Kronikk

Dobbel bom fra Johansen

Jeg mener det er galt at «idrettspolitikere» som deler Raymond Johansens ideologiske standpunkt skal kunne legge føringer for «riktige holdninger», «riktig alder», «riktige festvaner» og «riktige forbilder» for norske idrettsutøvere.

Mikkel "Mix" Diskerud

Mikkel 'Mix' Diskerud reagerer sterkt på at Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen kritiserer ham.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Denne kronikken følger opp debatten mellom Diskerud og Raymond Johansen etter Diskeruds uttalelser om norsk idrett.

Det er mulig Raymond Johansen er på ferie, jeg er ikke det. Jeg har lest hver setning han har formulert i denne saken. Han kan umulig ha gjort det samme med mine uttalelser.

Men det er kanskje forståelig at han jukser en del. Han driver valgkamp, og da jukser vel de fleste politikere. Litt som når fotballspillere tar innkast – bare noe grovere. Han skal forsvare den kollektive ideologien som han og landsmøtene stadig endrer på. Det kan være vanskelig. Jeg skal bare forklare mitt personlige valg om å spille for USA i stedet for Norge: hvorfor jeg fant det vanskelig å velge, og hvorfor jeg valgte som jeg gjorde.

LES OGSÅ: Intervju med Diskerud om kronikken

Du krangler ikke med meg

Raymond, jeg har ikke snakket om «dyrking» - verken av individ eller bredde. Ikke har jeg uttalt meg om pengebruk og fordelingspolitikken mellom topp og bredde, heller. Det du driver med, er å diskutere med en lissom-motstander.

Jeg har kun skrevet at uttak av idrettsfolk som skal representere vår nasjon bør gjøres ut fra kriterier som på rettferdig måte viser hvem som er best. Altså ved konkurranser hvor utøverne kjenner reglene på forhånd.

Mikkel Diskerud, fotballspiller

Det er nemlig ikke meg du krangler med, når du krangler mot utsagn jeg aldri har kommet med. Gult kort til deg. Men du sanker sikkert en del stemmer på det -- så det virker sikkert hvis du er så kynisk?

Kan hende representerer du det beste partiet til å styre landet også, ikke vet jeg.

Da er jo ingen skade skjedd – bortsett fra dette med etterretteligheten, da.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Dobbel bom

Men la meg fortelle hvor du bommer mest, og bommer dobbelt:

Du uttalte til NRK at «her er Diskerud virkelig på tynn is», og fortsatte: «Er det noe som preget kommunismen og fascismens bruk av idrett var det nettopp dyrking av individer. Man ønsket å bruke idretten som virkemiddel i propagandaen med å bygge staten der man viste frem sterke selvbevisste individer. Det skjedde ikke gjennom et kollektiv.»

Hæ! Selvfølgelig skjedde det gjennom kollektiv. Både fascismen og kommunismen bygde da på kollektiv! Ideologene pisket «alle» inn i samme kollektiv, både korporative og militære. Hvis ikke var du en utstøtt. Det var individet det ikke var plass til.

LES OGSÅ: Statuer av fotballhelter skal få stå i fred

Det var første bom. Andre bom var at du later som om du ikke har fått med deg mitt eneste poeng vedrørende referansen til fascismen.

Jeg har kun skrevet at uttak av idrettsfolk som skal representere vår nasjon bør gjøres ut fra kriterier som på rettferdig måte viser hvem som er best. Altså ved konkurranser hvor utøverne kjenner reglene på forhånd.

I Norge har vi komiteer som i ettertid, og halvveis skjult, vurderer ikke bare prestasjonene vilkårlig, men også legger vesentlig vekt på hva som vil være bra for «Norge som idrettsnasjon» på sikt. Dette kan for eksempel være å sende noen til VM, EM og Nordisk for å få «erfaring», i stedet for å sende den som har trent og blitt best, nettopp for å møte de som kanskje er enda bedre i andre land - individuelt.

FØLG DEBATTEN: @NRKYtring på Twitter

Hvor ideologien feiler

Det å ikke legge til rette for at de beste fritt skal få representere det geografiske området de kommer fra - Norge - synes jeg er en uting. At noen «idrettspolitikere» fra ditt ideologiske standpunkt skal legge føringer for «riktige holdninger», «riktig alder», «riktige festvaner», «riktige forbilder» og «sannsynlighet for at de kan klare å skaffe flest mulig medaljer til Norge ved senere anledninger» - det mener jeg er galt. Dét var slik kommunistene tenkte. Fascistene også.

Jeg har lest mye av det du har uttalt og skrevet tidligere, og trodde vi kunne være enige om at toppidrett ikke skal ha som formål å promotere vinnerlandenes fortreffelighet og flertallsmening.

Mikkel Diskerud, fotballspiller

Jesse Owens og Jim Thorpe ble ikke rike. Det var nok ikke derfor de holdt på. Ikke ble de automatisk majorer i hæren, eller kontorsjefer hos statens idrettsforbund for sine gullmedaljer heller. Allikevel ble de best, og sees fremdeles som de beste. Owens var god nok til å få verden til å se det sanne sjuke i raseteorien til den verste facisten av dem alle.

Det har vært en del andre som kunne ha deltatt for Sovjet og Tyskland og Iran og Kina og Sør Afrika og Rhodesia og flere, men som ikke fikk. Selv om de var best. Det er den tradisjonen jeg skulle ønske også din ideologi kunne fri seg fra. Egentlig trodde jeg den allerede hadde gjort det.

Jeg har lest mye av det du har uttalt og skrevet tidligere, og trodde vi kunne være enige om at toppidrett ikke skal ha som formål å promotere vinnerlandenes fortreffelighet og flertallsmening, men heller de beste idrettsfolkenes mangfold. De er jo allerede i mindretall.

Burde ikke Jansen fått dra til VM?

Du må gjerne ta utfordringen og fortelle meg om ideologien din tilsier at en idrettsmann som turneren Espen Jansen ikke soleklart burde fått tilbud eller anledning til å dra til VM da han tydelig hadde bevist at han var best?

I Norge har vi komiteer som i ettertid, og halvveis skjult, vurderer ikke bare prestasjonene vilkårlig, men også legger vesentlig vekt på hva som vil være bra for «Norge som idrettsnasjon» på sikt.

Mikkel Diskerud, fotballspiller

Ved å svare på dette blir du nemlig konkret, og derved straks også mer rettskaffen.

For å gjøre det lettere for deg, har jeg altså ikke inkludert eksempler om laguttak og bygging av lag i lagidretter. Dette for å holde diskusjonen ren. Det kan jo hende at du finner noen av ytringene dine litt skeive hvis du ikke hadde tenkt på det, sånn i feriemodus. Og dét skal, uten ironi, både jeg og din familie ha stor respekt for.

Så: Hils dem, kos deg, og forøvrig tusen takk for alt du og partiet har gjort for den delen av idretten som ikke er organisert. Husk, det er også en del av begrepet «norsk idrett».