Hopp til innhold
Kommentar

Drapsmann eller bare torpedo?

Tidligere Bandidos-sjef Lars Harnes avviser på det mest bestemte at han ville drepe Imran Saber. Blir han ikke trodd kan det bety fengsel i svært mange år fremover.

Lars Harnes

– Det er ikke så lett å finne mennesker man kan stole på i dag, uttalte Harnes selv på slutten av sitt vitnemål. Spørsmålet er om retten kan stole på han denne gangen, skriver vår kommentator. Foto: Arkiv.

Foto: NTB scanpix

Det var knyttet stor spenning til formiddagens forklaring i sal 828 i Oslo tingrett. Lars Harnes er tiltalt for drapsforsøk mot den tidligere Toska-vennen Imran Saber, alias "Onkel Skrue".

Forklarer seg i retten, men ikke for politiet

Og sammen med Metkel Betew er han anklaget for å ha planlagt drapet. Harnes ble tatt på fersk gjerning i Sabers garasje, og har frem til nå vært taus om hva han skulle der. – Jeg har som prinsipp å aldri forklare meg for politiet, svarte 49-åringen på spørsmål fra statsadvokaten.

Men de samme prinsippene gjelder åpenbart ikke når temaet er å forklare seg for retten. Harnes var nemlig rask med å innrømme at han gjentatte ganger befant seg i Sabers garasje, men hevdet at han reiste dit på vegne av en tredjeperson, og at målet bare var å skremme Saber.

Likevel gjorde han seg flid med forberedelsene, og utstyrte seg blant annet med våpen med lyddemper, finlandshette og nylonstrømper. Det siste for å unngå å etterlate DNA, skal vi tro hans egen forklaring.

Er det helt utenkelig at en mann som var kjent som torpedo tok på seg et nytt oppdrag av samme type?

Han nektet imidlertid å si hvem den angivelige oppdragsgiveren var, eller gi noen flere detaljer om det som må karakteriseres som et rent torpedooppdrag. Han hadde nok tjent på å forklare seg nærmere om dette, slik at vedkommende kunne kalles inn som vitne i saken, dersom personen virkelig eksisterer.

Oppsiktsvekkende innrømmelser

Lars Harnes avviser også at han på noen måte skal ha samarbeidet med Metkel Betew om å planlegge et attentat mot Saber. De to skal riktignok ha blitt venner mens de begge sonet forvaringsstraffer ved Ila fengsel.

Ifølge Harnes var Betew en av de ytterst få han kunne snakke med på Ila. Og Harnes kom med oppsiktsvekkende innrømmelser fra vitneboksen i formiddag; – Jeg importerte hasj og solgte hasj. Betew fikk greie på hasjsalget, og var 49-åringens forklaring på hvorfor han gjentatte ganger møtte Betew etter at begge var løslatt. Forklaringen kom vel vitende om at hverken han eller Betew er tiltalt for dette.

Vold, tortur, kidnapping og ran er bare noen av dommene han har på seg fra tidligere.

Det er uansett ikke første gangen Lars Harnes står tiltalt for alvorlige forhold i en norsk rettssal. Vold, tortur, kidnapping og ran er bare noen av dommene han har på seg fra tidligere.

Mange ble derfor overrasket da han ble løslatt fra forvaring høsten 2013, mot kriminalomsorgens klare råd. Lagmannsretten landet på at Harnes kunne løslates blant annet fordi han var i ferd med å konvertere til katolisismen sammen med kona, ifølge VG.

I retten i dag opplyste 49-åringen at han har forsøkt å fortsette studiene i kristendommens historie ved Menighetsfakultetet, men at han måtte gi opp fordi han ikke taklet dataprogrammene som ble brukt for å gjennomføre undervisningen.

Bekreftet Bandidos-medlemskap

Harnes har tidligere vært regnet som en av lederskikkelsene i den kriminelt belastede MC-klubben Bandidos. Da han kjempet for å bli løslatt fra forvaring hevdet han at han hadde brutt med klubben. På direkte spørsmål fra statsadvokaten bekreftet han imidlertid i dag at han fortsatt er medlem.

Harnes kom med oppsiktsvekkende innrømmelser fra vitneboksen i formiddag.

En mildt sagt brokete fortid til tross; det er påtalemyndigheten som må overbevise retten om at Harnes ikke snakker sant. For er det helt utenkelig at en mann som var kjent som torpedo tok på seg et nytt oppdrag av samme type?

Bildet blir muligens klarere når aktoratet har lagt frem de øvrige bevisene i saken. Blant annet har politiet sikret store mengder telefonavlytting, spaning og avlytting av møter mellom Harnes og Betew.

Til slutt må dommerne ta stilling til om de skal tro på Harnes' forklaring, eller om det øvrige bevisbildet er så tungt at han nok en gang må dømmes. I så fall risikerer han ganske sikkert en ny forvaringsstraff, og da vil det nok bli mange år til neste gang det er snakk om løslatelse. – Det er ikke så lett å finne mennesker man kan stole på i dag, uttalte Harnes selv på slutten av sitt vitnemål. Spørsmålet er om retten kan stole på han denne gangen.

Følg debatten på Facebook og Twitter .