Hopp til innhold
Kronikk

Det holder med moralister nå

Når man blir krenket av et brettspill, er det på tide å tenke seg om.

ARK bokhandel Alnabru

Bokhandlerkjeden ARK trekker brettspillet «Politisk ukorrekt» fra butikkene. En hårreisende avgjørelse, mener kronikkforfatteren. Bildet er fra Arks butikk på Alna i Oslo.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

NRK meldte 20. desember at bokhandlerkjeden «Ark» velger å trekke brettspillet «Politisk ukorrekt.» fra butikkene. Ikke bare er Arks avgjørelse helt hårreisende, den er også et bilde på den forsvunne ryggraden vi ser hos folk og fe rundt om i vårt veldige land. Hvor går grensen for hvor mange fingre man skal peke med?

Klageren, Gunnhild Folgerø (45), gikk hardt ut mot brettspillet etter hun hadde satt sammen noen av de drøyeste kombinasjonene man kan få ut av disse kortene i et familieselskap. Hun hevder enkelt og greit at dette spillet «ufarliggjør temaer som dyresex og incest.» Noe av det første som slår meg når hun hevder dette, er hvor enkelt det i så fall er å ufarliggjøre veldig alvorlige temaer. Når ble det slik at det automatisk blir trukket likhetstegn mellom humor og alvor?

Hvor går grensen for hvor mange fingre man skal peke med?

«Politisk ukorrekt» er et brettspill som er basert på nettopp krenking, drøye ordkombinasjoner og svart humor. Skal du kjøpe spillet på nettbutikker, så reklameres det med følgende: «Absolutt ikke et spill å ta med på familieferie! Politisk Ukorrekt er den norske versjonen av Cards Against Humanity, spillet der det gjelder å være drøyest og få de andre deltagerne til å le høyest. Her er det ingen normer for hva som er lov å si.»

Politisk ukorrekt

Gunnhild Folgerø reagerte sterkt på ordbruken i spillet, og la ut dette bildet på sin facebook-side.

Foto: Gunnhild Folgerø

Mitt forslag til alle de som føler seg krenket av dette brettspillet, er enkelt og greit å la være å kjøpe det. Ingen tvinger deg til å lese disse kortene eller å spille dette i barnebursdager.

Jeg kjenner at jeg er luta lei av alle moralistene som løper rundt med hevet pekefinger og skal fortelle meg hva de blir krenket av og hvorfor jeg også bør bli krenket. Det er nærmest ukentlige kronikker, leserinnlegg og oppslag både i lokale og nasjonale aviser om hva som er «ukens grunn til å bli krenket.» Nei, jeg har ikke et brennende behov for å la meg selv bli krenket av andres interesser eller humor.

Jeg er luta lei av alle moralistene.

Jeg har ikke en veldig lang ønskeliste til jul, men øverst på listen har jeg notert meg: «Et Norge hvor vi kan lese avisen minst én gang i uken og lese om faktiske nyheter, og ikke om hårsåre mennesker som lever for å finne noe å bli krenket av.»

Det holder med moralister nå. Ta en pause.

Vi har andre kamper vi trenger å kjempe.

Følg NRK Debatt på Facebook og Twitter