Hopp til innhold

- En veldig alvorlig rapport

– Veldig mye avhenger av hvorvidt politirapporten bare blir et slag i lufta eller om det faktisk vil skje endringer, mener politisk kommentator i NRK, Magnus Takvam.

Magnus Takvam om politianalysen

Magnus Takvam om politianalysen

Videovignett Ytring

Det regjerningsutnevnte Politianalyseutvalget overakte onsdag sin omfattende rapport om status for politiet i Norge. Utvalget mener at «politiet ikke i tilstrekkelig grad er organisert, styrt og ledet for å møte utviklingen», og foreslår en rekke tiltak.

– Dette er en veldig alvorlig tilstandsrapport, mener politisk kommentaror i NRK,

Han viser blant annet til påpekninger i rapporten om at i svært mange politidistriker har tjenestemennene omtrent ikke henvendelser, ned til bare to om dagen, slik at i store deler av politinorge får rett og slett ikke tjenestemennene trening i det å være politi. Han viser også til at det avdekkes svært store forskjeller distriktene imellom i hva folk kan forvente seg av tilbud fra politiet.

Hør Magnus Takvam forklare videre i videovinduet over hva Politianalyseutvalgets rapport kan komme til å innebære for politiet og for valgkampen.

Blant forslagene i rapporten er at det kuttes fra 27 til seks politidistrikter og at politiet fritas fra sivile oppgaver som passutstedelse og registrering av asylsøkere.

LES OGSÅ: Forfatter og politiforsker Stig Johannessens kronikk «Mer av det samme»

Den til enhver tid sittende regjering må nok regne med å få kritikk når slike forhold påpekes, men samtidig har også tidligere regimer vegret seg for å ta så radikale skritt som denne sentraliseringen av politiorganisasjonen innebærer.

Magnus Takvam, politisk kommentator i NRK

Som i flere rapporter etter 22. juli – deriblant Gjørv-kommisjonens rapport og, sist, Difis evaluering nå i mars – kritiseres Justisdepartementet også Politianalyseutvalget for for svak styring av politiet.

– Den til enhver tid sittende regjering må nok regne med å få kritikk når slike forhold påpekes, men samtidig har også tidligere regimer vegret seg for å ta så radikale skritt som denne sentraliseringen av politiorganisasjonen innebærer. Så man må nok dele litt på ansvaret, mener Magnus Takvam.

Takvam mener at det, den kraftige kritikken til tross, ikke er gitt hvordan det vil slå ut med hensyn til politiet og politikernes tillit i befolkningen.

– Det har vært en betydelig slitasje omdømmemessig på politiet etter 22. juli, men man kan snu det og si at nå har politikerne våknet og vært villig til å gå brutalt inn i virkeligheten. Veldig mye avhenger av hvortvidt denne rapporten bare blir et slag i lufta eller om det faktisk vil skje endringer, mener politisk kommentator i NRK, Magnus Takvam.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook og Twitter