Kronikk

Det er nok amerikansk valgkamp nå!

Jeg ligger hjemme med en liten høstinfluensa da jeg hører på radioen at Carl I. Hagen støtter Donald Trump. Dette er NRK sin toppsak. Jeg tenker i mitt stille sinn at nå har det rablet helt for alle der borte på Marienlyst.

USA-ELECTION/REPUBLICANS Republican 2016 U.S. presidential candidate and businessman Donald Trump reacts near the end of the first official Republican presidential candidates debate of the 2016 U.S. presidential campaign in Cleveland

Mediene rydder for mye plass til overfladiske temaer i den amerikanske valgkampen, mener kronikkforfatter. «Jeg våkner opp, åpner avisen og blir møtt med følgende overskrift: 'USA-kjenner om Trumps taco-tweet: – Han er sleip som en ål'. Det er nok nå».

Foto: BRIAN SNYDER / Reuters

Finnes det virkelig noe mindre interessant enn at Carl I. Hagen for femte gang gir sin støtte til Donald Trump?

Når en lite relevant ekspolitiker flere ganger på rad får store overskrifter for å si at han støtter en lite valgbar amerikansk presidentkandidat, så føyer dette seg inn i en nyere historie der norske medier, og da spesielt NRK, virker å tro at eviglange, altomfattende, repetitive og bombarderende dekninger av amerikanske valgkamper er det folket vil ha.

Problemet er bare at det ikke er det.

Det er nok nå.

Det har vært nok siden 2008.

Trump trumfer Parisavtalen

Undertegnede har en mastergrad i Nord-Amerika-studier. Når jeg sier at dette er utdannelsen min, så sier andre gjerne: «Hæ? Hva? Hvorfor det?», før de spør om hva jeg tenker om valget.

Og da kommer det, uten unntak, fort nok frem at folk er ordentlig leie. Det er knapt en nordmann igjen som orker mer amerikansk primærvalg, Bernie Sanders, Ben Carson, New Hampshire, esler eller elefanter. For ikke å snakke om Hillary Clinton og Donald Trump.

Folk vil at dette snart skal ta slutt. Folk ville at dette skulle ta slutt i mai.

Misforstå meg rett.

Amerikanske presidentvalg er viktige. Både for oss og for alle andre. For norske militære oppdrag er faktisk et amerikansk valg mer avgjørende enn et stortingsvalg. For klimasaken er det viktigere at USA ratifiserer Parisavtalen enn et hvilket som helst nasjonalt miljøtiltak. Amerikanske presidentvalg er viktige for Norge og nordmenn.

Folk vil at dette snart skal ta slutt. Folk ville at dette skulle ta slutt i mai.

Problemene er at det i for stor grad tar fokuset bort fra andre viktige begivenheter, og at vi ikke blir noe klokere av all denne oppmerksomheten. En toppsak sier at «Trump avbrøt Clinton 50 ganger», en annen handler om at Trump var misfornøyd med mikrofonen, og slik går nå dagene uten at vi har fått så mye ut av det.

Ustoppelige USA-eksperter

Vi har fått 501 saker om at noen har blåst, berørt eller kommentert håret til den republikanske kandidaten, akkurat som vi har fått 501 saker om at noen har kalt den demokratiske kandidaten upopulær, ufølsom eller ufolkelig. Og alt blir kommentert av landets 501 hvite, mannlige USA-kjennere.

Helt hva man må gjøre for å bli en USA-kjenner er det ingen som vet. Litt googling kan i hvert fall forklare at den lange listen over USA-eksperter inneholder Jan Arild Snoen fra Minerva, Thor Steinhovden fra Tankesmien Agenda, multikunstner Hans Olav Lahlum, førsteamanuensis Alf Tomas Tønnesen, journalist med stort bylinebilde Anders Giæver, Bjarte Ystebø fra den kristne ukeavisen Norge I DAG, satiriker Eirik Bergersen, forsker Hilmar Langhelle Mjelde, Eirik Løkke fra tenketanken Civita, historiker Geir Lundestad og selve USA-kjenneren Ole O. Moen.

Vi har fått 501 saker om at noen har kommentert håret til den republikanske kandidaten. Og alt blir kommentert av landets 501 hvite, mannlige USA-kjennere.

Du kan altså drive med litt av hvert ved siden av å være USA-ekspert, bare det ikke er for omfattende.

For som Jan Arild Snoen helt sikkert vil bifalle, hvis du først har begynt å snakke om amerikansk politikk, ja så vil det aldri stoppe.

Forslag fra under overflaten

Så kjære alle på Marienlyst, og alle dere andre som «jobber innen media». La meg gjenta meg selv; det er nok nå.

Vi forstår alle at valget av amerikansk president er viktig. Vi forstår at noen konflikter og temaer er enklere å selge enn andre. Vi forstår at fristelsen for å slå opp det siste krumspringet fra Donald Trump kan være mer enn en garvet journalist kan klare på en tirsdag. Vi forstår at man noen ganger må være litt overflatiske i dagens nyhetsbilde. Vi vil bare at dere skal prøve litt mer enn i dag. Vær så snill. Her er noen forslag:

  • Neste gang Carl I. Hagen ringer for å si at han støtter Trump, så tenk nøye etter: Har han ikke sagt akkurat dette før? Er dette virkelig noe vi trenger å dekke? Det kan for øvrig være en grei leveregel hver gang Carl Ivar ringer.
  • Neste gang dere har redaksjonsmøte og en av dere foreslår at 11 av 12 toppsaker på nettsiden skal dekke en helt ordinær debatt mellom presidentkandidatene, så kan dere kanskje slå av et par? Bare sleng inn et par stikkere til noen andre land. Hva som helst. En sak fra Estland? Det kunne vært noe.
  • Kanskje kunne dere hentet inspirasjon fra Struensees festdagsreduksjon? For akkurat som landet ikke trenger 21 helligdager, så trenger vi ikke 21 helt spesielle amerikanske valgdager. Hvis Mikkelsmesse kan gå forbi relativt uberørt, så klarer vi oss også fint uten en lengre reportasje fra den sjette nominasjonsdebatten i det republikanske partiet.
  • Kanskje kan man være litt mindre overflatiske? For eksempel kan dere ta med at Hillary Clinton, i tillegg til å være en relativt upopulær presidentkandidat, generelt har vært en svært populær politiker. Kanskje kan dere ta med at USA har hatt opp mot 15 millioner innvandrere uten gyldige oppholdstillatelser, omtrent 15 ganger så mye som hele Europa hadde i året da vi i ren desperasjon bygde gjerder, inngikk avtaler med islamistiske diktatorer, konfiskerte smykker og kjempet for at FN skulle tillate fengsling av barn. Det er så mye å skrive om at vi helt fint kan la Donald Trumps Twitter-konto få en pause nå.

Neste gang Carl I. Hagen ringer for å si at han støtter Trump, så tenk nøye etter: Har han ikke sagt akkurat dette før? Er dette virkelig noe vi trenger å dekke?

Våkner til taco-tweet

Om natten drømmer jeg om alvorlige menn som ser stivt inn i kameraet, mens de uttaler den mest revolusjonerende tanke etter den andre: «Det er en ulempe for Clintons kampanje at hun faller om på grunn av heten». «Donald Trump har moderert seg for å nå ut til flere velgere, men faren er at noen av hans gamle støttespiller dermed faller fra».

Jeg våkner opp, åpner avisen og blir møtt med følgende overskrift: «USA-kjenner om Trumps taco-tweet: – Han er sleip som en ål».

Det er nok nå.