Kronikk

Det er liv i ruinene

Det finns ingen fremtid for ungdom i Somalia uten tre ting: utdanning, utdanning og utdanning.

Somalia Fragile Capital

Ungdom tar selfier i en park i Somalias hovedstad Mogadishu. «Jeg er veldig optimistisk med tanke på landets utvikling,» skriver kronikkforfatteren.

Foto: Farah Abdi Warsameh / Ap

Fortid

Som barn vokste jeg opp med klar beskjed om at jeg som kvinne hadde begrensninger på hva jeg kunne gjøre og forvente. Jeg vokste opp med en holdning om at jenter var en slags «walking shame» – en som gjorde skam på familien. Jeg vokste opp med viten om at jeg som kvinne var uren – og ville være det helt til jeg ble omskåret og skulle giftes bort.

Min far var koranlærer og tjente lite penger. Som ung mann bestemte han seg for å reise fra Somalia med familien sin i håp om en bedre framtid. Han endte opp i en liten landsby i vestlig Kenya nær byen Bungoma. Vi vokste opp i stor fattigdom.

Min mor jobbet hardt og solgte mais for å spe på familiens inntekt. Hun ble gravid 14 ganger, men kun fem barn overlevde. En gang hadde moren min kraftig tannverk. Hun ble kjørt bakpå en landrover til et sykehus mange kilometer unna. Tannkjøttet var betent og tannen ble trukket uten bedøvelse, noe som medførte at hun aborterte i 7. måned. Slik var livet i min barndom.

Jeg og min søster hadde ansvar for å hente ved og vann, samt å skaffe noe til familiens underhold. Min bror var en slags «konge» i familien og bestemte alt.

Nåtid

I dag er bildet veldig annerledes. Nå kan både jenter og gutter gå på skole. Regjeringen har kun et lite tilbud med skolegang. Når familiens økonomi er dårlig, er det jenter som lider. På grunn av krigen har mange offentlige skoler blitt ødelagt. Heldigvis har flere private skoler blitt etablert. Dette gjelder førskole, barneskole, ungdomsskole og universitet.

På grunn av stor fattigdom, er det mange familier som ikke klarer å betale for skolegang på privatskoler. I tillegg mangler flere hundre tusen foreldreløse barn skolegang, et helsetilbud og omsorg. Mange ender opp hos slektninger. Mange foreldreløse barn ender opp som gatebarn, tiggende utenfor den lokale moskeen. Mange blir hushjelp i private hjem – ofte under vanskelige forhold. På den positive siden får flere barn og ungdom tilbud om utdanning nå enn tidligere.

Når du utdanner en mann, utdanner du én person. Hvis du utdanner en kvinne, utdanner du hele familien.

Når det gjelder helsetilbud, er det mye som mangler. Utdanning- og helsetilbudet for ungdom er veldig ulikt og urettferdig fordelt, avhengig av hvem som har penger til å betale. Mange hjelpeorganisasjoner bidrar med ulike helsetilbud.

På grunn av dårlig sikkerhet på landsbygda flytter stadig flere familier inn til hovedstaden Mogadishu. Disse ender som regel opp i en flyktningleir der muligheter for utdanning og helse er svært begrenset.

Jeg var med i helseprosjektet «Mother and Child Educational Care» i Mogadishu i tidsrommet 2006 til 2010. Dette skjedde med midler fra Fokus, etter TV-aksjonen i 2005, og med Universitetet i Mogadishu som lokal samarbeidspartner. Universitetet opprettet et «Mother and Child Educational Care Centre» og gir fremdeles – seks år etter avsluttet prosjekt – helsetilbud til ungdom, kvinner og barn. I Mogadishu finnes det mange slike tiltak takket være stor giverglede blant lokale og utenlandske ildsjeler.

Framtid

Det finns ingen fremtid for ungdom i Somalia uten tre ting: utdanning, utdanning og utdanning. Vi trenger en stabil og rettferdig regjering som gir innbyggerne det somaliere flest ønsker – fred og sikkerhet.

I disse dager skjer det en politisk prosess som skal lede til en valgt regjering. Vi håper prosessen blir vellykket, og jeg er veldig optimistisk med tanke på landets utvikling. For bare noen få dager siden kom jeg fra Mogadishu, etter et kort oppdrag for å videreføre mor og helseprosjektet ved Universitetet i Mogadishu. De står klare til å satse videre.

Siden sist jeg var i Somalia har det skjedd stor framgang i form av bedre infrastruktur og flere mennesker å se i gatene, til og med etter mørkets frambrudd. Det er mange sikkerhetsvakter å se i gatene, noe som har sammenheng med valget ved månedsskifte oktober/november. 51 personer fra hvert distrikt i landet – over 14 000 representanter totalt – skal samles i Mogadishu for å velge landets nye regjering. Av disse er det lovfestet at 30 prosent skal være kvinner.

Et bedre liv i Somalia med helse og utdanning for ungdom vil bidra til at færre satser livet i en båt på Middelhavet.

Mitt håp er at fattigdom skal bekjempes og at vold mot kvinner og kvinnens kropp skal opphøre. Mitt håp er likestilling mellom gutter og jenter med tanke på utdanning. Jeg skulle ønske at vi hadde et velferdssystem som fungerte for alle. Jeg skulle ønske at regjeringen – og ikke bare private – sørget for et godt helsevesen. For å bekjempe fattigdom må vi vektlegge kvinners rett til utdanning i langt større grad enn vi gjør i dag. Når du utdanner en mann, utdanner du én person. Hvis du utdanner en kvinne, utdanner du hele familien.

Jeg er heldig fordi Norge har gitt meg mulighet til utdanning og til å lede en prosess i Somalia med mor og barn helse. Dette ligger mitt hjerte nært. Det er mange barn og ungdom med store fysiske og psykiske traumer. Vi ser mange unge kvinner og menn som satser livet på en farefull reise over Middelhavet i håp om et bedre liv. Vi må jobbe med forholdene i Somalia. Et bedre liv i Somalia med helse og utdanning for ungdom vil bidra til at færre satser livet i en båt på Middelhavet. Altfor mange flotte unge mennesker har mistet livet i vannet.

Jeg skulle ønske å kunne reise i landet mitt uten sikkerhetsvakter. Når jeg er der på jobb og besøk. Det er det mange i diaspora som ønsker og venter på skal skje.

Følg debatten: Twitter og Facebook