Kronikk

Du er drøy, Kvarme

Mens jeg trente mine og andres barn på allidretten på Bjørndal, satt Frank Rossavik og Geir Kvarme i studio på Marienlyst og diskuterte mitt syn på homofili. Det Kvarme sa, gjør meg uvel.

Shoaib Sultan

Nyvalgt bystyrekandidat og mulig ny ordfører i Oslo, Shoaib Sultan, reagerer sterkt på uttalelsene fra Høyrepolitiker Geir Kvarme. Mistenkeliggjøringen som Kvarme gjør seg til talsperson for, kjenner jeg igjen fra nettrollene, islamhaterne og fascistene, som jeg har forsøkt å ta et endelig oppgjør med, skriver Sultan.

Foto: Onsøien, Ole Gunnar / NTB scanpix

Geir Kvarme er nyinnvalgt til Oslo bystyre for Høyre, og mener det er «lite troverdig» at jeg til Aftenposten sa at jeg personlig ikke mener at homofili er synd.

Det gjør meg forbanna, og det gjør meg trist.

Jeg har alltid fordømt diskriminering og angrep på homofile. Jeg har lenge jobbet for homofiles rettigheter, og for å styrke situasjonen til unge, muslimske homofile. I samarbeid med blant annet Skeiv verden, et nettverk for homofile og bifile med minoritetsbakgrunn, har jeg forsøkt å være en brobygger mellom disse miljøene.

Står fullt og helt for partiprogrammet

Samtidig har jeg siden 2011 gått til valg på De Grønnes program, og støtter helhjertet De Grønnes LHBTQ-politikk (LHBTQ står for lesbiske, homofile, bifile, transpersoner og queer). En politikk som har gjort at vi i år er kåret til det «beste skeive partiet» av Oslokomiteen for LHBT-rettigheter.

Nei, jeg mener ikke at homofili er en synd.

Shoaib Sultan

Tidligere har jeg forsøkt meg på den i mediene tilsynelatende umulige øvelsen det er å skille mellom mine private standpunkter, og det å skulle stå skolerett og svare for teologiske spørsmål på vegne av min religion. Nå har jeg, omsider vil kanskje noen si, skjønt at slike prinsipielle skiller nærmest er umulig å operere med i offentligheten, i hvert fall som muslim i Norge.

Geir Kvarme

Skuespiller og nyvalgt bystyrekandidat i Oslo for Høyre, Geir Kvarme

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

Ikke en synd

For å oppklare, nok en gang: Nei, jeg mener ikke at homofili er en synd. Ja, selvsagt mener jeg at homofile skal ha de samme rettighetene som alle andre, og at alle skal være fri til å elske den man vil. Dette er en selvfølge i et opplyst, sekulært samfunn. I hvert fall er det dét for meg.

Da jeg i 2007, på vegne av min daværende arbeidsgiver Islamsk Råd, uttalte at homofili ifølge Koranen er synd, var dette en uttalelse på vegne av medlemsorganisasjonene i Rådet, basert på deres tolkning av Koranen. Det var jobben min å representere dette synet. Det var altså ikke et uttrykk for min personlige mening.

Avklart syn på homofili

På et personlig plan har jeg over tid fått et mer modent og avklart syn på homofil. Ikke fordi jeg har endret standpunkt, men fordi seksuell legning aldri var en sak. Mine homofile venner var aldri mine venner på grunn av sin legning, men fordi de var og er bra folk.

Mistenkeliggjøringen som Kvarme gjør seg til talsperson for, kjenner jeg fra kommentarfeltene på Facebook, fra nettrollene, islamhaterne og fascistene.

Shoaib Sultan

Dette spørsmålet var ikke noe jeg tenkte særlig mye på. Det gjør jeg nå. Slik sett kan man si at mitt syn har utviklet seg.

Den mistenkeliggjøringen som Kvarme gjør seg til talsperson for, kjenner jeg ellers godt fra kommentarfeltene på Facebook. Jeg kjenner den igjen fra nettrollene, islamhaterne og fascistene, som jeg i Vårt Land i sommer prøvde å ta et endelig oppgjør med. I sommer kom den også fra sentrale personer i Oslo Høyre, på Facebook-siden til Herman Smith-Sivertsen.

Følg debatten: Ytring på Facebook

Skuffet over Kvarme

Jeg syns det er trist at Kvarme, som jeg ellers kjenner som en flott og karismatisk skuespiller, velger å bruke meg i et politisk spill hvor mistenkeliggjøring og insinuering er våpnene. Jeg hadde ventet meg mer, både fra skuespilleren og politikeren.

Uavhengig av hva Kvarme og andre måtte mene i tiden fremover, vil jeg fortsette arbeidet for rettighetene til seksuelle minoriteter, og fortsette å være en brobygger mellom dem og minoritetsmiljøene.

SE: Debatten i Dagsnytt Atten om Shoiab Sultans syn på homofili

I dag gikk Miljøpartiet De Grønnes ordførerkandidat Shoaib Sultan ut og sa han ikke mener homofili er en synd, etter å ha fått oppmerksomhet for å ha sagt det motsatte i et intervju i 2007. Geir Kvarme tror Sultan snakker taktisk.

Shoaib Sultan var invitert til å delta i debatten i Dagsnytt Atten, men hadde ikke anledning til å møte.