Hopp til innhold
Kommentar

E-boka trenger kjærlighet

Jeg har ikke møtt en eneste norsk forlegger som har hatt virkelig tro på e-boka. Ikke rart norsk bokbransje kan gå en tøff tid i møte.

Lesebrett på kafé

E-bøker, her illustrert på en Kindle, er en enkel og effektiv måte for lesere å få tak i bøker. Så sant de ikke er norske, da.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Amazon, Google og Apple.

Et trekløver med en egen evne til å unngå å betale skatt i landene de opererer i, og til å pine opphavsrettighetshaverne.

Kritikken mot dem øker. «Urettferdige konkurransevilkår», skriver Schibsteds Ole Jakob Sunde i DN.

Jeg har ikke møtt en eneste norsk forlegger som har hatt virkelig tro på e-boka. Som har brent for den.

Agnes Moxnes, kulturkommentator i NRK

For norske forfattere, bokhandlere og forlag kan det iallfall bli rått parti. Nå er det bare et tidsspørsmål før de internasjonale bokgigantene får et langt bedre fotfeste i Norge. Det kan fort bli et brutalt møte.

Også norske politikere må jobbe internasjonalt for å sikre at globale selskaper betaler skatt. At rammevilkårene blir de samme.

Og dessuten; nå må bokbransjen få norske lesere til å elske e-boka!

FØLG DEBATTEN: @NRKYtring på Twitter

Lys i nattemørket

Her og nå skal jeg gjøre mitt for å øke kjærligheten til den. En liten rapport fra min juniferie i seilbåt. På langsom ferd. Ankring i uthavner. Stille kvelder. Stille morgener. Lyden av små klukk langs skutesida. Litt sol. Og stundom radio. «Bok i P2» anbefaler «Stoner», av John Williams. En av disse romanene som har fått et nytt liv. Amerikansk. Fra 1965. En plutselig gjenfødsel på bestselgerlistene. Først i august kommer den på norsk.

Dermed går jeg inn på nettet. Amazon. Aksepterer en pris på 10–11 dollar. Klikker én gang og tretti sekunder senere er boka på plass i lesebrettet mitt. Totalt oppslukt fra første stund. I en båt fortøyd til en rund og blankskurt holme ytterst i Oslofjorden. Humla suser og jeg har akkurat valgt en bok fra en bokhandler som tilbyr millioner av boktitler. På blant annet engelsk, spansk, fransk og tysk.

Men ikke på norsk. Ennå.

Lesebrettet lyser i nattemørket, når båten sover og båtbatteriene varsler lav spenning.

Bokhandel med seil

Tre dager senere. Svenskekysten. Bohuslän. Kalvön. Tur i land. Nydelig vær. Kyr og kalver eter seg fredelig over jordene. Sauer rykker opp grønne tuster. Det lukter godt av gjødsel og varm ull. «Stoner» ferdiglest. Det trengs en ny bok. En avis som er blitt liggende i båten leses. Noen skriver pent om finske Kjell Westös siste roman. Fra mellomkrigstiden. "Svik 1938". Jeg kjøper den. Der og da. På norsk. Litt dyr. Men ikke dyrere enn en rimelig flaske lettdrukket champis.

Jeg er på min egen velassorterte bokhandel, under fulle seil!

Agnes Moxnes, kulturkommentator i NRK

Jeg er på min egen velassorterte bokhandel, under fulle seil!

Dagens Næringsliv anbefaler amerikansk spenning. Jeg kjøper. Jeg leser. Jeg er storfornøyd med å slippe og forholde meg til bokhandlere som ofte har et lite og litt tilfeldig utvalg. Lei av rotete og prangende hjemmesidene til norske og utenlandske e-bokforhandlere. Jeg lar venner og kloke folk anbefale bøker, så handler jeg. Raskt.

Og jeg har aldri i mitt liv kjøpt flere bøker enn nå. Jeg handler fra E-bok.no, fra Google, Amazon, Apple og Ark. Og jeg låner fra Bokhylla.no.

Himmelen kan definitivt vente. Her er det bra å være.

Ingen norske forleggere brenner for e-boka

Jeg er brått blitt grundig bortskjemt, og jeg vet at Amazon, Google og Apple slåss om min gunst. Men gjør norske forlag og bokhandlere det samme? Nei. Så langt har de hatt e-bokbremsene på. Jeg har ikke møtt en eneste norsk forlegger som har hatt virkelig tro på e-boka. Som har brent for den.

Ikke rart e-boksalget her til lands går treigt.

I USA har Amazon, Apple og Google gjort det som står i deres makt til å få lesere på laget. Man kan like det eller ei, men de har lyktes.

Agnes Moxnes, kulturkommentator i NRK

I USA har Amazon, Apple og Google gjort det som står i deres makt til å få lesere på laget. Man kan like det eller ei, men de har lyktes. Mellom 20 og 60 prosent av det amerikanske boksalget – avhengig av genre – går som e-bøker. Amazon har millioner av trofaste brukere. Og det blir stadig fler, ettersom de legger under seg nye språkområder.

I Norge utgjør e-boksalget et par prosent av det norske boksalget.

Handelslekkasjen er allerede stor.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Taperne må betale skatt

Tyske bokhandlere kjente heller ikke sin besøkelsestid, og undervurderte e-bokas potensial. Til tross for en regulert bokpolitikk, med Boklov og faste priser, sikret Amazon seg 75 prosent av nettboksalget og 40 prosent av e-boksalget i løpet av tre år! Ifølge Bok & Samfunn, føk omsetningen raskt opp til 12–13 milliarder kroner.

Også var det denne omsetningen da. Som takket være sinnrike systemer og godt betalte skattejurister skipes over til skattevennlige land. Rammevilkår endres.

– Urettferdig, skrev styreleder i stiftelsen Tinius, Ole Jacob Sunde. Han angriper urettferdigheten i et system der Google stikker av med en større og større del av annonse-kaka, og overlater til de tapende konkurrentene å betale skatt.
Og det samme gjelder altså Amazon og Apple.

EU er i gang med å etterforske systemets svakhet. Det må forventes at norske politikere virkelig henger seg på. Følger med.

For den dagen de globale selskapene tar over omsetningen av norsk litteratur, med en gullkantet skatteordning i baklomma, da sliter norsk bokbransje – forfatterne og leserne inkludert.