Kronikk

Derfor elsker vi Justin Bieber

Jeg blir glad av å høre på musikken til Justin Bieber. Han skiller seg ut fra alle andre, og har et helt unikt forhold til fansen, skriver en true belieber.

Justin Bieber

Justin Bieber spiller tre konserter i Norge denne uken. Her er han avbildet på scenen i Atlanta i 2012.

Foto: TAMI CHAPPELL / Reuters

Justin Bieber er et av verdens største idoler. Det er ikke bare det store musikktalentet han er kjent for, men også måten han ble berømt på og den jordnære personen han opptrer som. Hans lidenskap for å hjelpe og glede andre er inspirerende for oss unge. Vi trenger alle gode rollemodeller å se opp til.

De fleste artister blir kjent gjennom en hit; en låt som virkelig slår gjennom, og blir dermed gjenkjent i forbindelse med låten, og ikke bare stemmen. Det som er utrolig spesielt med Justin, er at han ikke ble kjent gjennom en spesiell låt. Han ble derimot kjent for stemmen sin.

Internettfenomenet

Justin Biebers karriere startet, og skjøt fart, på en helt ny og unik måte; nemlig via Internett. Moren hans begynte å laste opp sangvideoer av Justin på nettstedet Youtube. Han ble deretter oppdaget av de rette folkene, som brakte han videre til platekontrakt. Alt dette skjedde mens Justin bare var 14 år gammel. Han fortsatte selv å legge ut videoer på Youtube og fikk mer og mer oppmerksomhet. Det var spesielt unge jenter som fikk opp øynene for denne nydelige gutten som både sang, danset og spilte forskjellige instrumenter. Etter hvert begynte han å bruke Twitter jevnlig og fikk stadig flere følgere. Den dag i dag er han den mest fulgte personen på Twitter.

Det som er utrolig spesielt med Justin, er at han ikke ble kjent gjennom en spesiell låt. Han ble derimot kjent for stemmen sin.

Tiril Amalie Johansen, belieber

Spør du en blodfan, eller en såkalt belieber, om hva som er så bra med dette popfenomenet, vil du nok bli sittende et par timer, for da er det ikke måte på hva de kan fortelle om hvor mye Justin betyr akkurat for henne. Du vil nok få høre om hvor bra han synger, hvor morsom han er, hvor fantastisk det er at han støtter veldedighet, hvor nydelig han er og hvordan han skiller seg ut fra resten av Hollywood-gjengen.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

SE DOKUMENTAREN: Jakten på Bieber

Kritikken

Men er Justin egentlig en så god rollemodell som belieberne vil ha det til? Belieberne er stort sett barn og ungdom og ettersom vi forguder han så mye som vi gjør, er det viktig at Bieber ikke tar for mange feil valg.

Belieberne er stort sett barn og ungdom og ettersom vi forguder han så mye som vi gjør, er det viktig at Bieber ikke tar for mange feil valg.

Tiril Amalie Johansen, belieber

Ryktene har strømmet rundt han de siste månedene, og ikke alle har vært like positive. Det som har fått mest oppmerksomhet er hasjryktene. Deretter har han fått en del andre negative rykter hengende etter seg, og mange har mistet både respekten og tiltroen de hadde til han. Dette er noe de fleste belieberne har reagert sterkt på, ettersom de tror og vil at Justin skal være perfekt og gjøre alt riktig til enhver tid. Men når alt kommer til alt, er han jo et menneske, han også.

Spørsmålet er om hans gode rykte kan overleve stadig nye negative hendelser? Er dette bare et tenåringsopprør fra hans side? Han er tross alt bare 19 år, og har helt frem til den siste tiden vist kun positive sider.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Twitter

Unikt forhold til fansen

At Justin har truffet den rette nerven hos ungdommene, er det ingen tvil om. Og når han først har klart å treffe denne nerven, har han holdt vår interesse og engasjement oppe i flere år. Justin tvitrer flere ganger daglig for å oppdatere fansen om hva han gjør, hvor han befinner seg, hvordan humøret hans er og noen sjekketriks havner også på profilen hans i ny og ne. Han er en av de få kjendisene som pleier å svare og følge fansen sin på Twitter, noe som er med på å skape et sterkt bånd mellom Justin og oss. Forholdet han har til fansen sin er helt unikt. Han gjør spesielle ting for oss, og vi gjør spesielle ting tilbake for han.

LES: Justin Bieber er kommet for å bli

Justin pleier å plukke ut en heldig fan fra hver konsert, ta henne med opp på scenen, synge sangen «One Less Lonely Girl» for henne og gi henne blomster. Fansen har blant annet laget sanger til han, utallige fanvideoer, arrangert parader og diverse andre belieber-arrangement. Belieberne føler at de kjenner Justin personlig og at han er nesten som en del av vennegjengen. Som når vi, den norske Bieber-fansen, la ut en video på Youtube forrige uke til ære for Justin.«There’s nothing like us, you know that we care», synger vi. Mitt håp er at han får hørt sangen.

SE: Eksklusivt Justin Bieber-intervju i Skavlan

Kaos

Jeg får sommerfugler i magen og det kribler ved tanken på at jeg skal se Justin Bieber i morgen. Han er jo så stor. Jeg blir glad av å høre på musikken hans, og han skiller seg ut fra alle andre.

Mange har sagt at Bieber er en døgnflue, at vi kommer til å vokse fra han. Til det vil jeg svare at vi er jo midt i en ungdomsperiode.

Tiril Amalie Johansen, belieber

Sangene hans har trengt seg inn i omtrent alle hjem, og spesielt tenåringsjentene i Norge har fått øynene opp for han. Det la vel alle merke til i mai i fjor da Justin kom på besøk hit for aller første gang. Det ble et enormt kaos og belieberne satte hele hovedstaden på hodet. Biler ble ramponerte, Christiania hotell ble stormet, en del beliebere ble skadet og Justin ble jaget av rundt 200 båter etter konserten. Ingen hadde vel sett for seg at det levde så mange bieberfylte sjeler i dette lille landet. Med dette bieberhysteriet fulgte det også med mye kritikk, både av belieberne og konsertarrangørene. Var det ingen som hadde kontroll på situasjonen? Hvor var foreldrene til disse jentene? Hvilket ansvar tok arrangøren?

Nå er Justin atter en gang på vei til Norge, og rundt 70.000 gale beliebere er ventet til hovedstaden. Mange har sagt at Bieber er en døgnflue, at vi kommer til å vokse fra han. Til det vil jeg svare at vi er jo midt i en ungdomsperiode. Vi liker han ganske godt, men kan ikke si at vi liker han for all fremtid. Men jeg har såpass tette bånd til han og musikken, jeg har mange minner om han, og kommer til å huske han lenge.

SE: Tiril Amalie var gjest i lørdagens «Lindmo»

Opptak fra Lindmo med Tonje (Justin Bieber-fans) og Marion Ravn.

En belieber forteller på Lindmo