Hopp til innhold
Kronikk

Den som kan mest blir best

Jobbene våre har aldri vært i større endring. Det er opp til dagens og fremtidens unge å velge kompetanse som retter seg inn mot teknologi.

Robotkirurg

Teknologien endrer arbeidsplassene våre raskere enn noen gang før. På bildet ser vi en kirurgirobot fra UiO.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

To av tre seksåringer vil ende opp i yrker som ikke er funnet opp ennå, ifølge World Economic Forum. Førsteklassingene går en utfordrende tid i møte. Fremtiden kommer raskere enn før, og halveringstiden for kunnskap blir stadig kortere. Mennesket konkurrerer allerede mot roboter som jobber feilfritt, raskere og døgnet rundt uten sykemeldinger.

Vi trenger tettere samarbeid mellom skole og arbeidsliv.

Vi må bruke nysgjerrighet, læringsvilje og kreativitet for å hevde oss. Når en ny industriell revolusjon banker på døren må fremtidens arbeidsstyrke vite hvordan vi kan bruke teknologi til å løfte yrkesfaget.

Teknologiforståelse er alfa og omega

Mye av teknologikreativiteten min generasjon streber mot, ligger allerede godt forankret hos den yngre generasjonen, men de vil fortsatt trenge praktisk erfaring. Samfunnet vårt ville vært tjent med tettere samarbeid mellom skole og arbeidsliv for digital læring, både for kompetanseoverføring, men også for å se og skape nye synergier.

Digitalisering er ikke midlertidig og den er heller ikke mulig å reversere. På grunnskolenivå sidestiller lærereformen Kunnskapsløftet digitale ferdigheter med andre grunnleggende ferdigheter som lesing og skriving. Det er en tydelig føring på hvor viktig teknologiforståelse er for å kunne ta del i samfunnet.

Verden er annerledes i dag enn for bare noen få år siden.

For mange av vårens skolesøkere til høyere utdannelse vil karriereveien bli en helt annen enn den de nå begynner på. Men, det betyr ikke at alle skal bli programmerere. Tenk deg kirurger som begrenser skjæring med kikkhullsoperasjoner, undergrunnsmusikere som når nye publikum på Youtube og arkitekter som skriver ut hele hus med 3D-printere: verden er annerledes i dag enn for bare noen få år siden. Bransjeglidningene vi ser, bidrar til å trekke oss ytterligere fremover.

Erfaring krever praksis

Vi snakker mye om fremtidens ukjente muligheter, men digitalisering gir oss muligheter allerede: God helse gjør at vi lever lenger og velferdsteknologi støtter opp varme hender. Internettets anarkistiske åpenhet gjør at vi trenger kritiske tenkere som utfordrer såkalte fake news. Det er lenge siden nasjonal sikkerhet kun handlet om fotsoldater, vi trenger også digitale sikkerhetsvakter som kan beskytte oss mot digitale innbruddstyver.

De som selv aktivt søker praktisk teknologibruk (...) vil utmerke seg.

Teknologi har alltid styrt menneskets utvikling. Heller ikke digitalisering er midlertidig og den er ikke mulig å reversere. Selvfølgelig skal skoler sørge for at unge lærer de riktige tingene, men erfaring krever praksis. Når alle svar ligger noen tastetrykk unna, er det derfor de som selv aktivt søker praktisk teknologibruk til sin kompetanseretning som vil utmerke seg.

Følg NRK Debatt på Facebook