Hopp til innhold
Kronikk

Derfor håper jeg Rosenborg taper i kveld

Om Rosenborg kommer til mesterligaen vil det være en katastrofe for norsk fotball.

Rosenborg

Her jubler Rosenborgs Christian Gytkjær (tv) og Jørgen Skjelvik under den første kvalifiseringskampen mot APOEL. Gjert Moldestad mener alle som er glad i norsk fotball bør håpe på mindre RBK-jubel i kveld.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Som Brannsupporter er det kanskje ingen overraskelse at jeg ikke ønsker Rosenborg hell og lykke i mesterligakvalifiseringen. Rivaliseringen mellom klubbene går langt tilbake. Å se erkefienden vinne er surt – uansett motstander.

Men også nøytrale tilskuere bør håpe at Rosenborg ikke går videre. For trøndersk suksess i Europa vil garantert ikke bli noen suksess for norsk fotball.

Seriegull var dagligdags

I tretten år herjet Rosenborg i Norge. Tippeligaens absolutt kjedeligste periode var mellom 1993 og 2004. Rosenborg tok så mange seriegull at feiringen deres bestod i en bedre middag på restaurant – det var så dagligdags at det ikke var noen grunn til å ta festen helt ut.

Det eneste spennende var hvem som tok andre og tredjeplassen. Og hvem som rykket ned, så klart. Førsteplassen var utdelt på forhånd.

Tippeligaens absolutt kjedeligste periode var mellom 1993 og 2004.

Å vinne Tippeligaen betydde at Rosenborg fikk mulighet til å kvalifisere seg til Champions League, noe de klarte hele 11 ganger. Det gav trønderne penger på bok. Mye penger.

Pengene fra Europa ble brukt på å forsterke stallen, ofte ved å kjøpe de beste norske spillerne fra andre klubber, slik at de vant serien enda en gang. Dermed kom Rosenborg seg til Europa igjen og igjen i over et tiår.

Interessen økte

Heldigvis skjedde det noe stort og viktig for norsk fotball i 2005: Et annet lag vant serien! Plutselig var Tippeligaen blitt spennende igjen. Plutselig kunne supportere i andre klubber få lov å feire suksess.

Siden 2005 har mange lag fått gleden av å slippe til i det gode selskap. I Bergen ble seriegullet feiret foran hundretusener på Festplassen. Slike folkefester har også Oslo, Drammen og Molde hatt gleden av.

Trøndersk suksess i Europa vil garantert ikke bli noen suksess for norsk fotball.

En annen konsekvens av enden på Rosenborgs dominans var at tilskuertallene og interessen for i norsk fotball økte. Mens det gjennomsnittlige tilskuertallet var omlag 5000 per kamp i alle årene Rosenborg dominerte, fant dobbelt så mange veien til norske Tippeligakamper i 2007.

Selv om man nå snakker om tilskuersvikt er tallene fortsatt ikke like lave som da Rosenborg tok gull etter gull. Selvsagt er det flere grunner til det, men jeg er sikker på at mange synes det er kjekkere på kamp når flere faktisk har noe å spille for.

Den vonde sirkelen

Forrige uke gikk Tom Nordlie ut og mente det var bra for norsk fotball at Rosenborg klarte å kvalifisere seg til mesterligaen. «Alle som er nøytrale bør heie på Rosenborg!» sa han.

Vel, Tom Nordlie kan ta seg en bolle! Jeg har ikke tenkt å sitte og heie på at Rosenborg kan sikre seg 2–300 millioner kroner. For det betyr en ny periode med dominans.

Selv om man nå snakker om tilskuersvikt er tallene fortsatt ikke like lave som da Rosenborg tok gull etter gull.

Rosenborg kommer garantert til å bruke de pengene på å sikre seg Tippeligagull neste år. Og året etter. Den vonde sirkelen som det tok over et tiår å bryte kan fort gjenoppstå.

Er det noe som er sikkert så er det at de rikeste klubbene er de som vinner oftest. Det kan vi se i England, Tyskland, Frankrike, Spania og Italia. Vi så det i Norge i mange, mange år.

Det viktigste for norsk fotball

Toppfotballsjef Nils Johan Semb sa en gang at han gledet seg over Rosenborgs suksess, fordi det dryppet jo ned på de andre klubbene. Men hva skal de andre klubbene med litt mer penger når de ikke har sjans på seriegull, siden de beste spillerne går til Rosenborg?

Jeg har ikke tenkt å sitte og heie på at Rosenborg kan sikre seg 2–300 millioner kroner.

De som vurderer å holde med Rosenborg i kvalifiseringen bør spørre seg: Er det å ha norske lag med i europacupene viktigere enn å ha en spennende hjemlig liga? Hva med lidenskapen, spenningen og konkurransen her i Norge?

Jeg heier ikke på at norske klubber skal få et «høyere nivå». Kanskje Brann hadde en bedre stall i 1996, da de deltok i Europa, enn de har nå. Men da tok de en fjerdeplass i serien, og ingen brydde seg. Det er gullkampen i Tippeligaen som er spennende.

Tidlig å ta bort håpet

Mesterligadeltakelse er estimert å gi 200 – 300 millioner kroner på konto. Det er tre ganger Brann sitt budsjett – en helt vanvittig sum i norsk fotball. Det vil gi en så ujevn konkurranse at det vil være et mirakel om ikke Rosenborg klarer å sikre seg nytt seriegull.

Rosenborg skal ha all ære for å ha bygget klubb og lag over tid. De fortjener å være der de er. Og vanligvis klarer jeg fint å glede meg over andre norske lag i Europa. Men ikke når det vil være så konkurransevridende.

Brann vinner ikke i år, og sikkert ikke neste år heller. Men det er litt tidlig å ta bort håpet om at det kan skje allerede nå. Så beklager Rosenborg, men Heia Apoel!