NRK Meny
Normal

Deres fiendes fiende

Det må nesten være et endetidstegn når en av Norges rikeste investorer intervjues av en av våre mer venstreradikale forfattere og kommer med saftig kapitalismekritikk.

Godt ment vignett RIKTIG

Det er fra sine egne man skal ha det. Den superrike investoren og finansmannen Øystein Stray Spetalen er god for flere milliarder kroner, men har de siste årene markert seg som en av finanskapitalismens og de superrikes mest interessante kritikere. I hyppige utspill i Klassekampen og Dagens Næringsliv har han holdt svovelprekener mot turbokapitalismen og finanseliten.

Morsomt nok kommer den grundigste gjennomgangen så langt av Stray Spetalens syn på finanskrisen og kapitalismen i et stort intervju i det venstreorienterte Manifest Tidsskrift. Man føler at man leser Tidsskriftet Lam og Saus intervju med savannens største løve om hvorfor det er feil å spise kjøtt.

I intervjuet, utført av den radikale forfatteren og journalisten Magnus Marsdal, kommer Stray Spetalen med en lang, frisk og interessant utgreiing av økonomiens floker. Det er nesten så man glemmer hvor uenige Marsdal og Stray Spetalen er om ... ja, nesten alt, egentlig. Stray Spetalen er i toppform og sparker i retning alt og alle, med drøyt og sitatvennlig språk.

– De har gamblet med andres penger, de har beriket seg grotesk på samfunnets bekostning, men de skal ikke ta regningen. De er parasitter. Disse finansfolkene er parasitter, men de er beskyttet av kameratene sine, som de har i styre og stell, og de er ofte beskyttet av staten. Jo før resten av samfunnet forstår at dette er parasitter, jo bedre.

Stray Spetalen samtaler i skrivende stund på scenen med Rødt-leder Bjørnar Moxnes under tenketanken Manifest Analyses årskonferanse. På twitter-hashtaggen #Manifest13 rapporteres det om rørende enighet.