Kronikk

Dere har ingen plass i vårt samfunn

Jeg er fra Somalia, bor i Bærum og er troende og praktiserende muslim. Jeg kan ikke forstå hvorfor Profetens Ummah ser Norge som en fiende av islam.

Profetens Ummah

Profetens Ummahs standpunkt er fortsatt at Norge er fiende av islam, noe jeg ser på som veldig provoserende, skriver Abdirahman Abdulkadir. Bildet er fra da Profetens Ummah holdt pressekonferanse i Oslo 5. november 2012. Gruppen beskyldte blant annet PST og norske politikere for å drive heksejakt på dem.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Den siste tiden har det vært flere saker i mediene om hvordan unge muslimer radikaliseres. Jeg har lenge ønsket å møte representanter fra Profetens Ummah og debattere våre synspunkter opp mot hverandre. Jeg ønsker blant annet å fortelle at gruppens støtte til unge mennesker som har blitt hjernevasket og sendt til Syria, er hjerteknusende.

Jeg har blitt frarådet å ta kontakt med gruppen på grunn av fare for min sikkerhet. Derfor vil skriver jeg dette, slik at mine synspunkter kan leses.

Jeg har i de siste dagene sett en del klipp, videosnutter og sitater fra mennesker som er i en åpenlys opposisjon til det norske samfunnet. Disse menneskene er sterke motstandere av hva samfunnet er tuftet på, og de verdiene vi lever etter. De ønsker en radikal forandring. En forandring som enkelt kan sammenlignes med måten deler av verden oppfattet ting for flere tiår siden.

Ubaydullah Hussain som er en sentral skikkelse i Profetens Ummah, hevder at majoriteten av muslimer som drar ned til Syria, er medlemmer av gruppen. På Youtube ser vi Mohyeldeen Mohammad som er en annen sentral mann i gruppen, tale fra Syria med maskingevær foran seg.

Stor bekymring

Det er ikke bare PST som er bekymrede for denne utviklingen. Bekymringen er noe de fleste av oss deler.

Jeg hadde aldri trodd, i mine villeste fantasier, at noe sånt skulle skje med en ungdom fra Bærum, et sted jeg finner trygt for meg og mange andre ungdommer.

Abdirahman Abdulkadir

Nylig fikk vi nyheten om at to somaliske søstre, bosatt i Bærum, dro til Syria for å delta i krigen i det krigsherjede landet. Ingen vet hva de vil bidra med, men jeg er sterkt bekymret for dem, og ønsker dem tilbake så raskt som mulig.

Hendelsen påvirket meg negativt på mange måter. Jeg er selv fra Somalia, bor i Bærum og har sett jenta på 19 år mange ganger. Jeg hadde aldri trodd, i mine villeste fantasier, at noe sånt skulle skje med en ungdom fra Bærum, et sted jeg finner trygt for meg og mange andre ungdommer. Jentene kan ha blitt radikalisert og hjernevasket fra mennesker i de ekstreme miljøene. Det er veldig leit og skremmende om det skulle stemme.

SE VIDEOINTERVJU: På desperat jakt etter døtrene sine

Forfatteren Lars Akerhaug, som har skrevet bok om muslimske ekstremister i Norge, skriver i sin innledning at flere av lederne i det radikale miljøet er fra Bærum. Han hevder at rundt ti personer i et identifiserbart miljø på 50 er radikale islamister fra Bærum. Det er sjokkerende tall og jeg er enig med han i at vi trenger forebyggende tiltak fra politiets side. PSTs avdeling i Sandvika fortalte også Budstikka at de jobber forebyggende mot dette miljøet.

Ingen ekstreme grupper, samme om de er høyreekstreme eller ekstreme islamister, har plass i vårt samfunn. Jeg er selv troende og praktiserende muslim, men er uenig i hva Profetens Ummah står for.

Toleranse

Når det er skrevet, så vil jeg realitetsorientere de menneskene som mener at Norge og norske myndigheter er grunnen til all hat. Her i Norge lever vi enkelt og greit av hverandre, gjennom en god skattepolitikk som går til fellesgoder som for eksempel sykehus og skole. Vi lever i et land der toleranse og respekt står høyt på agendaen. Vi lærer om fordommer og rasisme allerede i barneskolen, og vi lever i et land der folk viser misnøye fordi vi skal ha 50 prosent kristendom i religionsfaget, fordi de mener det er like viktig å ha plass til alle religioner.

Ingen ekstreme grupper, samme om de er høyreekstreme eller ekstreme islamister, har plass i vårt samfunn.

Abdirahman Abdulkadir

Da lurer jeg virkelig på hva det norske folk og myndighetene gjør, som gjør at unge muslimer ikke vil være en del av dette fellesskapet? Et fellesskap der alle har like muligheter, og der mye av det du trenger for å oppnå suksess er tilrettelagt, slik at veien dit kun avhenger av din egen innsats og vilje.

Er det Norges innblanding i Afghanistan som gjør at dere opponerer på måter som minner mye om Al-Qaidas ideologi? Da er det verdt å notere med seg at Norge i 2012 ga 739,9 millioner kroner i bistand til Afghanistan. Og disse pengene ble gitt for å bygge opp et land Taliban ruinerte. Pengene ble brukt til blant annet skole og helsevesen og folk som virkelig trenger hjelp.

LES OGSÅ: 100 kvinner kriger mot Assad

God integreringspolitikk

Profetens Ummahs standpunkt er fortsatt at Norge er fiende av islam, noe jeg ser på som veldig provoserende. Mange av dem som ytrer ekstreme holdninger flyttet til Norge på jakt etter bedre levekår og et bedre liv med flere valgmuligheter og ikke minst beskyttelse fra krig og forfølgelse. Om de ble født her, har de mye å takke foreldrene sine for, som tok dem med til verdens beste land å bo i.

Mitt råd er at dere slutter å tro at dere representerer majoriteten av muslimene, og heller lever som vanlige muslimer akkurat som jeg, og de aller fleste muslimer gjør.

Abdirahman Abdulkadir

Her i Norge blir innvandrere som får opphold godt integrert i det norske samfunnet på grunn av god integreringspolitikk og av enkeltindividers gode måte å møte andres kulturer. Her har vi egentlig alt vi kan ønske oss for å ha det godt. Folk blir godtatt og akseptert selv om de kommer fra andre siden av jorda. Men de som tar oss imot har jo selvfølgelig forventninger og krav til oss. Et minstekrav er at du skal godta de verdiene og reglene som blir fulgt her. Det skulle jo bare mangle.

Jeg regner med at muslimske ekstremister hadde forventet det samme hvis vi hadde snudd på situasjonen og levd i deres land, jeg kan på forhånd fortelle at det ville vært et dårlig liv.

Jeg har prøvd å forstå hvorfor grupper som Profetens Ummah tenker som de gjør, men kommer fortsatt ikke fram til et eneste svar som jeg kan nikke og si at jeg er enig med dem i. Bortsett fra at vi tror på samme gud og hans siste profet.

Mitt råd er at ekstremister slutter å tro at dere representerer majoriteten av muslimene, og heller lever som vanlige muslimer, akkurat som jeg og de fleste muslimer gjør.

FØLG DEBATTEN: NRK Ytring på Facebook og Twitter