Hopp til innhold
Replikk

Den siste hvile er så mangt

Gravferdsetaten skal gi et godt og riktig tilbud til deg som ønsker å hvile i fred, men også til deg som ønsker å begraves i flokk.

Minnelund med navn på Elverum kirkegård.

Gravferdsetaten etterstreber å utvikle og tilpasse oss i henhold til nye behov, men også sikre at tradisjonene ivaretas på en god og verdig måte, skriver replikkforfatteren. Bildet er fra en minnelund på Elverum kirkegård.

Foto: Stein S Eide

Vi leser med stor interesse kronikken «Begrav meg i flokk» på NRK Ytring i august, skrevet av Tale Tveterås. Artikkelen tar opp mange viktige spørsmål som Gravferdsetaten i Oslo kommune er opptatt av, og jobber aktivt med.

Gravferdsetatens hovedansvar er å gravlegge byens døde med verdighet og respekt for den enkeltes tro og livssyn. Vi har også ansvar for at gravplassene er viktige og verdifulle byrom for byens innbyggere.

Tjenestene våre bygger på åpenhet, likestilling og respekt for avdødes tro og livssyn, samt pårørendes ønsker.

Som et ledd i dette er Gravferdsetaten i gang med å utvikle og utforske nye gravleggingsformer. Dette gjøres for å skape et mer mangfoldig tilbud for framtiden, som er tilpasset ulike ønsker og behov.

Oslos gravplasser utgjør en del av vår felles kulturarv.

I dag kan Oslos innbyggere velge mellom tre gravtyper: kistegraver, urnegraver og minnelunder.

I Oslo velger om lag 75 prosent av innbyggerne kremasjon, og de fleste av disse velger urnegraver. En mindre andel velger å sette ned urnen i navnet eller anonym minnelund.

I tillegg har byens innbyggere mulighet til å velge gravlegging i skogsfelt, frittliggende graver og retningsbestemte graver. Med lovendringen fra 1. januar 2021 blir det også mulig å ta i bruk kolumbarier (urnevegger).

I Oslo finnes det allerede urnevegger som har vært i bruk tidligere, og Gravferdsetaten er nå i ferd med å utrede muligheten for å ta i bruk disse på nytt. I tillegg vurderes askespredningslund, og andre typer naturlunder.

Oslos innbyggere kan velge mellom tre gravtyper: kistegraver, urnegraver og minnelunder.

Oslos gravplasser utgjør en del av vår felles kulturarv, og fungerer på flere måter som en del av den overordnede grøntstrukturen. Mange bruker dem til gjennomgang og rekreasjon. I tillegg har de som grøntområder en viktig funksjon for klima og miljø.

Bystyret har vedtatt en plan for utvikling av byens gravplasser basert på byrådets visjon om at Oslo skal være en grønnere, varmere og mer skapende by med plass til alle. Byens gravplasser har et viktig potensial som kan utvikles i takt med byen og befolkningens behov for grønne byrom.

Gravferdsetatens oppdrag er således å legge til rette for og utvikle gode, grønne byrom. Men samtidig skal vi legge til rette for å imøtekomme alle behov knyttet til gravferd. Vi etterstreber å utvikle og tilpasse oss i henhold til nye behov, men også sikre at tradisjonene ivaretas på en god og verdig måte.

Ikke bare vil vi og skal vi gi et godt og riktig tilbud til deg som ønsker å hvile i fred, men også til deg som ønsker å begraves i flokk.

FØLG DEBATTEN: