

Hvilke konklusjoner kan vi dra? Flere:

  • Det er plass til en Sober Club i Norge.
  • Vi kan påvirke debatten og skape en hype.
  • Alkoholkulturen og strukturer er ytre påvirkningskrefter. Hensiktene med en kveld på byen, som for eksempel å danse og treffe nye mennesker, kan også oppnås uten.
  • Møtene mellom mennesker blir mer konstruktive og minneverdige.
  • De sosiale effektene er utelukkende positive.
  • Folk drikker hele tida. Vi ser hvordan normen lever, men glassene har (bare) symbolsk verdi, det at de ikke inneholder alkohol har ingenting å si.
  • Medias reaksjon viser at vårt forhold til alkohol er så følsomt at hvis noen endrer på det, blir det en nasjonal nyhet.

Nasjonal nyhet

Selv om kommersielle aktører ble tilbudt å delta og takket nei, ser vi at pendelen svinger riktig vei. De etablerte bedriftene ville kanskje ikke være med, men de yngre og mer innovative var veldig positive og så muligheter i det vi ville gjøre. Det tyder på at det er forandring på vei.

FØLG: Facebook

De første som reagerte var media. Vi ble intervjuet på riksdekkende radio og i lokalaviser. Vi begynte å bli en snakkis på sosiale medier, og vi ble utnevnt av en skandinavisk musikkblogger til en av de fem kuleste tingene i Oslo den uka. Og det i konkurranse med festivalen Over Oslo, som holdt på samtidig. Andre medier fulgte etter og plutselig var det en nasjonal nyhet.

Ingen slåsskamper

Selve kvelden var vellykket. Nærmere 100 personer deltok, noe som er bra til å være første klubbkveld med et helt nytt konsept i Oslo. Spesielt med tanke på hvor opptatt nordmenn er av hva andre tror om dem. (Edruelighetskontroll i døra gjorde også at noen ikke kom inn).

Ingen slåsskamper, ingen som følte seg truet av andre gjester, vi trengte ikke å ringe til politiet en eneste gang, og mange kunne kjøre hjem selv på slutten av kvelden.

Gjestene var veldig positive. Dessuten, ingen slåsskamper, ingen som følte seg truet av andre gjester, vi trengte ikke å ringe til politiet en eneste gang, og mange kunne kjøre hjem selv på slutten av kvelden. Deltakerne var mellom 21 og 65 år gamle, fra alle samfunnslag, utdanninger og jobber. Vaktlaget som var på jobb den kvelden kunne melde om en av sine beste kvelder noensinne.

Slutt med fylleangst?

Så, finnes det rom for et trendskifte i Norge når det gjelder alkohol? Det gjenstår å se, men startskuddet har gått. Det spennende blir nå å se om samfunnet tillater en mer tilgivende innstilling til de som velger å ikke drikke. Kanskje blir det mer trendy å ikke drikke enn å rulle hjem klokka 03.00 på natta med fylleangst, ketsjup på skjorta og veska stjålet?